Forum > ix35 EL
[ix35 EL] zużycie paliwa i styl jazdy w Ix35
Slay75:
Trasa nad Bałtyk, tam i z powrotem: 1579km
Rodzina 2+2, bagażnik załadowany na full i 4 rowery na dachu. Klima włączona przez 100% trasy. Paliwo Verva:-)
Styl jazdy: normalny.
Wg. statystyki zapisanej na motostat, średnie zużycie to 9.26l/100km. Raz się zdziwiłem na stacji w drodze powrotnej po przejechaniu 360km, kiedy do baku weszło 49l paliwa, i średnia podskoczyła do 13.58l/100km ! Komputer wskazywał na trasie spalanie w okolicach 8,5l/100km.
pijid:
To i ja się pochwalę. Samochód na dotarciu, co modyfikuje trochę... Na razie dane tylko z komputera, zobaczymy co będzie na stacji... Ale jako że tankuję na takiej, której wskazań jestem dość pewien, to nie spodziewam się dużych rozbieżności.
W Warszawie, S8 + S2 (ekspresówki) - 8,5 l. Po przejeździe bardziej zatłoczonymi ulicami skoczyło szczytowo do 9,2 l. Spoko.
W czwartek pojechałem w krótką trasę, spadło nieznacznie do 8,9 l (OIDP). W piątek trasa ponad 200 km, spadło do 6,9 l (to lubię!).
Po powrocie do Warszawy skoczyło do 7,2 l.
Wniosek jest generalnie taki, że jak się jeździ płynnie (a tak się staram jeździć zawsze), to ten samochód jest dość oszczędny. Pochwalę się jeszcze średnim po drugim tankowaniu 8-)
[ Dodano: 2013-08-22, 20:11 ]
No i drugie tankowanie za mną. Na komputerze 7,3 l, na dystrybutorze jednak trochę gorzej, bo wyszło 7,99 l/100 km. Cóż, wynik i tak dobry jak na warszawskie korki. Dalej pewnie będzie trochę gorzej (jak niedobitki wrócą z urlopów).
Radek:
--- Cytat: "pijid" ---W Warszawie, S8 + S2 (ekspresówki) - 8,5 l. Po przejeździe bardziej zatłoczonymi ulicami skoczyło szczytowo do 9,2 l. Spoko.
W czwartek pojechałem w krótką trasę, spadło nieznacznie do 8,9 l (OIDP). W piątek trasa ponad 200 km, spadło do 6,9 l (to lubię!).
Po powrocie do Warszawy skoczyło do 7,2 l.
--- Koniec cytatu ---
pijid,
mówisz o średnim spalaniu w tych odcinakch czyli eskpresówki , kolejny odcinek korki, kolejny 200km , czy o średnim ze wszystkich tych tras.
Bo jeśli o średnim ze wszystkich tras to trochę niemożliwe że zeszło ci do 6,9 ( no chyba że na espresówkach i w korkach zrobiłeś 10 km )
pijid:
Pisałem o średniej ze wszystkich tras. I o wskazaniach komputera, które jak widać można sobie zasadniczo... położyć pod poduszkę, aby mieć lepsze sny. Rzeczywiste średnie spalanie wyszło jednak koło 8 l / 100 km, czyli 0,7 l więcej, niż wskazuje komputer.
Czyli pewnie najmniejsze rzeczywiste spalanie było tak coś 7,5 l, co się wydaje w miarę realnym wynikiem.
Tak, czy siak, jak na samochód na dotarciu to jestem więcej niż zadowolony. Mogło być znacznie gorzej.
Radek:
7,5 to dobry wynik.
Ja takie maiłem czysto na trasie.
w miescie codziennie 12 km w jedną stronę do pracy jakieś 9l/100
Nawigacja
[#] Następna strona