Autor Wątek: [Accent X3] Hyundai Accent 98 wymiana tarcz hamulcowych  (Przeczytany 28692 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niebieskiultras

• Giełda
[Accent X3] Hyundai Accent 98 wymiana tarcz hamulcowych
« Odpowiedź #30 dnia: 11 Styczeń 2016, 22:49:27 »

Dodano: 2016-01-11, 22:49
Osłony tarcz jesli nie zgniły to zostaw. Możesz je oczyścić i pomalować jak juz bardzo chcesz się bawić.

Czy konieczna jest wymiana piast tego nie wiem. Zapewne na łożyskach sie skończy ale niech sie Kosmos jeszcze wypowie.

Mój x3  byl w takim stanie blacharskim ,ze wymianę tarcz odpuściłem. Zrobiłem tylko klocki i jeździłem tak aż do sprzedaży. Teraz nowy właściciel jeździ 2km codziennie wiec klocki mu starcza do konca żywota auta :p

Chciałem robić te tarcze ale naprawde gdy wpakujesz dwa razy tyle ile dales za auto to juz się odechciewa dalej inwestować. No chyba ,ze to klasyk.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #31 dnia: 11 Styczeń 2016, 23:11:39 »
Piasta zostaje poniżej film jak ją zdemontować.

Do listy dokładam:

smar do prowadnic ATE plastilube

nowe blaszki do prowadnic klocków

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 12 Styczeń 2016, 11:02:48 »
Ups, pomyliłem się, na liście miały być łożyska :-D

Czyli lista wygląda tak:
- tarcze;
- klocki;
- łożyska; (zamiast piast  ;-)  )
- osłony tarcz;
- smar do prowadnic ATE plastilube;
- nowe blaszki do prowadnic klocków;

Wielkie dzięki za pomoc!

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #33 dnia: 12 Styczeń 2016, 11:33:05 »
Co do demontażu prowadnic. Z autopsji odradzam demontaż bez prasy. Może być różnie ale jeśli łożyska nigdy lub bardzo dawno nie były wymieniane a szumią już baaaardzo to demontaż młotkiem może się nie powieść. Sam namęczyłem się z demontażem zwrotnicy a gdy doszło do demontażu piasty, poprzez odpowiednią nasadkę waliłem 10kg młotem i nic to nie dało. Klocki drewniane na których leżała zwrotnica - całkowicie zmasakrowałem a piasta nawet nie drgnęła.
Ostatecznie łożysko dostało jeszcze bardziej od tego walenia, musiałem założyć z powrotem zwrotnicę i tyle z wymiany.
Szkoda było czasu na młoty. Oczywiście pierścień zabezpieczający pod łożyskiem oraz śruby mocujące tarczę do piasty zostały zdemontowane zanim zacząłem walić młotem.
Zaznaczę, że jeśli posiadasz ABS to odłącz z wiązki przewód czujnika ale nie próbuj go odkręcać ani demontować ze zwrotnicy - uszkodzisz, ukruszy się a nie zdemontujesz. Jeśli działa to go nie ruszaj.

Co do wyboru tarcz. Sam mam tarcze ATE i polecam całkowicie, również TRW. Hyundai'owskie też są dobre. Klocki miałem i testowałem zarówno ATE i TRW - bardzo dobre. Tarcze i klocki tych firm nie są tanie ale - nie opłaca się na tym oszczędzać. Podobnie w przypadku łożysk. Jeśli kupisz te w granicach 60 czy 80zł za sztukę - pojeździsz z 5tys. km i znowu będziesz musiał wymieniać - nie opłaca się. Sam zrobiłem podobny zabieg i .... wydałem pieniądze jeszcze raz. Potem postanowiłem zakupić już porządne łożyska SKF. Masa pieniędzy ale jeżdżę spokojnie i zadowolony.

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #34 dnia: 13 Styczeń 2016, 07:47:33 »
Dzięki za informacje!

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #35 dnia: 14 Styczeń 2016, 17:34:26 »

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #36 dnia: 15 Styczeń 2016, 10:29:27 »
kosmos2011 chyba mi czytasz w myślach, bo właśnie chciałem zapytać, gdzie można blaszki znaleźć  :-D