Forum > Lantra / Elantra
[Elantra MD] Temat zbiorczy - eksploatacja Elantra MD 2011+
makaronek:
mnie sie zawiesil na usb sformatowanym w ntfs z jakimis filmami... ogolnie zauwazylem, ze im wiecej plikow/pojemnosci, tym wiekszy ma problem - najlepiej dzialaja takie 2/4GB z muzyka w jednym folderze :) jak instalowalem AM to tez bylem strasznym gamoniem bo usilnie wsadzalem karte microsd w te przejsciowke i pakowalem tam nad portem usb, nie wiedzac, ze port na karte z mapa jest kolo dvd... dzwonilem nawet do supportu AM (chociaz to nie wyszlo zle bo dostalem nowsza wersje ;) Ale to tylko dlatego, ze jak w aucie demo nie bylo AM to gosc otworzyl te zaslepke i mowi "nie ma karty" wiec ciagle mialem w glowie ze tam powinna byc...
fishman4:
A to nie dostales licencji na darmowe aktualizacje do AM? Ja juz robilem jedna, bo mi sie pewnego pieknego dnia wyswietlilo ze mapy maja pol roku juz. Co do tego usb to zgadzam sie, tak niestety jest wszedzie, pendrive max 4gb i najlepiej wszystko w jednym folderze, i najlepiej niezbyt dlugie nazwy plikow. Mialem tak i w jvc, i w panasonicu...
Rayearth:
--- Cytat: "fishman4" ---
--- Koniec cytatu ---
--- Cytat: "makaronek" ---
--- Koniec cytatu ---
Czy diler mówił wam coś o wymianie oleju w pierwszym okresie użytkowania? Pytałem dwa razy o to, facet twierdził, że oni te silniki docierają fabrycznie i nie ma potrzeby specjalnie się o to martwić. Instrukcja obsługi też mówi tylko o jeździe w przedziale obrotów 2000-4000 na min przez pierwsze 1000 km i nic więcej. W książkę serwisową sprzedawca wpisał mi pierwszy przegląd po 15 000 km lub 12 miesiącach dopiero. Też tak macie?
fishman4:
też tak mam... wydaje mi sie ze nie ma potrzeby jechac na przeglad po 1000...
makaronek:
ja wymienilem olej sobie z moim mechaniorem od Alfy Romeo wypasionym (polecam szczerze w kwestii blacharki - mr-alfa.pl, naprawdę jestem zadowolony) po przejechaniu 2700km wlalem Valvo 5w30. Zadnej roznicy nie widze szczerze mowiac po tej wymianie, ale wrazenie mam chociaz pozytywne ze mi te opilki metalu i reszte tego co sie wyciera w silniku wylal :)
jak Wy w ogole jezdzicie tymi elantrami? dynamicznie? oszczedzacie paliwo etc? jakie wyniki macie z tego?
Zmiana biegow - probujecie wyciagnac maksymalny moment obrotowy (ponad 4krpm) czy raczej jezdzicie "eco" 1 (3000rpm) - 2 (3300 rpm) -3 (3500 rpm) a pozniej od razu 5 albo 6?
ja staram sie zmieniac przelozenia miedzy 3900 a 4500 rpm i raczej nie schodzic ponizej 2000 (nawet jak wlaczam 6ke to przy ok 80-100kmh) ani tez nie przekraczac 4700
Nawigacja
[#] Następna strona