Forum > ix35 EL

[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35

<< < (13/38) > >>

valandil1:
Bujam się moim ix-em od lutego tego roku, na codzień w mieście, co jakieś dwa tygodnie trasa: tam i z powrotem jakieś 650km, średnie spalanie w granicach 8l (dwie trzecie trasy to zapchana 11 :mrgreen: , na której za cholerę nie da się depnąć;)).

konik6k:
ponieważ mam IX dopiero tydzień i niecałe 500km przebiegu więc opisze tylko dzisiejszą trasę.

Częstochowa - Łódź - Częstochowa na trasie DK1 stałą prędkość 140-150km/h w Łodzi same korki ;) średnie spalanie wg kompa 9,2 l/100km

jacek2:
pogratulować tak wspaniałego nabytku. W przyszłości noga się dopasuje do "pedała" to i spalanie spadnie..... :mrgreen:

Tommygun:
Benzyna 2.0, 4x4 manual i stojące, warszawskie korki, do tego krótkie odcinki - średnio ok 12,5l.

Jak nie muszę, to nie cisnę a jak muszę lub chcę, to kręcę go wysoko. Po dieselu pozostał mi nawyk wczesnego wrzucania niższych biegów. Początkowo dobijało do 14,5l ale wyszułem lepiej samochód oraz moment silnika i jeździ mi się świetnie a i spalanie niższe niż planowałem.

Na tych samych trasach ford focus kombi 1,6 palił przy identycznym stylu jazdy 11,5l latem i ok 11,8-12l przy pogodzie jak obecnie. Biorąc pod uwagę różnicę masy, wielkości, oporu aero oraz opon, spalanie jest dobre a nawet lepsze niż sądziłem. Jak jadę po mieście bez korków, to spokojnie litr, półtora mniej, o ile go rozgrzeję. Mam jeszcze doświadczenie z CRV 2.0 manual z 2009 r., tam przy opisanej na poczatku jeździe o litr więcej niż w IX35.

Do diesela 1.9 dCi w grand sceniku nie będę porównywał, tam 8,5l ale to nie był tak fajny samochód jak IX, jednak nienormalnie skomplikowany w obsłudze jak i pod maską, z ulgą go sprzedałem.

rabex:
mój (benz2.0 4x4) pali średnio 11,3l (mieszana 50% miasto/50% poza), poza miastem (jazda dość żwawa 100-140km/h) średnia 10l, da się zejść do 8-8,5l przy spokojnej jeździe poza miastem (90-110km/h) i wyczuciu zmian biegów i przyspieszania.

niestety materia bardzo delikatna i jak się zapomnisz to w mieście potrafi wyjść powyżej 14-15l (zimą to standard przy spokojnej jeździe, wtedy używam często zapięcia 4x4 na stałe - ale omijanie wszystkich ślizgaczy pod każdą łagodną górką - bezcenne :-D, no i nieodśnieżone parkingi całe dla mnie  :-P  )

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej