Autor Wątek: [ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35  (Przeczytany 128842 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Robert

• Gość
[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35
« Odpowiedź #45 dnia: 09 Październik 2012, 13:31:20 »
Ja jak wspominałem w innym watku na trasie długosci 140 km 2 osoby z błądzeniem po Kielcach srednia spalania 6,7.Natomiast 200km miasto sam albo 2 osoby za cholere nie moge zejśc ponizej 10l. MPrzebieg 700km krótkie odcinki.Moze sie ustatkuje albo faktycznie kopyto za cieżkie.Przesiadka z Octavii 1,9 tdi to moze jeszcze stare przyzwyczajenia pokutują. Jak sie wkurze przestawie ten komputer na wyswietlanie sredniej predkosci i kij mu w oko .Autko super. Spojrzenia kobiet  - bezcenne.Pozdro.

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #46 dnia: 10 Październik 2012, 19:04:48 »
Robert, wszystko jest okay, tym bardziej, że masz benzynkę, diesel w trasie schodzi do 6.1, po mieście 8,5, więc nie marudź.

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 10 Październik 2012, 23:17:04 »
A ja taką ciekawostkę zaobserwowałem.
Po zmianie oleju przy wymianie na przeglądzie spalanie w miescie spadło o 1 litr.
Chyba jednak dobry olej ma znaczenie ;-) 8-)

mron

• Gość
« Odpowiedź #48 dnia: 11 Październik 2012, 08:02:04 »
Cytat: "Gringo"
A ja taką ciekawostkę zaobserwowałem.
Po zmianie oleju przy wymianie na przeglądzie spalanie w miescie spadło o 1 litr.
Chyba jednak dobry olej ma znaczenie ;-) 8-)

A na jaki olej?
I jak długo już z nim jeździsz -  czy można faktycznie stwierdzić, że pomógł a nie po prostu miałeś lżejszą nogę lub lepszą trasę :)

Gringo

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 12 Październik 2012, 00:09:45 »
Cytat: "mron"
A na jaki olej?
I jak długo już z nim jeździsz - czy można faktycznie stwierdzić, że pomógł a nie po prostu miałeś lżejszą nogę lub lepszą trasę :)
Olej to LIQUI MOLY SYNTHOIL HIGH TECH 5W40 - niemiecki oryginał. Dwa pełne baki przejechane, styl jazdy bez zmian i cały czas po mieście. Silnik też inaczej chodzi, jakby lżej - czuć to wyraźnie przy operowaniu gazem, wkręca się z mniejszym oporem i tak "chętniej" ;-) . Gdybym nie zauważył tych zmian, to bym nie pisał 8-) .

Robert

• Gość
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Październik 2012, 09:31:56 »
Panowie mam dylemat. Za pierona nie moge zrozumieć tego kompa.W Octavii miałem trzy tryby spalania. 1- spalanie aktualne, 2-spalanie tzw srednie liczone co 50 km i 3- spalanie srednie które wskazywało spalanie od ostatniego resetu czyli mozna było np przez 1000 km nie resetować i wskazywał faktyczne wskazanie srednie - miasto, trasa, postój itd jednym słoewem FAKTYCZNE SREDNIE. Tu jest tak że rano spalanie skacze do np 17 po rozgrzaniu i wyjechaniu na trase np 10 km wskazuje 7, po wjeżdzie do miasta i kreceniu sie po nim wskazuje 11 .Mam nadzieje że dośc jasno to wydukałem.Pytanie; jakie jest faktyczne spalanie? Co ile liczona jest ta średnia? Tak jak wspominałem przełaczyłem kompa na trase dzienna aby sie nie wkurzać ale nie daje mi to spokoju.Jesli przeoczyłem cos w instrukcji sorki ale moze ktoś bardziej rozgarniety niz ja mi to łopatologicznie wyjaśni? Poza tym auto spoko.Troche wiórków z gabki pod siedzeniem ale zgłosze na przeglądzie, trzeszczy skórzane siedzenie ale to chyba moje dupsko bo waze 120 kg hehe, innych usterak brak.Oby tak dalej.Pozdrawiam.

mron

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Październik 2012, 10:01:01 »
Cytat: "Robert"
Panowie mam dylemat. Za pierona nie moge zrozumieć tego kompa.W Octavii miałem trzy tryby spalania. 1- spalanie aktualne, 2-spalanie tzw srednie liczone co 50 km i 3- spalanie srednie które wskazywało spalanie od ostatniego resetu czyli mozna było np przez 1000 km nie resetować i wskazywał faktyczne wskazanie srednie - miasto, trasa, postój itd jednym słoewem FAKTYCZNE SREDNIE. Tu jest tak że rano spalanie skacze do np 17 po rozgrzaniu i wyjechaniu na trase np 10 km wskazuje 7, po wjeżdzie do miasta i kreceniu sie po nim wskazuje 11 .Mam nadzieje że dośc jasno to wydukałem.Pytanie; jakie jest faktyczne spalanie? Co ile liczona jest ta średnia? Tak jak wspominałem przełaczyłem kompa na trase dzienna aby sie nie wkurzać ale nie daje mi to spokoju.Jesli przeoczyłem cos w instrukcji sorki ale moze ktoś bardziej rozgarniety niz ja mi to łopatologicznie wyjaśni? Poza tym auto spoko.Troche wiórków z gabki pod siedzeniem ale zgłosze na przeglądzie, trzeszczy skórzane siedzenie ale to chyba moje dupsko bo waze 120 kg hehe, innych usterak brak.Oby tak dalej.Pozdrawiam.

