Jeśli masz bicie jakiekolwiek na tarczy, duży rant, podczas hamowania słyszysz szum, a tarcza ma graniczną wartość to nie zwlekaj. Dodatkowo musisz dodatkowo zaopatrzyć się w nowe łożyska kół. Warto przy tej okazji też zamówić nowe osłony bo jeśli nigdy nei były wymieniane to już pewnie są pordzewiałe na maksa.
Łożyska: (po 1 na stronę + uszczelniacz)
Łożysko - 51720-21100 lub 51720-22000
Uszczelniacz - 51713-21100
Na fox.rzeszow.pl masz komplet łożysk z uszczelniaczami KOYO za 95zł.
http://www.fox.rzeszow.pl/LOZYSKO-PIASTY-PRZOD-KPL-2xLOZYSKA-2xUSZCZELNIAC(4,253259,12310).aspxOsłona tarczy:
Prawa: 51756-22000
Lewa: 51755-22000
Na fox.rzeszow.pl masz tarcze za 45zł/sztukę.
Warto dokładnie obejrzeć te osłony bo jeśli są bardzo przerdzewiałe to będą Ci latać na obwodzie otworu zwrotnicy. Trzymają się tylko na śrubach jarzma zacisku i na obwodzie zwrotnicy a sposób ich wymiany to demontaż piasty.
Jeśli chodzi o to dlaczego potrzebujesz kupować łożyska - odpowiedź jest prosta, taki sposób montażu tarcz CAPTIVE podczas demontażu piasty w 99% gwarantuje uszkodzenie łożysk kół, a uszczelniaczy na 100%.
Jeśli dodatkowo myślałeś że sam dasz radę wymianić tarcze w takim systemie - zapomnij. Ja mam ten sam system, tarcze chyba nigdy nei były wymieniane i podcza sużywania prasy hydraulicznej do usunięcia piasty - uszkodził się przewód hydrauliczny prasy

Sam waliłem młotem 5 i 10kg - i nic. Dodatkowo można uszkodzić sobie czujnik ABS-u (jeśli masz) którego póki działa - nie rusza się ze zwrotnicy bo mocujące go śruby ukręcą się i tak i tak a sam czujnik z otworu nie wyjdzie - jego demontaż polega na jego uszkodzeniu-wykuci z ucha zwrotnicy.
Niestety - to nie jest popularny system mocowania tarcz jaki się spotyka - demontujesz zacisk i jarzmo hamulcowe - jedna śrubka na tarczy i tarczę masz w ręku - to nie to.
Strasznie wkurza że do wymiany tarcz trzeba nowe łożyska i samemu się nie podejmować ale - sam walczyłem 8 godzin i nic nie zdziałałem - waliłem młotem a to nic nie dało. Nie mówię o czasie potrzebnym do demontażu całej zwrotnicy - inaczej się nie da.