Autor Wątek: Nie odpala  (Przeczytany 3437 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pawlas

• Gość
Nie odpala
« dnia: 22 Czerwiec 2009, 19:49:21 »
Witam. Jestem szczęsliwym psoiadaczem Accenta 1.3 LPG rocznik 2000. Niestety od dwóch dni nie mogę go odpalić. W niedziele rano odpaliłem go bez problemu, ale pochodził kilka sekund i silnik zgasł. Próbowałem go odpalić jeszcze kilka razy ale nic to nie dało. Rozrusznik pracował ale auto nie odpaliło. Wziąłem akumulator do domu i ładowałem go całą noc. W poniedziałek po włożeniu akumulatora zaś to samo. Za pierwszym razem odpalił, pochodził kilka sekund a później dentka. Jeśli macie jakieś pomysły co może być tego pzyczyną to proszę o odpowiedź. Z góry dzięki. Pozdrawiam

polokokta55

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Czerwiec 2009, 21:54:33 »
musisz sprawdzić czy masz iskrę na świecach i czy dochodzi paliwo.

Cien

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Czerwiec 2009, 02:25:40 »
Oj boję się czy to nie pompa paliwa, choć przyczyn może być wiele.

Pawlas

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Czerwiec 2009, 13:01:50 »
Udało sie uporać z problemem :) Diagnoza: zepsuty przepływomierz. Teraz mam do Was jeszcze jedno pytanie. Otóż słyszałem, że spokojnie moge jeździć z odłączonym przepływomierzem. Prawda to ? A jeśli nieprawda to czy bezpieczny będzie zakup takowego za ok 200zł czy już lepiej się troche wykosztować i walnąć taki za 500 ?

Cien

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Czerwiec 2009, 16:04:54 »
a LPG masz ktorej generacji ?
Czy to nie od strzalu w kolektor poszedl przeplywomierz ?

Pawlas

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Czerwiec 2009, 16:27:58 »
Szczerze powiedziawszy nie wiem od czego poszedł bo samochód kupiłem niecały tydzień temu i dopiero po paru dniach zauważyłem że przepływomierz jest odłączony. Więc wychodzi, że zepsuł się on za kadencji poprzedniego właściciela. LPG II generacji.

Cien

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #6 dnia: 23 Czerwiec 2009, 19:42:31 »
Cytat: "Pawlas"
LPG II generacji.

No właśnie, z dużym prawdopodobieństwem to jest winowajca uszkodzonego przepływomierza.
W pewnym stopniu ogranicza to klapka przeciwwybuchowa (ale nie zawsze jest).
Nie kupuj zbyt drogiego - bo zawsze znów możesz w ten sposób stracić następny przepływomierz, zobacz czy masz tą klapkę - jedź do dobrego gazownika.
Może rozważ przeróbkę instalacji na sekwencję, zapominasz o kłopotach z gazem.

II generacja LPG mnie tak kiedyś doprowadziła do szewskiej pasji, że zdjąłem całą elektronikę i przerobiłem na I generację i było o niebo lepiej, ciut więcej palił ale z elektroniką II generacji paru fachowców nie mogło dać rady.

soviet100

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #7 dnia: 23 Czerwiec 2009, 23:21:10 »
Ja tam jeżdżę bez przepływomierza od początku się był zepsuty to wyrąbałem ta cala skrzynkę razem z flirtem i kupiłem filtr kopułka i bez problemu się autko wkręca nawet lepiej niż na oryginalnym .

Pawlas

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #8 dnia: 23 Czerwiec 2009, 23:39:42 »
rozważ przeróbkę instalacji na sekwencję
Właśnie juz kilka osób mówiło mi, że to najlepsze wyjście. Orientujesz sie ile tak mniej więcej kosztowałaby taka przeróbka ?
Ja tam jeżdżę bez przepływomierza od początku
Z tego co słyszałem brak przepływomierza ogranicza moc silnika. Sam się zdziwiłem jak pierwszy raz wyjechalem Hultajem na autostradę i wycisnąłem tylko 140 km.

Cien

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Czerwiec 2009, 02:20:38 »
Cena- nowe LPG koło 2500 w łodzi.
Przeróbka (pozostaje butla (może przewody), u mnie około 1700 ;)
Nie jest tanio, ale słyszałem że na śląsku są tańsze ceny.
Ale odkąd mam LPG sekwencję (już w kolejnym aucie), to zapominam o jakichkolwiek problemach z LPG.
Co do centralki polecam STAG-a.

soviet100

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Czerwiec 2009, 23:01:13 »
Cytat: "Pawlas"
rozważ przeróbkę instalacji na sekwencję
Właśnie juz kilka osób mówiło mi, że to najlepsze wyjście. Orientujesz sie ile tak mniej więcej kosztowałaby taka przeróbka ?
Ja tam jeżdżę bez przepływomierza od początku
Z tego co słyszałem brak przepływomierza ogranicza moc silnika. Sam się zdziwiłem jak pierwszy raz wyjechalem Hultajem na autostradę i wycisnąłem tylko 140 km.

Ja po prostej rozpędziłem się do 155km/h więcej mi się zdaje że to nie wyciągnie bo to 4.5 tys obrotów to miało i wyło

Pawlas

• Gość
Nie odpala
« Odpowiedź #11 dnia: 25 Czerwiec 2009, 22:29:41 »
odkąd mam LPG sekwencję (już w kolejnym aucie); to zapominam o jakichkolwiek problemach z LPG
No nic, w takim razie trzeba poodkładać troszkę kasy i zainwestować w tą sekwencję :) Dzięki wielkie za wszystkie porady :)