Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Napęd 4x4 dziwnie sie pręży przy skręcaniu
keller:
Spróbuj znaleźć zakład w którym regenerują skrzynie biegów, mosty itp. jest kilka takich ale nie wiem jak to jest w Twojej okolicy.
"Zwykły" mechanik może to tylko rozgrzebać i zrezygnować z dalszej naprawy.
Masz już na 100% zdiagnozowane, że to sprzęgło a nie most?
mar_p:
--- Cytat: "MagiX" ---Mam pytanie, czy masz takie same opony na wszystkich kołach ?
--- Koniec cytatu ---
Opony oczywiście są wszystkie takie same. Ciśnienie sprawdzam regularnie.
--- Cytat: "keller" ---Masz już na 100% zdiagnozowane, że to sprzęgło a nie most?
--- Koniec cytatu ---
Nie jest to zdiagnozowane byłem w 10 warsztatach i nikt tam nawet jeszcze nie zajrzał nikt nic nie wie nikt nawet nie ma pojęcia kto się może tym zająć w Zielonej Górze.
Dziś się wybieram do jakiegoś mechanika od który może się podejmie.
Przez tel. mówił że to raczej nie wiskoza że to się raczej tak nie psuje....
Andrut78:
Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi. To jest sprzęgło pracujące w oleju (tak jak w motocyklach) więc prędzej będzie się ślizgać niż się zapiecze. Gdybyś nie miał oleju w moście to też sprzęgło będzie się ślizgać i się spali, po za tym bez oleju w tylnym moście to raczej daleko byś nie zajechał.
mar_p:
--- Cytat: "Andrut78" ---Objawy zepsucia wiskozy to będzie raczej nie blokowanie tylnej osi.
--- Koniec cytatu ---
Obyś miał rację że to nie to sprzęgło:). Olej jest napewno bo pierwsze co zrobiłem wymieniłem olej w obu mostach.
A takie jeszcze spostrzeżenie mam że efekt blokowania kół jest gdy jest mocno rozgrzany np. po trasie.
Auto jest w warsztacie w końcu znalazłem kogoś kto się podjął zadania. Narazie podejrzenie pada na pierścień ABS który i tak był do wymiany od dłuższego czasu, okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła. Dlatego tez powyżej 140km/h wyskakuje mi błąd ABS/TCS i napędów. To może powodować że dohamowuje na zakręcie inne koła.
W każdym razie jestem bardzo ciekaw i mam nadzieje że to rozwiąże problem, bez rozwalania przekładni środkowej.
santa claus:
--- Cytat: mar_p ---
--- Cytat: "Andrut78" ---.... okazało się że cały przegub wraz z pierścieniem jest zamontowany od innego auta!! Czujnik źle czyta prędkość jednego koła......
--- Koniec cytatu ---
O matko jak coś takiego czytam to ogarnia mnie przerażenie...takie coś ( a raczej ten ktoś kto to wykonał) powinno być karane.
--- Koniec cytatu ---
Nawigacja
[#] Następna strona