Forum > Accent
Elektryczny problem z klimatyzacją.
Hants:
e-gen, A sam nawiew? Wlaczyles? ;)
Grzesik1:
Hants dobrze mówi :-P nawiew nie może być na 0. próbuj na każdym biegu.
Co do diagnostyki, jak masz niedaleko kogos zaufanego to mozesz podjechac, moze a hyundaiach klima jest podlaczona pod ECU.(w innych markach manualne nie sa)
Jeszcze gdzieś w przednim zderzaku powinien byc czujnik temperatury(bo gdy powietrze otoczenia ma mniej niz 5st C wtedy klima sie nie włączy) może podczas wypadku uszkodziles ten czujnik, może jakiś przewód sie wypiął. Obadaj sprawe przy zderzaku...
e-gen:
Klimę sprawdzałem na wszystkich możliwych obrotach wiatraka, obiegach, temperaturach spox :-)
--- Cytuj ---Jeszcze gdzieś w przednim zderzaku powinien byc czujnik temperatury
--- Koniec cytatu ---
Czujnik temperatury jest za schowkiem pasażera na parowniku i tutaj ciekawostka; wczoraj gdy rozpiąłem połaczenie do tego termistorka klima się na chwilę załączyła, mimo iż przycisk włączający AC na desce rozdzielczej był wciśnięty :shock:
Nie ogarniam tego :evil: jedna z moich teorii głosi że gazownik instalując LPG odłączył w ECU klimę, żeby nie wywalało CE (wtedy jeszcze nie miałem jeszcze podłączonej klimy).
Z innej beczki;
czy w czasie pracującej klimatyzacji obydwie rurki biegnące do chłodnicy klimy powinny być gorące?
Hants:
e-gen, :roll: No to teraz hit: mam ten sam problem :-/ Wlasnie poszedlem Ci sprawdzic temperature tych rurek i patrze, a mi sie sprzeglo w ogole nie zalacza..
Dodane.
czy jesli zepniesz dwa piny (bo tam sa tylko dwa) sensora na tej czarnej bance - to wlacza Ci sie kompresor?
Dwu minut nie ryzykowalem. Po mniej wiecej minucie - po prostu wstawilem ołówek do gniazda H i spuscilem czyste powietrze z ukladu (troche swiszczalo bo wysokie cisnienie)
W ramach ciekawostki - podlaczylem drugi sensor - ale na sucho - tez sie nie wlaczylo.
Pytanie - CZEGO TO JEST SENSOR? Na pewno cisnienia? Nie stanu skupienia? (plyn, gaz??)
Dodane 2
Jade do Halfordsa po taki specjalny kartridz do 'domowego' nabijania klimy. Wleje i dam znac co sie stalo.
e-gen:
--- Cytat: "Hants" ---
czy jesli zepniesz dwa piny (bo tam sa tylko dwa) sensora na tej czarnej bance - to wlacza Ci sie kompresor?
--- Koniec cytatu ---
no właśnie u mnie sensor ciśnienia tzw. triple pressure switch (zdjęcie w pierwszy poście) jest 4-ro pinowy i próbowałem go zwierać ale nie dało to pożądanego efektu w postaci załączenia sprężarki i/lub załączenia wiatraka na chłodnicy.
Jestem bardzo ciekaw czy u Ciebie też obydwie rurki będą gorące :roll:
Nawigacja
[#] Następna strona