Autor Wątek: Klimatyzacja troche nie typowa  (Przeczytany 7545 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

soviet100

• Gość
Klimatyzacja troche nie typowa
« dnia: 02 Czerwiec 2009, 20:43:05 »
Chcialbym zrobic u siebie klimatyzacje ale troche inaczej niz jest oryginalnie i oczywiscie duzo lepsza wiec tak chcialem wziasc z vana chlodnie wsadzic do bagaznika i dziure zrobic zeby cieplo uciekalo pod bagaznikiem natomiast w bagazniku bylby nawiew i szly by 2 rurki pod tylnim siedzeniem a wlacznik bym mial pod kierownica .

mam co nieco wiedzy na ten temat bo moj ojcec ma w firmie 2 takie vany a taka chlodnie latwo dostac za mala kase . mysle ze to jest wykonalne i wcale nie takie trudne wystarczylo by to pozniej nabic i tyle . Jest to na 12V cale .

Co myslicie o tym i na jakie problemy moge sie natknac

ps przepraszam ze bez polskich znakow ale siedze u kolegi na laptopie .

kazda wskazowka mi sie przyda
chlodzi to do 0 stopni mozna sobie ustawic latwo na panelu

xardas

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Czerwiec 2009, 21:35:37 »
A co kiełbasę chcesz wozić ?? Moim zdaniem to totalnie bez sensu. Zwykła klima (przynajmniej ) u mnie robi taki mróz, że się usiedzieć nie da. Poza tym klimatyzacja jest po to żeby z niej korzystać w miarę logiczny sposób (mieć w aucie np 20 stopni podczas upału, a nie 0).

Ciekawe jaki żywot by miał akumulator (o ile to klima elektryczna). Masz najbardziej wypasioną wersję i klima ci nie starcza, to może zacznij chłodnią jeździć.

Aha i wcale się nie nabijam, ale przecież w Irlandii nie ma skrawu jak na Cyprze, to po co ci taka klima ?

Czuję się jakbyś robił prowokację...

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Czerwiec 2009, 22:27:18 »
soviet100, ostatnio na forum mam wrażenie, że sobie żarty robisz.
Chyba, że naprawdę masz takie głupie pomysły.
Skończ z tym lepiej.

e-gen

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Czerwiec 2009, 23:33:10 »
Wątek powinien być w dziale TUNING

OT
Być może soviet100, oglądasz za dużo programów typu 'monster garaży" i stąd te napady pomysłowości :roll: :?:

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 03 Czerwiec 2009, 02:50:23 »
Ja nie mam klimy w moim aucie i ja na prawdę nad tym myślę bo skoro mam za darmo elementy więc trochę czasu poświecę nabiją mi to za 100 euro i klima full wypas a chłodzenie jest sterowane więc np jak mi pokaże na ekraniku że jest 16 stopni to ją wyłączę i jak się zrobi cieplej to znowu włączę poza tym mogę sobie ustawić na ile stopni ma to być .
No przecież pomysł nie jest głupi aż tak bardzo i do zrobienia .

Ps jak bym miał w aucie klime to inna sprawa ale ja jej wcale nie mam a dzisiaj było 30 stopni w cieniu szyby otwarte nawiew włączę to mi wieje ciepłe powietrze .

No to może pójdę w tym kierunku ? http://www.allegro.pl/item641903530_mini_klimatyzacja_klimatyzator_12_230v_najnowsza.html#gallery

wlad

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Czerwiec 2009, 08:24:01 »
Cytat: "soviet100"
No to może pójdę w tym kierunku ? http://www.allegro.pl/ite...za.html#gallery

to już lepsza ta chłodnia z vana :mrgreen:

Zbyszek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 03 Czerwiec 2009, 11:46:06 »
też tak uważam :)

termos

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 03 Czerwiec 2009, 19:25:16 »
A mi się pomysł podoba. Jeśli jest czas, umiejętności oraz części za darmo lub pół darmo to czemu nie. Zaczął bym od sprawdzenia zapotrzebowania takiej klimy na prąd, jeśli to jest kilka kilowatów to przemyślał bym czy auto ze standardową instalacją elektryczną da radę. Skoro wiesz jak części takiej chłodni wyglądają, to pewnie masz już jakiś pomysł jak umieścić element chłodzący. Dobrze by było jakoś ten element w standardowe kanały nawiewne wkomponować, przyda się do odparowywania przedniej szyby. Powodzenia przy projekcie :)

kml

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 03 Czerwiec 2009, 20:06:40 »
soviet100, jak już to zrobisz a zwłaszcza te "dziure do uciekania ciepełka" to wrzuć foty na forum.

Zamiast wziąć z rozbitka i próbować przełożyć to chcesz zrobić to chcesz wsadzić elementy do układu który chłodzi kubature nie wiele większą niż sam samochód a do tego pełną miesa.

Cytat: "termos"
umiejętności

uhumm

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 03 Czerwiec 2009, 23:49:17 »
Ale przełożyć klimę z rozbitka to dużo roboty i pieniążków a te części z vana mam za pół darmo własnie czas mam i chęci i pomoc paru mechaników .

kml

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Czerwiec 2009, 06:44:23 »
Cytat: "soviet100"
Ale przełożyć klimę z rozbitka to dużo roboty i pieniążków a te części z vana mam za pół darmo własnie czas mam i chęci i pomoc paru mechaników .

Fajnie, jak skończysz to wrzuć foty.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Czerwiec 2009, 09:42:48 »
No to myślę że do miesiąca może dwóch bo bez pośpiechu chce więc w tym temacie się jeszcze odezwę .

Hants

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Czerwiec 2009, 10:00:36 »
Co.. panienki w tshirtach chce sie wozic? Hehe. Wg mnie pomysl jest zupelnie poroniony a Ty skonczysz z powaznym zapaleniem pluc i z autem w ktorym NIGDY nie ustawisz temperatury tak, aby byla przyjemna.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Czerwiec 2009, 17:53:21 »
Już mam pierwszy problem bo to co mam to na turbosprężarkę jest na pasek do silnika a to raczej nie wykonalne .

xardas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 04 Czerwiec 2009, 18:54:50 »
Ale w normalnej klimie też masz przecież pasek. Sam widzisz, że to extremalne to co rzekomo chcesz zrobić. Chyba jednak będziesz zmuszony do kupienia normalnej klimy, bo ta mała to kicha.

A tak poza tym, to nie da się załatwić czegoś takiego jak klima elektryczna na 12V ??