Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Stukanie / warkot sprzęgła (lub czegoś zależneg
tomi6210:
--- Cytat: "preza" ---Jak to wyglądało? Bardzo groźnie?
--- Koniec cytatu ---
Dobrze to nie wyglądało, jeżeli masz podobną sytuację to bałbym się jeździć.
Mogę zrobić foty tej tarczy i docisku bo chyba gdzieś jeszcze leżą
--- Cytat: "preza" ---Jesteś 100% pewien? Raz gdzieś czytałem na forum, że "w niektórych bywały", ale to brzmi trochę bezsensownie, jak na mój gust.
--- Koniec cytatu ---
Sprzęgło zamawiałem na necie, też bałem się że jak będzie dwumasa, to albo mam niepotrzebne zwykłe sprzęgło, albo rozebrać, zobaczyć jakie sprzęgło i dopiero zamawiać, a to wiadomo czas itd., autko najbardziej potrzebne kiedy się popsuje...
Przy zamawianiu sprzęgła, dostałem zapewnienie, że nie ma dwumasy w elantrach xd, pewnie u dilera Hyundai można sprawdzić po nr vin co siedzi w środku. pozdr.
preza:
Jeśli to dla Ciebie nie stanowi jakiegoś problemu to chciałbym zobaczyć zdjęcia. Będę zobowiązany. Pozdrawiam.
tomi6210:
poszło na p.w.
preza:
Dzięki za zdjęcia. Wygląda na to, że tarcie sprężyn o "słoneczko" wynika wprost ze zużycia tarczy i poniekąd docisku. Jeżeli dobrze widzę to okładzina tarczy po prostu się skończyła. Zmniejszyły się grubości elementów, więc w sprzęgle zrobiło się ciaśniej, jak sądzę.
Jeszcze raz dzięki za materiały. Pozdrawiam.
tomi6210:
w tarczy popękały sprężyny, dlatego tarcie o docisk - metaliczny dźwięk, na wideo widać jak sprężyny luźno można przekręcić, tarcza jeszcze miała ze 2mm do końca życia, pozdr.
Nawigacja
[#] Następna strona