Forum > Tucson JM

Instalacja elektryczna haka

<< < (3/5) > >>

arapaho:
Hak zamontowany, teraz pozostała elektryka, i tu pytanie :
Rozbebeszyłem bagażnik i nigdzie nie mogę znaleźć żadnej wiązki elektrycznej do której mógłbym sie wpiąć. Nie chcę pruć w ciemno wszystkich plastików, więc proszę o pomoc - podpowiedzcie w którym miejscu idą te nieszczęsne kable ???

Edit:

Dzisiaj wykorzystałem ładny dzionek i metodą prób i błędów pociagnąłem instalację od haka i podpiąłem pod instalację świateł. Poszło nawet dość sprawnie i wszystko działa jak należy. Zainteresowanym służę pomocą !

Edit:
do postu dołączam ściągawkę mojego nieudolnego autorstwa w której opisałem co z czym połączyć .

Grzegorz1974:
Witam
Wzoraj po przeczytaniu Waszego tematu z powodzeniem zamontowałem hak odpinany oryginał AVG wraz z instalacją. Kupiłem na allegro hak i instalację AVG za 550zł Hak odpinany działa super pasuje idealnie. Nic nie trzeba przycinać. Podnosisz auto i 8 śrub i gotowe. Z instalacją jest trochę inaczej. Dostałem komplet 13 pinowy jednak w moim modelu nie ma do bagażnika doprowadzonego zasilania bezpośrednio z akumulatora i po zapłonie. Porwałem się na ściągnięcie tapicerki bagażnika i nic tylko kable do lamp. Złącze 13 pinowe jest potrzebne i stosowane w przyczepach campingowych a jego głównym zadaniem jest dostarczenie zasilania do instalacji przyczepy i ładowanie akumulatora przyczepy. Jeżeli ktoś nie potrzebuje takiej funkcji to wystarczy 7 Pinowy (lub 13 z adapterem na 7 Pin za około 50 zł.) Z zakupionej instalacji wykorzystałem tylko wtyczki dwie śruby od dwóch lamp lutownica trochę czasu i gotowe. Działa bez problemu. Nie przewiduję ciągać przyczepy więc 7 Pin jest ok.

Zbychu:
Nie trzeba rozbebeszać auta z obu stron, wystarczy ściągnąć lampy i przeprowadzić przewody pod zderzakiem, ale to już kosmetyka. Z praktycznych rzeczy proponuję Wam podpiąć światła pozycyjne na krzyż. Chodzi o to, że jak np. strzeli żarówka prawego tylnego postoju w aucie, to przyczepka będzie miała prawy tył, natomiast lewy tył przyczepy nie będzie oświetlony, ale na aucie pozycja będzie, krótko mówiąc nie siądzie cała strona.

Arni71:

--- Cytat: "Grzegorz1974" ---Złącze 13 pinowe jest potrzebne i stosowane w przyczepach campingowych a jego głównym zadaniem jest dostarczenie zasilania do instalacji przyczepy i ładowanie akumulatora przyczepy. Jeżeli ktoś nie potrzebuje takiej funkcji to wystarczy 7 Pinowy (lub 13 z adapterem na 7 Pin za około 50 zł.) Nie przewiduję ciągać przyczepy więc 7 Pin jest ok.
--- Koniec cytatu ---

Tu mam wątpliwości w przypadku bagażnika rowerowego - w różnych źródłach sprawdzałem ale nie doczytałem konkretnie - różne okresy wystawionych opinii, ustaw itp - prawdopodobnie do w/w bagażnika należy stosować oświetlenie w 100% dublujące tylne oświetlenie samochodu wraz ze światłami cofania, w takim wypadku musimy jednak stosować gniazdo 13-pin, może nie kompletnie podłączone ale z przyłączem świateł cofania.
Nie wiem jak w takim wypadku podejdą do tego na przeglądzie, gdy podczas sprawdzania instalacji stwierdzą brak wskazań na "pustych" pinach.

Jeśli jestem w błędzie to proszę o informację - planuję wymienić instalację haka na gniazdo 13-pin, ze względu na w/w bagażnik - może niepotrzebnie

miron68:
tucson 2006 r sprowadzony z Niemiec wyposażony w hak i 13 pianowe gniazdo brak napięcia na 5i7 pinie ,światła pozycyjne pozostałe piny podnapięciem ,Przewód z gniazda kieruje się pod zderzakiem w stronę lewej lampy, wiec pomyślałem że napięcie do gniazda jest podłączone do lampy ale niestety przewód mija ja i biegnie w gołąb auta. przyjmijmy że instalacja haka jest oryginalna , jeżeli wogule coś takiego istnieje to gdzie i w którym miejscu jest podłączona. prawdo podobnie biegnie do tego modułu co jest pod dźwignią zmiany biegów

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej