Forum > Tucson JM

Instalacja elektryczna haka

<< < (2/5) > >>

piotrkiller:
bartek i tu sie mylisz. ja mam gniazdo 13 pinowe założone pod stojak na rowery. pod przyczepkę mam przejściówkę na 7 pin. i tak się skłąda że do tucsona nie potrzeba modułu. Firma montująca mi hak to DAKRO Lublin ul.Nałęczowska.( koszt całej przyjemności 700 zł z montażem) tel: 81 7 215 217, 81 7 215 215
 509 491 530, 509-170-800 owszem kiedy się umawiałem na montaż haka brali pod uwagę że może być potrzebny takowy moduł,jednak kiedy obejrzeli wszystko dokłądnie obyło się bez niego i wszystko śmiga.

bartekzg:

--- Cytat: "piotrkiller" ---bartek i tu sie mylisz
--- Koniec cytatu ---
bardzo bym chciał bo zależy mi na 13-tce ale obawiam się, że to kwestia zastosowania - ty masz podłączony - stojak zakładam, że chodzi o bagażnik na rowery czyli korzystasz z oświetlenia drogowego plus światło cofania - dlatego potrzebujesz 13pin a nie 7pin (w 13 światło cofania jest na 8 pine)

Co innego gdy korzystasz z ładowania akumulatora w przyczepie. PIN 9 to stały + a 10 to ładowanie po stacyjce, tutaj musisz mieć moduł w innym przypadku przy zwarciu np klem na dodatkowym aku możesz zjarać instalację lub komputer pokładowy a to nic miłego.

Mam prośbę - jako że jestem żywo zainteresowany tematem sprawdź czy na 9 pinie masz cały czas prąd?  

jeśli tak jest i nie masz modułu to co się spali jak zrobisz zwarcie np wpadając do głębokiej kałuży?

arapaho:
Przymierzam się do zakupu  haka holowniczego do swojego tucsa z montażem we własnym zakresie.
Znalazłem instrukcje montażu takiego haka  TUTAJ  ale nurtuje mnie jeden szkopuł : czy montaż takiego haka wymaga zdemontowania zderzaka lub chociażby jego atrapy. Piszą tam coś że gdzieś trzeba podciąć na 5 cm zderzak (pewni chodzi o część plastikowej obudowy), ale żadnej wzmianki na temat ew. demontażu.
Jeśli któryś z kolegów przerabiał temat proszę o info. Zastanawia mnie także sposób podłączenia elektryki. Czy jest gdzieś jakieś gniazdo fabrycznie dedykowane czy z partyzanta  wpiąć się centralnie do którejś z lamp ???

kamilkarl:

Dodano: 2017-01-06, 14:16
Jak to bywa z hakami musisz kawalek zderzaka wyciac na srodku zeby zrobic miejsce na hak, natomiast po demontazu wyciecie pozostanie.
A co do pradu do samochody powinny miec w bagazniku jakies wyjscia ktore trzeba przedłużyć do haka, ale nie dam sobie reki uciac ze twoj samochod takowie posiada

Shadows:
Kupujesz dedykowany np na allegro i montujesz (w zestawie masz wszystko, łącznie ze schematem podłączenia wiązki i instrukcją montażu), robisz przegląd, wbijasz hak w dowód.

Hak ok 300zł
Przegląd i papier 35zł
W urzędzie nie wiem czy się coś płaci.

Trzeba podciąć od spodu mały kawałek, ale jest to później niewidoczne. Zderzaka nie ściągasz.
Kupując zwróć uwagę na zawartość, nie wszystkie firmy oferują schemat czy instrukcję, nie wszystkie sprzedają z podłączonym gniazdem etc

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej