Forum > Lantra / Elantra
[Elantra XD] Stukanie / warkot sprzęgła (lub czegoś zależneg
preza:
Problem wygląda tak, jak opisałem go w temacie. Ponadto dodam, że pojawia się kiedy po odpaleniu puszczam sprzęgło na biegu jałowym. Cichnie, gdy ponownie je wciskam. Generalnie dźwięk i jego zachowanie przywołuje mi to na myśl koło dwumasowe, choć znam tylko zasadę działania ale nie miałem z tym nigdy do czynienia. A NAJCIEKAWSZE JEST TO, ŻE PRZEKOPAŁEM JUŻ INTERNET I PODOBNO TEN MODEL DWUMASY NIE POSIADA :-P . Podczas gaszenia ostatnie podrygi silnika generują około 2-3 metaliczne "młotkowe" stuki. Poza niepokojem nic złego z tego nie wynika. Samochód rusza bez problemu, dobrze wysprzęga i ogólnie jeździ bez zarzutów, ale te dźwięki - nie wiem czy to normalne.
shooter3:
sprawdź poziom płynu w skrzyni, o ile jeszcze tego nie zrobiłeś
Marcin:
witam, może już jest na wykończeniu łożysko w sprzęgle, do sprawdzenia :)
tomi6210:
witam, miałem podobne objawy, przy wymianie sprzęgła okazało się, że sprężyny na tarczy popękały i zaczęły ocierać o słoneczko, też wtedy słyszałem metaliczny odgłos, nie było dwumasy w tych autkach, pozdr.
preza:
--- Cytat: "tomi6210" ---przy wymianie sprzęgła okazało się, że sprężyny na tarczy popękały i zaczęły ocierać o słoneczko,
--- Koniec cytatu ---
Jak to wyglądało? Bardzo groźnie? Bo nie wiem czy już to wymieniać, czy nie przejmować się hałasami i jeździć.
--- Cytat: "tomi6210" --- nie było dwumasy w tych autkach, pozdr.
--- Koniec cytatu ---
Jesteś 100% pewien? Raz gdzieś czytałem na forum, że "w niektórych bywały", ale to brzmi trochę bezsensownie, jak na mój gust. Jeżeli jest tak jak piszesz to jestem wniebowzięty :mrgreen:
Nawigacja
[#] Następna strona