Autor Wątek: Lantra J1 1,5 93r - wymiana czy toczenie tarcz hamulcowych ?  (Przeczytany 3915 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

gleda

• Gość
Witam.
Przymierzam się do zrobienia porządku ze swoimi przednimi hamulcami.Problem mam taki,że przy hamowaniu z większej prędkości telepie kierownicą (prawdopodobnie zwichrowane tarcze).Myślę,że nie tak mocno bo telepie kierownicą tak w okolicach od 140-120 km/h.
W każdym razie chciałbym to zrobić.
I tu mam dylemat - nowe czy toczyć ?
Za toczeniem przemawia to,że nie musiałbym zdejmować piasty (ten model niestety tak ma) co podobno wiąże się ze zniszczeniem łożysk (czyli dodatkowe dość wysokie koszty) a te nie wydają się sfatygowane (oczywiście mam na myśli toczenie na aucie).Mierzyłem grubość tarczy w kilku miejscach (ma ok.18,2-18,4mm).Czy przy takiej grubości warto toczyć ? ...i jaka jest grubość min.? (nie jestem pewien ale coś obiło mi się,że 17mm - czy to prawda?).
No a jeżeli miałbym ściągać piastę (przy wymianie tarcz na nowe) to czy na pewno na 100% zniszczę łożyska (nawet jak użyję ściągacza do piast)?
Pzdr

BartBartez

• Gość
[Lantra J1] 1,5 93r - wymiana czy toczenie tarcz hamulcowych ?
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Lipiec 2008, 09:14:43 »
wg katalogu Lantra ma tarcze wentylowane i i ch minimalna grubość to 20 mm

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Lipiec 2008, 09:56:43 »
ja s ciągałem piaste, wymieniałem tarcze a łożysko zostało to samo, luzu nie ma żadnego a podczas jazdy jest takie ciche jak było, wiec zabieg chyba się udał :)

gleda

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Lipiec 2008, 20:39:56 »
dzięki "grzesik1" - prawdę mówiąc wolałbym je wymienić na nowe a twoja odpowiedź bardziej mnie przybliżyła do tego zabiegu (choć mam jeszcze pewne obawy).Dlatego też (chcąc napotkać przy wymianie jak najmniej problemów) czy mógłbyś napisać jak zdjąłeś piastę (jakiego "genialnego" przyrządu użyłeś)?...i czy wymieniałeś uszczelniacze łożysk ?
Rozumiem też,że zdemontowałeś całą zwrotnicę (razem z piastą i tarczą) i demontaż zrobiłeś w domu ?

Grzesik1

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Lipiec 2008, 09:23:55 »
uszczelniacz nowy, jeśli chodzi o przyrząd to zrobiłem go sam ze starej piasty. za tarcze zaplacilem 70zł (tarcza piasta docisk i klocki zestaw uzywany, ale jeszcze duzo km zrobie na nich).
przy demontowaniu jednej piasty z zestawu który kupiłem łożysko poleciało, ale miało luz od samego początku... Więc jeśli wyczujesz u siebie po zdemontowaniu zacisków i odkręceniu przegubu jakiś luz na piaście to możesz kupić nowe łożysko

zdjęcie sciągacza by grzesik1 niebawem :)

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Lipiec 2008, 09:05:52 »
Najlepiej przy takim remoncie nie kombinować.Wymienić całość na nowe i będzie spokój.
U mnie łożysk nie dało się uratować. Tarcze,łożyska,klocki robocizna kosztowało mnie niecałe 500 zł.

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 26 Lipiec 2008, 01:53:12 »
Cytat: "grzesik1"
uszczelniacz nowy, jeśli chodzi o przyrząd to zrobiłem go sam ze starej piasty. za tarcze zaplacilem 70zł (tarcza piasta docisk i klocki zestaw uzywany, ale jeszcze duzo km zrobie na nich).
przy demontowaniu jednej piasty z zestawu który kupiłem łożysko poleciało, ale miało luz od samego początku... Więc jeśli wyczujesz u siebie po zdemontowaniu zacisków i odkręceniu przegubu jakiś luz na piaście to możesz kupić nowe łożysko

zdjęcie sciągacza by grzesik1 niebawem :)

Nasadowy 27 i sruuuuuu...

bobsley6

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 06 Sierpień 2008, 13:01:25 »
Bardzo mi sie podoba jak ktos sie zastanawia czy toczyć tarcze hamulcowe. polecam toczyć do grubości tarczy około 3 mm :mrgreen: wtedy wyrózna sie na 100% i nie bedzie telepać ....
 Ludzie dbajcie o bezpieczeństwo !!!!!!!! hamulce to podstawa!!!!!!!!!!!!!!
i jesli ktos zadaje takie pytania to wydaje mi sie ze wynika to z oszczednosci.
 Rownie dobrze mozna do nowych tarcz załozyć stare klocki. To tez jest bardzo pomyslane.
Polecam tarcze ATE nie krzywią sie od pierwszego hamowania, są wytrzymałe.Razem z kolockami ATE . Klocki hamują bardzo dobrze scierają sie, a nie scierają tarczy i najważniejsze nie PISZCZą !!!!!! Wiadomo jest to wydatek ale jak jezdzic to jezdzic z hamulcami...... a nie z ich brakiem...

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 06 Sierpień 2008, 23:35:05 »
U mnie komplecik TRW też nie piszczy a jak bloknę to nos na szybie <stop>

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 07 Sierpień 2008, 09:25:24 »
Cytat: "mihu_24"
U mnie komplecik TRW też nie piszczy a jak bloknę to nos na szybie <stop>

TRW to dawny Lucas więc poziom ATE