Forum > ix35 EL

[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35

<< < (11/38) > >>

Robert:
Panowie mam dylemat. Za pierona nie moge zrozumieć tego kompa.W Octavii miałem trzy tryby spalania. 1- spalanie aktualne, 2-spalanie tzw srednie liczone co 50 km i 3- spalanie srednie które wskazywało spalanie od ostatniego resetu czyli mozna było np przez 1000 km nie resetować i wskazywał faktyczne wskazanie srednie - miasto, trasa, postój itd jednym słoewem FAKTYCZNE SREDNIE. Tu jest tak że rano spalanie skacze do np 17 po rozgrzaniu i wyjechaniu na trase np 10 km wskazuje 7, po wjeżdzie do miasta i kreceniu sie po nim wskazuje 11 .Mam nadzieje że dośc jasno to wydukałem.Pytanie; jakie jest faktyczne spalanie? Co ile liczona jest ta średnia? Tak jak wspominałem przełaczyłem kompa na trase dzienna aby sie nie wkurzać ale nie daje mi to spokoju.Jesli przeoczyłem cos w instrukcji sorki ale moze ktoś bardziej rozgarniety niz ja mi to łopatologicznie wyjaśni? Poza tym auto spoko.Troche wiórków z gabki pod siedzeniem ale zgłosze na przeglądzie, trzeszczy skórzane siedzenie ale to chyba moje dupsko bo waze 120 kg hehe, innych usterak brak.Oby tak dalej.Pozdrawiam.

mron:

--- Cytat: "Robert" ---Panowie mam dylemat. Za pierona nie moge zrozumieć tego kompa.W Octavii miałem trzy tryby spalania. 1- spalanie aktualne, 2-spalanie tzw srednie liczone co 50 km i 3- spalanie srednie które wskazywało spalanie od ostatniego resetu czyli mozna było np przez 1000 km nie resetować i wskazywał faktyczne wskazanie srednie - miasto, trasa, postój itd jednym słoewem FAKTYCZNE SREDNIE. Tu jest tak że rano spalanie skacze do np 17 po rozgrzaniu i wyjechaniu na trase np 10 km wskazuje 7, po wjeżdzie do miasta i kreceniu sie po nim wskazuje 11 .Mam nadzieje że dośc jasno to wydukałem.Pytanie; jakie jest faktyczne spalanie? Co ile liczona jest ta średnia? Tak jak wspominałem przełaczyłem kompa na trase dzienna aby sie nie wkurzać ale nie daje mi to spokoju.Jesli przeoczyłem cos w instrukcji sorki ale moze ktoś bardziej rozgarniety niz ja mi to łopatologicznie wyjaśni? Poza tym auto spoko.Troche wiórków z gabki pod siedzeniem ale zgłosze na przeglądzie, trzeszczy skórzane siedzenie ale to chyba moje dupsko bo waze 120 kg hehe, innych usterak brak.Oby tak dalej.Pozdrawiam.
--- Koniec cytatu ---

Hej zacznę od trzeszczenia to nie fotel tylko raczej na 99% podłokietnik - jak u każdego. No forum jest instrukcja ze zdjęciami do rosyjskiego forum jak to zlikwidować. Ja tak zrobiłem i cisza. W skrócie pod haczykiem od zamknięcia podłokietnika jest kawałek gąbki - wywal ją i podklej kawałeczek skórki na taśmę dwustronną.

Co do komputera to jest trochę kicha - mierzy średnie spalanie od ostatniego tankowania. Jak zatankujesz to się po chwili zeruje - niektórym zerował się też przy jakiś wybojach  przy pełnym baku. Dziwne, że tak Ci szaleje - chyba jeździsz dynamicznie. U mnie gdzieś po 30km się stabilizuje. Jak jadę na trasę to spadnie poniżej 8 jak jeżdżę potem po mieście to podskoczy do 8,5 - 9. Ale bez takich skoków. Po tych pierwszych kilometrach to raczej tak stabilnie rośnie/maleje.

Robert:
Dzieki.Chyba zrozumiałem .Przyczyna moze byc moja niecierpliwość i czeste zerowanie.Zatankuje dziś do pełna i nie będe kombinował zobaczymy co sie bedzie działo.Za rade z podłokietnikiem dzieki.Zaraz bedze kombinował.Pozdrawiam i szerokości Kolego.

mron:

--- Cytat: "Robert" ---Dzieki.Chyba zrozumiałem .Przyczyna moze byc moja niecierpliwość i czeste zerowanie.Zatankuje dziś do pełna i nie będe kombinował zobaczymy co sie bedzie działo.Za rade z podłokietnikiem dzieki.Zaraz bedze kombinował.Pozdrawiam i szerokości Kolego.
--- Koniec cytatu ---

Jak często zerujesz średnie zużycie to pewnie tak się dzieje bo wylicza na bardzo małym odcinku.
Szerokości.

Slay75:
Robert, proponuje zarejestrować się np. na Motostat i tam wpisywać swoje tankowania.
Ja mam prawie 8kk przejechane i średnie wychodzi 8.46l/100km.
Link

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej