Autor Wątek: benzyna czy ropa??  (Przeczytany 15682 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« dnia: 09 Czerwiec 2009, 21:46:28 »
jeszcze nie kupiłem i30 i się zastanawiam nad kupnem 1.6 / 126KM czy może 1.6CRDI / 115KM różnica jest w cenie 8 tysięcy

mihu_24

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #1 dnia: 09 Czerwiec 2009, 22:24:58 »
to pierwsze - diesle już niemodne :lol:
srają sadzą ,klekoczą jak paczka gwożdzi(nieważne,że common rail) i ogólnie są beeee.
a jak jeszcze filtr cząstek stałych pierdnie to jakby chmara szarańczy z rurska wyleciała.
ogólnie dezel jest dużo cięższy i wg mnie pomimo mniejszego zużycia gnojówki wszystko jest do niego droższe - filtry takie i owakie.

125 to nie 115 :-> a za osiem klocków to masz fajny wypas :idea:

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #2 dnia: 10 Czerwiec 2009, 18:21:13 »
no właśnie za 61 tysie mogę mieć ten sam silnik 1.6 cvvt 126 z wyposażeniem Style i rozważam jeszcze bo przecież można gaz zamontować

vesoly

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Czerwiec 2009, 20:30:56 »
Ale diesle mają parę niezaprzeczalnych zalet. Pojedz sobie benzynowym i dieslem z predkością 140km/h. benzyniak będzie dosyć głośno wył przy tej prędkości - w dieslu bedzie zaledwie klekotanie. Jak jeździsz po mieście to faktycznie może lepsza benzyna ale w długie trasy zdecydowanie diesel.

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Czerwiec 2009, 20:45:24 »
ja przede wszystkim po mieście pomykam od czasu do czasu jakieś 100 km za miasto na działke wyskakuje

a czy w ropniakach hyundaia powstaje turbo dziura ? i czy jest ona duża ?

vesoly

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Czerwiec 2009, 22:39:58 »
To patrząc po sobie ja bym wybrał i30 wraz z montażem instalacji gazowej od razu w ASO. Wiem, że trochę drożej ale nie tracisz gwarancji na samochód. Jeżeli natomiast częściowo chcesz wziąść na samochód kredyt to skredytuj od razu i instalację gazową. Zapłacisz od razu więcej o te 3tys ale przełoży Ci się to od razu na 2,5 raza niższe wydatki miesięczne na paliwo. U mnie wygląda to tak, że przy 1500km miesięcznie po Warszawie wydawałem na Pb95 około 650pln a teraz wydaję około 250pln na LPG. I żadne tam gadanie, że LPG niszczy silnik. Przecież i tak nie mam zamiaru jeździć nim 15 lat a do 200tys wytrzyma i szybciej go rdza zeżre niż padnie silnik.

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #6 dnia: 11 Czerwiec 2009, 11:43:51 »
u to rzeczywiście to jest oszczędność 650 a 250 to jest różnica nawet na ropie się nie zaoszczędzi. mam pytanie jak z dynamika silnika jak się sprawuje na z LPG

Roman_d

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #7 dnia: 11 Czerwiec 2009, 11:55:50 »
W moim samochodzie przy sekwencji 4 generacji nie czuć różnicy pomiędzy Pb a Lpg.
Najlepiej byś miał przejechać się takim lub podobnym samochodem z gazem i samemu wtedy ocenisz.

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Czerwiec 2009, 14:04:55 »
dzięki za odp. i porady

vesoly

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Czerwiec 2009, 21:06:12 »
U mnie również bez różnicy chociaż jakichś pomiarów nie robiłem specjalnie.
Spalanie średnie na benzynie miałem 8,5l/100km a na gazie wychodzi 10,82LPG+0,86Pb95 na 100km.
Trochę po emerycku zapisuję sobie wszystkie tankowania - wczesniej spritmonitor a teraz motostat.pl
wynik:
od zakupu samochodu do montazu LPG= 37,42zl/100km (czas = 1 rok)
od montażu LPG do dzisiaj=19,57zl/100km (czas od października 2008 do dzisiaj)
Pewnie spalanie było by teraz trochę niższe ale wiedząc, że jeżdżę tak tanio raczej nie żałuję sobie i często kręcę silnik wysoko.
Tak więc zdecydowanie polecam takie rozwiązanie.

szymonmtb

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #10 dnia: 11 Czerwiec 2009, 21:10:46 »
Cytat: "iwanicki_sylwes"
ja przede wszystkim po mieście pomykam od czasu do czasu jakieś 100 km za miasto na działke wyskakuje

a czy w ropniakach hyundaia powstaje turbo dziura ? i czy jest ona duża ?

Jeśli faktycznie tylko tyle jeździsz to, nie ma sensu kupować Diesla!!

Jednak pamiętaj, że w miarę jedzenia apetyt rośnie (oczywiście to zależy indywidualnie „na kogo trafi” i jego „potrzeby”).
Ja na przykład planując zakup liczyłem, żeby zwrócił mi się koszt Diesla musiał bym jeździć ok. 8 lat, zgodnie z założonym rocznym dystansem. Jednak teraz (od zakupu minęło ok. 6-miesięcy) mam już przejechany większy dystans niż planowałem przejechać przez rok czasu (oczywiście moja sytuacja w których wykorzystuje samochód jest zgodna z zakładanym planem).

Planując zakup odpowiedniego silnika, wiedziałem ile jest droższa roczna eksploatacja samochodu z silnikiem Diesla i Benzynowym. Dlatego przy zakupie swojego wybrałem benzynę, m.in. ze względu na „zakładany” mały roczny dystans przejechanych km/a mniejsze zużycie paliwa – z obliczeń dawało jedynie oszczędności w postaci pokrycia wyższej ceny przeglądu i możliwość przejechania „gratis” ok. 100km rocznie.

Jednak teraz podczas poruszania się po drogach - silnikiem 122KM (co prawda dotyczy to sporadycznych sytuacji), można odczuć różnice w stosunku do 115KM Diesel. Czyli podczas wyprzedzania z początkową prędkością ok. 85km/h (jadąc na piątym biegu) nie można tego w „zdecydowany” sposób wykonać, trzeba REDUKOWAĆ bieg na stopień niższy i wtedy rozpocząć wyprzedzanie !! W 115KM Dieslu, nie trzeba było tego robić, bo auto - pięknie przyśpiesza :)
Ale z drugiej strony pamiętać trzeba, że po kilku takich wyprzedzeniach, auto odstawić na parking należy z odpowiednio „wystudzoną” turbiną :/ NIC ZA DARMO - COŚ, ZA COŚ :D

Podsumowując koszty eksploatacji obu silników - również i sporadyczną sytuację wyprzedzania (patrzyłem przez pryzmat „apetytu”, a raczej nieobliczalnego swojego charakteru i możliwego niebezpieczeństwa !!). Ja wybrałem w zależności od sytuacji na drodze spokojną (w miarę ekonomiczną 5.9L/100km) i przez długie lata, jazdę 122KM silnikiem benzynowym w Hyundai i30 (ver.Comfort).

PS. Jeśli chodzi o instalację gazową, to przed zakupem pytałem w salonie, czy można do i30 zamontować „w momencie zakupu” gaz i odpowiedzieli, że do i30 NIE.
Ale powiedzieli - jak kupi pan sobie np. mniejszego GETZa to za dopłatą panu zainstalujemy.
Pytałem również w innym punkcie ASO Hyundai, odpowiedzieli podobnie, że nie ma problemu z instalacją gazową do i30, kosztuje 3tys. PLN, ale muszę się liczyć z tym, iż STRACĘ GWARANCJĘ !! Ponieważ firma Hyundai nie zezwala na instalację gazu do i30 ;( Przynajmniej tak mi powiedziano gdy zaczynałem szukać samochodu tzn. w grudniu 2008 r.
Dlatego ja czekam, aż miną 3-lata (minie pełna gwarancja) i instaluję GAZ :D

ŻYCZE WŁAŚCIWEGO I TRAFNEGO WYBORU

Mike82

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #11 dnia: 11 Czerwiec 2009, 22:20:24 »
Z instalacją gazową jest trochę jak z dieselem. Warto rozważyć czy ona jest warta grzechu.
Przelicz ile km musiałbyś pokonać żeby zwrócił Ci się koszt założenia butli wynoszący niemałe przecież 3 tys. zł. Przy sporadycznej jeździe głównie po mieście chyba najlepiej wziąć benzynę i jeździć na niej. A wypad na działkę od czasu do czasu również nie powinien okazać się bardzo kosztowny bo jak wiemy auta na trasie palą najmniej :)

gummi.cezar

• Gość

iwanicki_sylwes

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #13 dnia: 12 Czerwiec 2009, 21:43:54 »
z żonka w poniedziłek jedziemy podpisać papiery na odbiór i30 wreście bo bierzemy na kredyt troche sie zeszło jakiś tydzień ale już wszystko na dobrej drodze i w poniedziałek wszystkie formalności ustalimy czyli lakier, tapicerkę i co najważniejsze silnik, ale po waszych wypowiedziach juz wiemy że 1,6 benzynka 126KM ale narazie bez gazu niech silniczek się dotrze. Gaz planujemy sobie założyć po 3 miesiącach

pozdrawiam i dzięki za wyczerpujące odp. wielki pozytyw dal ludzi na tym forum 1000% satysfakcji

gummi.cezar

• Gość
benzyna czy ropa??
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Czerwiec 2009, 10:01:27 »
Jak już założysz gaz. Napisz o tym koniecznie. Instalacja, koszty, spalanie itp.