Autor Wątek: Accent wydech  (Przeczytany 3812 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

mafia_863

• Gość
Accent wydech
« dnia: 10 Czerwiec 2009, 00:26:56 »
Witam.Planuje niebawem wymienic wiekszosc ukladu wydechowego w moim accencie.Mianowicie katalizator mi brzeczy tak jakby byl przepalony i jak puszczam gaz na biegu to buczy troche gdzies pod nogami...Aha i tak jakby mial malego mula do 3 tys obrotowPodejrzenie pada wlasnie na wydech ale pewnosci nie mam.Mozliwe ze przypchany jest kat.?Moje pytanie: Jak sprawdzic wydech pod wzgledem droznosci- czy nie zamula samochodu??Oraz co lepiej wstawic strumienice zamiast katalizatora, czy moze kupic jakis uniwersalny katalizator??Prosze o rady ;-)

Erebus

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #1 dnia: 10 Czerwiec 2009, 06:18:50 »
Poproś kogoś żeby prze gazował samochód a Ty patrz na ilość spalin. Czy w ogóle coś leci. Na zimnym silniku powinien dość mocno dymić. Jak nie będzie lecieć, odkręć sondę λ i znowu poproś żeby ktoś podeptał pedał gazu. Jak będzie z tej dziury aż gwizdało od spalin to znak że katalizator jest nie drożny.
Co do wyboru strumienica czy katalizator. To raczej warto poszukać czegokolwiek co będzie pasowało. A jak, już Stwierdzisz, że ciężko znaleźć cokolwiek. Polecam po prostu wybebeszyć puszkę z katalizatorem. Będzie drożny i wyjdzie tanio.

Pozdrawiam Paweł

e-gen

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwiec 2009, 09:30:14 »
Cytat: "Erebus"
Polecam po prostu wybebeszyć puszkę z katalizatorem. Będzie drożny i wyjdzie tanio.

w tak wybebeszoną puszkę katalizatora należy wstawić jeszcze rurę

Erebus

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwiec 2009, 09:44:50 »
Powinno się wstawić. Inaczej wydech będzie buczał i wydawał inne niepokojące dźwięki :-P Ale jeśli nie Wstawisz pojemność układu wydechowego się nie zmieni więc też będzie ok tylko że głośno. Przy wstawieniu rurki wzrośnie nieco spalanie - bo spaliny będą szybciej usuwane ale za to podskoczy moment obrotowy. Więc moim zdaniem warto.
Pozdrawiam

mafia_863

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2009, 16:46:47 »
No dobra dzięki za rady.Tylko czy latwo jest wybebeszyc katalizator?Zrobie to sam?I jeszcze jedno: Z tego co wiem wydech sklada sie z trzech czesci: tlumik srodkowy, tlumik koncowy i ta czesc od silnika do srodkowego( nie znam nazwy)Jesli chcialbym kupic tlumik przelotowy w miejsce kata to bedzie pasowalo, bo z nazwy wnioskuje, ze jest to tlumik przelotowy srodkowy :shock: .Podaje przyklad:
wydech
Co na to powiecie??Dobrze kombinuje? :-)

Erebus

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwiec 2009, 17:42:49 »

Zależy gdzie Masz katalizator Czy tak jak w układzie nr. 1 czy jak w dwójce. Jeśli Masz katalizator prosty to trzeba go tylko wyciąć, przebić rurą o odpowiedniej średnicy i wspawać w to samo miejsce. Ten zabieg da Ci większy "przyrost mocy" niż jakakolwiek strumienica z allegro. Jeśli katalizator stojący to trzeba go wykręcić odciąć kolano, wyciągnąć wnętrzności po czym przyspawać z powrotem kolano i poskręcać całość.

Wracając do tematu uniwersalnych strumienic - jeśli coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Każdy układ wydechowy ma swoją określoną pojemność i przepustowość. Jeśli chcesz przy nim coś poprawić to nie na chybił trafił bo wynik będzie raczej lipny i zamiast poprawy osiągów najprawdopodobniej się one pogorszą.
Jeśli Chcesz strumienice to Pójdź do jakiegoś speca od wydechów i poproś żeby Ci go przeliczył i coś dobrał.

Pozdrawiam

mafia_863

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Czerwiec 2009, 18:06:17 »
Generalnie nie chodzi mi o przyrost mocy :-) Chodzi tylko o to aby bylo ciszej i zeby ten delikatny mul do 3000 zniknal.Najwiekszego mula ma na zimnym silniku, na cieplym jest to mniej odczuwalne, stad podejrzenie padlo wlasnie na katalizator.I nie wiem czym jest spowodowane to , ze jak jade i puszcze gaz na biegu a obroty sa okolo 2000 i wyzej, samochod wydaje takie dziwne buczenie spod podlogi.Wydaje mi sie ze to wlasnie wydech tak halasuje.Czy wy tez cos takiego macie??
Erebus dzieki widze, ze sie starasz i jestes obeznany w temacie :-D Pozdrawiam

Erebus

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Czerwiec 2009, 18:20:40 »
Wiesz jeśli Słyszysz buczenie to po pierwsze sprawdził bym złącze elastyczne ( taka metalowa rurka z plecionki )

Sprawdź czy nie jest dziurawa. Najłatwiej było by Gdybyś miał kanał i na odpalonym silniku popatrzył na to od dołu. Jeśli jest dziura to będzie się z niej dymiło.

To by tłumaczyło za jednym zamachem brak mocy i buczenie.

Ale nie pokoi mnie to, że Piszesz o buczeniu przy odpuszczeniu pedału gazu. To sugeruje jakąś awarię w skrzyni biegów. W tym momencie nie jest ona dociśnięta i jak coś jest nie hallo z zębatkami to wtedy właśnie dają znać o sobie.

Ale to tak na marginesie. Na razie Przejrzyj układ wydechowy.

I nie ma za co :) Po to mamy forum, żeby sobie pomagać

Pozdrawiam

mafia_863

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Czerwiec 2009, 18:46:59 »
Dobra podskocze na kanal i obejrze.Skrzynia na pewno w porzadku bo tak sie dzieje na kazdym biegu.Jestem prawie w 100% pewien ze to wydech.Odezwe sie jak obejrze go od dolu.
Dziekuje i pozdrawiam ;-)
aha a katalizator mam prawdopodobnie za zlaczem elastycznym.Tak wynika ze zdjecia zalaczonego przez Ciebie:-) Bo to jest 95 rok :-)

sustanon0

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #9 dnia: 10 Czerwiec 2009, 21:36:16 »
Katalizator ułożony w pozycji pionowej powinieneś zobaczyć jak otworzysz maskę.

Hants

• Gość
Accent wydech
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwiec 2009, 17:37:34 »
Uwazaj na to zlacze elastyczne - BARDZO latwo je porwac przy wymianie katalizatora (zwłaszcza jak sie ma troche pary w łapach)