Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Stukanie / warkot sprzęgła (lub czegoś zależneg
preza:
--- Cytat: "tomi6210" ---na wideo widać jak sprężyny luźno można przekręcić,
--- Koniec cytatu ---
Rzeczywiście, na filmie widać pęknięcie. Wcześniej popatrzyłem tylko na foto. Dobry i przydatny materiał :-D jeszcze raz dzięki za fatygę :->
RaulC:
Wprawdzie temat stary ale się podłączę, bo mam podobne objawy, ale nie do końca. jak wciskam sprzęgło przy zmianie biegów to słychać metaliczny dźwięk jakby brzęczenie drutów. Dźwięk pojawia się przy zmianie biegów na wyższy do 4-ki. Przy 5-ce nie słychać, podobnie przy redukcji biegów na niższy, a wszystkie biegi wchodzą płynnie. Wyłącznie przy wrzucaniu wyższych. Co to może być? Dodam, że sprzęgło było wymienianie jakieś 40 tys km temu, a objaw się pojawił nagle dziś rano. Jak jechałem autem we wtorek (długi weekend więc stał pod domem) niczego nie było słychać.
roofus:
U ciebie wyglada na padniete lozysko oporowe, kiedys mialem taki sam objaw i nawet zrobilem manuala z wymiany sprzegla. Niestety nie wiem czy przetrwal kiedy forum zmienilo baze danych.
RaulC:
Na szczęście okazało się, że to fałszywy alarm. "Druciany" dźwięk to dwie butelki ze sprayami obijające się o siebie. Dzięki za pomoc.
Nawigacja