Hej zacznę od trzeszczenia to nie fotel tylko raczej na 99% podłokietnik - jak u każdego. No forum jest instrukcja ze zdjęciami do rosyjskiego forum jak to zlikwidować. Ja tak zrobiłem i cisza. W skrócie pod haczykiem od zamknięcia podłokietnika jest kawałek gąbki - wywal ją i podklej kawałeczek skórki na taśmę dwustronną.

Co do komputera to jest trochę kicha - mierzy średnie spalanie od ostatniego tankowania. Jak zatankujesz to się po chwili zeruje - niektórym zerował się też przy jakiś wybojach  przy pełnym baku. Dziwne, że tak Ci szaleje - chyba jeździsz dynamicznie. U mnie gdzieś po 30km się stabilizuje. Jak jadę na trasę to spadnie poniżej 8 jak jeżdżę potem po mieście to podskoczy do 8,5 - 9. Ale bez takich skoków. Po tych pierwszych kilometrach to raczej tak stabilnie rośnie/maleje.

Robert

• Gość
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Październik 2012, 10:54:38 »
Dzieki.Chyba zrozumiałem .Przyczyna moze byc moja niecierpliwość i czeste zerowanie.Zatankuje dziś do pełna i nie będe kombinował zobaczymy co sie bedzie działo.Za rade z podłokietnikiem dzieki.Zaraz bedze kombinował.Pozdrawiam i szerokości Kolego.

mron

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Październik 2012, 11:40:22 »
Cytat: "Robert"
Dzieki.Chyba zrozumiałem .Przyczyna moze byc moja niecierpliwość i czeste zerowanie.Zatankuje dziś do pełna i nie będe kombinował zobaczymy co sie bedzie działo.Za rade z podłokietnikiem dzieki.Zaraz bedze kombinował.Pozdrawiam i szerokości Kolego.

Jak często zerujesz średnie zużycie to pewnie tak się dzieje bo wylicza na bardzo małym odcinku.
Szerokości.

Offline Slay75

• Giełda
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Październik 2012, 12:52:44 »
Robert, proponuje zarejestrować się np. na Motostat i tam wpisywać swoje tankowania.
Ja mam prawie 8kk przejechane i średnie wychodzi 8.46l/100km.
Link

anek

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 27 Październik 2012, 19:24:45 »
Cytat: "Slay75"
Robert, proponuje zarejestrować się np. na Motostat i tam wpisywać swoje tankowania.
Link

Kolego z ASB średnie zużycie, jak u mnie, to 9.2/100 km z 22kk. Oczywiście działający ciągle klimatronik i do tego 4WD. Nie jest źle ;-)

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Październik 2012, 10:06:36 »
Cytat: "anek"
Cytat: "Slay75"
Link

Kolego z ASB średnie zużycie, jak u mnie, to 9.2/100 km z 22kk. Oczywiście działający ciągle klimatronik i do tego 4WD. Nie jest źle ;-)

przejechane 8,6kkm, 100% klima, 4WD, 2,0 CRDi, średnie spalanie 8,6l/100km przy mieszanej trasie, przy 100% miasto doszłoby pewnie do 10 litrów.

dymek

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 12 Listopad 2012, 19:22:15 »
ja ma 8-8.5ltr/100km
jak znajde czas wpisze swoje tankowania do motostat i podam konkretne dane.
mysle ze prawdziwe spalanie to 8.5 srednio co uwazam za dobry wynik.
ale to pewnie dzieki temu ze sie hamuja bo wczesniej jezdzilem TDCI i nie musialem sie hamowac zwlaszcza na trasie.

balboa

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 17 Listopad 2012, 22:22:02 »
Podzielę się swoimi skromnymi doświadczeniami. Wczesniej bujałem się od "0" foką 1.6 Pb - spalała mi 8-10 l. po Wa-wie, tutaj mam 2.0 sporo masy, max zadowolenia i max. spalił mi w korku 12 l. a dziennie robie 20 km - 2 x po 10. W trasie, po "7" z Wawy - do Gdańska zrobiłem wynik na auto klimie z bagażami i 4 osobami 7,8 l.  Obecnie mam przejechane 15.000 km. Zawsze biorę 95 oktan. Zero dopalaczy i innych wynalazków.
Wg mnie to dobry wynik, a w dodatku ile frajdy z jazdy.

grzegon

• Gość
pierwsze 100 km przejechane
« Odpowiedź #59 dnia: 26 Listopad 2012, 18:01:40 »
Dla porównania pomiędzy spalaniem "świeżego" silnika z "dotartym" sprawdziłem moje spalanie po pierwszych 100 km wyłącznie po mieście i w 20% w korkach - wyniosło 14,5 l. Jest to wynik obliczony po tankowaniu na tej samej stacji i dystrybutorze do pierwszego odbicia, przy jeździe spokojnej.
Mam nadzieję że po "spasowaniu" silnika spalanie znacznie spadnie, bo jak na razie to jakaś wielka pomyłka.  :-x

Wcześniej jeździłem volvo z silnikiem 1.9 TD 102KM i w mieście wychodził mi max 8l.