Forum > Lantra / Elantra

[Elantra MD] Temat zbiorczy - eksploatacja Elantra MD 2011+

<< < (2/14) > >>

fishman4:
Komentarz odnośnie spalania - u mnie było podobnie. To co rzuca się w oczy to bardzo odstające od siebie spalanie w trasie i w mieście. A jak się stoi w korkach to dopiero mam wrażenie że żre benzynę jak smok... No cóż, niestety.

Z tym zagłębieniem na bagażniku masz rację... strasznie szybko zbiera się tam kurz i brud.

I jeszcze jedno spostrzeżenie... czasami mam wrażenie że klima na ustawieniach auto pracuje jak chce :) Np gdy próbuję podwyższyć temperaturę o więcej niż 4 stopnie to czasami zdarza się jej po prostu tylko zmniejszyć nawiew, a powietrze przez długi czas i tak leci zimne. BTW: wiecie gdzie jest umieszczony czujnik?

makaronek:

--- Cytat: "fishman4" ---Komentarz odnośnie spalania - u mnie było podobnie. To co rzuca się w oczy to bardzo odstające od siebie spalanie w trasie i w mieście. A jak się stoi w korkach to dopiero mam wrażenie że żre benzynę jak smok... No cóż, niestety.

I jeszcze jedno spostrzeżenie... czasami mam wrażenie że klima na ustawieniach auto pracuje jak chce :) Np gdy próbuję podwyższyć temperaturę o więcej niż 4 stopnie to czasami zdarza się jej po prostu tylko zmniejszyć nawiew, a powietrze przez długi czas i tak leci zimne. BTW: wiecie gdzie jest umieszczony czujnik?
--- Koniec cytatu ---

ja wzialem wersje classic, szkoda mi bylo 7000 na felgi (sam sobie kupie lepsze na lato za 1200 zl) automatyczna klime (w alfie romeo mialem automat, zawsze jak mi bylo za cieplo, ustawialem na 16 stopni, jak za zimno, dawalem na maxa... to co za sens jest w automacie jak i tak zawsze ustawiam skrajne ... ;) jedyne co dobre, to ze byla dwustrefowa, wiec ja jako fan zimna sobie mrozilem a dziewczyna miala tam +5 stopni i zadowolona, chociaz nie sadze zeby to faktycznie dzialalo... raczej placebo. Wielostrefowa klima to moze dziala w S-klasie albo bmw7, nie w autach ponizej 100k.) Kilka dodatkowych pierdol zupelnie niepotrzebnych w tej wyzszej wersji.

fishman4:
Aha, spoko, rozumiem. No ja mam ta najwyzsza wersje ale rzeczywiscie masz racje - niektore rzeczy sa calkowicie niepotrzebne - np. podgrzewanie tylnych foteli. Chociaz np czujniki parkowania sa ok... szczegolnie gdy mi zona wjezdza do garazu :) Ale i tak sa duzo bardziej "czule" niz w moim poprzednim aucie - civicu. Tzn te na bokach łapia dziwnie szeroki obszar i jak np wjezdzam w taka dziure gdzie mam dwie sciany bo bokach to piszcza na calego. A to co mi sie najbardziej przydaje - navi wbudowana i kamerka cofania i tak musialem ciezko "wychodzic" u dilera.

makaronek:
masz tez tego blaupunkta + kamera cofania + AM? bo to akurat wzialem, super sprawa. A jak masz telefon z Androidem polecam ciekawy sposob na rozwiazanie problemu z brakiem wybierania glosowego. Ta wbudowana w andka aplikacja do samochodu (nie wiem czy to android czy htc sense, ale na pewno sa jakies dostepne) z wybieraniem glosowym ladnie sie synchronizuje z tym blaupunktem, tzn jak masz to wlaczone, klikasz w wybieranie glosowe, w tym momencie blaupunkt wycisza muzyke i otwiera taka jakby sesje dzwonienia (leca sekundy) ale nigdzie jeszcze nie dzwoni, wtedy mowisz to magiczne "zadzwon mama" czy gdzie tam chcesz dzwonic, wtedy blaupunkt zakancza sesje wybierania glosowego i otwiera nową z dzwonieniem. Polecam dla bezpieczenstwa bo klepanie kontaktow w tym blaupunkcie i brak wybierania glosowego to jego najwieksze (poki co jedyne) wady

ja tez ta navi sobie u dilera wynegocjowalem troche taniej, ale i tak trafilem na marny moment na zakup auta, bo zanim jeszcze przyszlo (wplacilem juz zaliczke) Hyundai zwiekszyl rabaty na Elantre z -2000 do -4000... wiec wszystko co wynegocjowalem u dilera mialo male znaczenie, bo sie zamknelo w tych 2k... A gdzie robisz przeglady Fishu, w aso czy odpusciles temat? u Syguly?

fishman4:
tak, tez mam blaupunkta. Dzieki za patent z wybieraniem glosowym bo tego mi naprawde brakowalo. Mam wlasnie andka z htc takze da rade :) Ja niestety wczoraj po raz pierwszy podlaczylem pendrive z muzyka do tego dolnego gniazda - nad dzwignia zmiany biegow i sie blaupunkt spektakularnie zawiesil, tak ze nie chcial sie wylaczyc nawet po wyciagnienicu kluczyka ze stacyjki ;) udalo sie za drugim razem i po jakichs 5 minutach oczekiwania. No ale po drugiej probie juz dobrze dzialalo. Takze radyjko fajne, naglosnienie tez nie jest zle, da sie muzy posluchac.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej