Autor Wątek: Klimatyzacja troche nie typowa  (Przeczytany 7045 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

seb_jak

• Gość
Klimatyzacja troche nie typowa
« Odpowiedź #15 dnia: 05 Czerwiec 2009, 10:16:38 »
Patent o którym myślisz miał zamontowany mój znajomy w Kangoo. Taki mały jakby "split", został zamontowany na pace i dmuchał do kabiny. Chłodnica - nie wiem gdzie była umieszczona, ale chyba na dachu. Całość była włączana przyciskiem on/off i działała wydajnie, choć stały nawiew był średnio przyjemny. Trzeba było wachlować on/off co jest upierdliwe i niewygodne.
W Twoim przypadku uważam takie rozwiązanie za chyba bezsensowne z kilku powodów.
Po pierwsze w osobówce ciężko będzie to wszystko upchnąć w rozsądny sposób, nie niszcząc przy tym samochodu,
Po drugie normalna klima jest połączona z wymiennikiem ciepła gdzie można wyregulować temperaturę a tu masz tylko on/off,
Po trzecie parametry elektryczne klimy mogą obciążyć mocno instalacje, a Accent to nie Van. (oczywiście musisz mieć klime ze sprężarka elektryczną, bo normalnie najczęściej jest mechaniczna napędzana paskiem).
Jeszcze opcja dołożenia klimy z rozbitka. Przerabiałem taki temat w Prosiaku - spory koszt. Aby mieć gwarancję że to będzie działać, najlepiej kupić kompletną instalację z innego wozu (kompresor, rurki, sterownik, cały wymiennik ciepła z parownikiem, być może wiązka elektryczna... bóg wie co jeszcze). Montaż będzie też hardcorowy, bo trzeba rozbebeszać całą deskę rozdzielczą no i oczywiście montaż całego osprzętu pod maską. Dojdą jeszcze koszty sprawdzania szczelności układu, może jakiś napraw i ponownego nabicia. Ogólnie ciężki temat aczkolwiek wykonalny.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 05 Czerwiec 2009, 11:01:14 »
Soviet - czy masz u siebie w accencie wszystkie przewody do klimy? W sonacie wystarczylo popodłaczac kostki i grało..

Tak mysle, ze moze mojej kumpeli bym klime zainstalowal..

Zorientuj sie po ile zestawy w IRE chodza - ja poszukam na brytyjskich brejkjardach

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 05 Czerwiec 2009, 11:30:18 »
Znajdź mi coś takiego na allegro :)

Hants

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 05 Czerwiec 2009, 15:23:28 »

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 05 Czerwiec 2009, 16:32:39 »
Kompletna klimatyzacja:
-sprężarka, łapa / mocowanie, pasek
-parowacz, filtr kabinowy (Montaż- demontaż schowka pasażera)
-skraplacz, wentylator
-przewody /rurki :cienki długi, gruby długi (dzielony), krótki długi + czujnik ciśnienia
-włącznik
Około 800zł + transport

Montaż
-gwintowanie otworów w silniku
-reszta około 4h

Napełnienie:
-120zł
-jak maszyna nie utrzyma próżni to nie napełni instalacji.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 05 Czerwiec 2009, 17:10:52 »
kpawel, a gdzie takie coś można kupić??

kpawel

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 05 Czerwiec 2009, 17:25:38 »
Najlepiej oraz najtaniej jest zakupić komplet z jednego auta.
Ja trafiłem na auto sprowadzone z Włoch, ale bez papierów potrzebnych do rejestracji.

Szukać rozbitka z całym przodem lub auta sprzedawanego na części, zadzwonić i spytać czy ma klimatyzacje komplet.

Z anglika niektóre części nie będą pasować, tzn. :
- parowacz
-rurki: cienka długa i gruba krotka.

Najpierw trzeba sprawdzić czy jest sens tzn. posiadamy instalacje elektryczną, tzn.:
-wtyczkę do wentylatora, kompresora , włącznika i czujnika temperatury (za schowkiem pasażera, podłączany do obudowy parownika)
-kable w gniazdach przekaźnika (skrzynka bezpieczników)

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 06 Czerwiec 2009, 20:37:41 »
Koledzy jeśli w skrzynce bezpieczników przy silniku jest do klimy i mają blaszki w środku ale przekaźników brakuje to czy te kostki będą ?

kml

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 07 Czerwiec 2009, 06:38:44 »
Cytat: "soviet100"
Koledzy jeśli w skrzynce bezpieczników przy silniku jest do klimy i mają blaszki w środku ale przekaźników brakuje to czy te kostki będą ?

Człowieku zacznij pisać po poslku bo teraz piszesz po polskiemu i kompletnie nie wiadomo o co chodzi <cisza>

mihu_24

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 07 Czerwiec 2009, 20:33:39 »
Proponuję zamknąć ten temat:
1.mihu_24
2.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 08 Czerwiec 2009, 01:54:43 »
Do zamkniecia i wywalenia - ze wzgledu na zupelne science fiction - post obniza zawartosc merytoryczna forum.

Number two.

kml

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 08 Czerwiec 2009, 10:00:19 »
Ja też. Nr 3.

termos

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 08 Czerwiec 2009, 13:20:52 »
Z trzema ostatnimi postami się zupełnie nie zgadzam, no ale trudno. Widzę, że wszystko musicie mieć typowo.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 08 Czerwiec 2009, 13:33:29 »
termos, A co powiesz na watek o zakladaniu trzyrejowego masztu zaglowego do Sonaty, albo odrzutowym silniku wspomagajacym do Lantry? Marzyciel, cos tam sobie idiotycznego wymyslil - kompletnie oderwany od rzeczywistosci, bez zadnych umiejetnosci technicznych ('aaa.. to tam jest sprezarka...') - to nie to forum, sorry.

termos

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 08 Czerwiec 2009, 14:11:08 »
No dobrze, przekonałeś mnie, do tego rzeczywiście trzeba mieć umiejętności :)

BTW:
- trzyrejowy masz do Sonaty: myślę, że w miesiąc, góra dwa mógłbym mieć już zamontowany pełen takielunek
- silnik odrzutowy do lantry: z racji tego, że trzeba by wspawać dobrą konstrukcję nośną, bo sama blacha tego nie wytrzyma, to bym samodzielnie się tego nie podjął
:)