Autor Wątek: [Accent X3] Hyundai Accent 98 wymiana tarcz hamulcowych  (Przeczytany 28693 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline niebieskiultras

• Giełda
[Accent X3] Hyundai Accent 98 wymiana tarcz hamulcowych
« Odpowiedź #15 dnia: 04 Grudzień 2014, 13:20:32 »
Planuje wymienić tarcze w moim x3 . Czy tarcze z ABE dadzą rade ?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #16 dnia: 04 Grudzień 2014, 13:30:56 »
To najniższa półka. Jeśli cenisz sobie bezpieczeństwo i komfort zainwestuj w coś lepszego. TRW, ATE. Nikt nie każe od razu nacinanych czy nawiercanych tarcz ale porządną serię warto mieć.
Niestety ciągle DOBRE znaczy też i DROŻSZE. Coś za coś.

Offline niebieskiultras

• Giełda
[Accent X3]
« Odpowiedź #17 dnia: 04 Grudzień 2014, 14:54:59 »
dobra czyli tak jak myślałem

mam dostępne TRW za 88 zł/sztuka i delphi 78zł/sztuka

teraz tak brać TRW czy delphi - to raczej pakowacz niż producent

jaka powinna być minimalna grubość tarczy ?

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #18 dnia: 04 Grudzień 2014, 17:26:48 »
Nowa 19,2mm
Graniczna: 17,7mm

TRW DF1958

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 04 Grudzień 2014, 19:05:20 »
dobra w  sobotę biorę się za pomiary jeśli nie trzeba tarcz wymieniać to nie ruszam ich tylko klocki bo czasem popiskują

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #20 dnia: 04 Grudzień 2014, 20:39:00 »
Jeśli masz bicie jakiekolwiek na tarczy, duży rant, podczas hamowania słyszysz szum, a tarcza ma graniczną wartość to nie zwlekaj. Dodatkowo musisz dodatkowo zaopatrzyć się w nowe łożyska kół. Warto przy tej okazji też zamówić nowe osłony bo jeśli nigdy nei były wymieniane to już pewnie są pordzewiałe na maksa.

Łożyska: (po 1 na stronę + uszczelniacz)
Łożysko - 51720-21100 lub 51720-22000
Uszczelniacz - 51713-21100

Na fox.rzeszow.pl masz komplet łożysk z uszczelniaczami KOYO za 95zł.

http://www.fox.rzeszow.pl/LOZYSKO-PIASTY-PRZOD-KPL-2xLOZYSKA-2xUSZCZELNIAC(4,253259,12310).aspx

Osłona tarczy:
   Prawa: 51756-22000
   Lewa:  51755-22000

Na fox.rzeszow.pl masz tarcze za 45zł/sztukę.

Warto dokładnie obejrzeć te osłony bo jeśli są bardzo przerdzewiałe to będą Ci latać na obwodzie otworu zwrotnicy. Trzymają się tylko na śrubach jarzma zacisku i na obwodzie zwrotnicy a sposób ich wymiany to demontaż piasty.
Jeśli chodzi o to dlaczego potrzebujesz kupować łożyska - odpowiedź jest prosta, taki sposób montażu tarcz CAPTIVE podczas demontażu piasty w 99% gwarantuje uszkodzenie łożysk kół, a uszczelniaczy na 100%.
Jeśli dodatkowo myślałeś że sam dasz radę wymianić tarcze w takim systemie - zapomnij. Ja mam ten sam system, tarcze chyba nigdy nei były wymieniane i podcza sużywania prasy hydraulicznej do usunięcia piasty - uszkodził się przewód hydrauliczny prasy :)
Sam waliłem młotem 5 i 10kg - i nic. Dodatkowo można uszkodzić sobie czujnik ABS-u (jeśli masz) którego póki działa - nie rusza się ze zwrotnicy bo mocujące go śruby ukręcą się i tak i tak a sam czujnik z otworu nie wyjdzie - jego demontaż polega na jego uszkodzeniu-wykuci z ucha zwrotnicy.

Niestety - to nie jest popularny system mocowania tarcz jaki się spotyka - demontujesz zacisk i jarzmo hamulcowe - jedna śrubka na tarczy i tarczę masz w ręku - to nie to.
Strasznie wkurza że do wymiany tarcz trzeba nowe łożyska i samemu się nie podejmować ale - sam walczyłem 8 godzin i nic nie zdziałałem - waliłem młotem a to nic nie dało. Nie mówię o czasie potrzebnym do demontażu całej zwrotnicy - inaczej się nie da.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 04 Grudzień 2014, 21:20:52 »
rant jest praktycznie nie wyczuwalny ,szumienia nie ma tarcze kotwiczne wyglądają na wymieniane jakiś czas temu - brak oznak rdzy i jest na nich jeszcze farba .

rano popiskują klocki
a one kończą się na pewno bo zrobiłem na nich od chwili kupna  auta 15 tyś km  (a ile było wcześniej na nich przejechanie to nie wiem )  a przy hamowaniu już nie ma tej skuteczności co kiedyś - kiedyś przy mocniejszym hamowaniu blokowało koła a teraz tego nie ma . wolałbym montować same klocki bo na zabawę z tarczami łożyskami szkoda mi kasy dlatego mam nadzieje ze tarcze będą  ok .
czytając wpisy tu i ze starego forum myślałem ,ze będzie łatwo - nie tak łatwo  jak w przypadku standardowego montażu ale na pewno bez wymiany łożysk itd .

tego kto zastosował to rozwiązanie powinni rozstrzelać

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #22 dnia: 04 Grudzień 2014, 21:30:19 »
Ja już nie miałem wyjścia - i tak przekroczyłem minimalną grubość o kolejne 2mm - dłużej nie dało się zwlekać.
Nie sugeruj się tym co widzisz na filmie bo samego procesu rozdzielania piasty nie ma, a śruby do oddzielania to ja zjechałem wszystkie możliwe chyba aż do twardości 10,9 włącznie. Szkoda czasu i zdrowia jeśli się będziesz decydował - na samodzielną wymianę.
Jeśli piszczą to sprawdź czy zacisk nie blokuje się na prowadnicach, wyczyść prowadnice i przesmaruj.
Klocki posmaruj od strony zewnętrznej (przeciwnej do styku z tarczą) smarem miedzianym. W miejscach prowadzenia klocka zeszlifuj klocek trochę pilnikiem i wymień blaszki prowadzące klocek na nowe.
Klocki polecam TRW lub ATE - sam sprawdzałem i ich używam - nie piszczą, mało pylą, jestem zadowolony.

58144-32000 - blaszki prowadzące klocek
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3030321922180-QB109_1669-O4543-zestaw-montazowy-klocka-hamulcowego.html

Oczywiście jeśli dasz radę oczyścić blaszki do gołej blachy i nie są zbyt pordzewiałe to próbuj - ja nie miałem już siły - robiłem to któryś raz - 30zł to nie jest też tak znowu dużo - a człowiek przy tym się namęczy.

Zestaw prowadnicy zacisku przedniego:
http://e-katalog.intercars.com.pl/#/produkty/3120301717130-QB113_1436X-O4543-zestaw-montazowy-klocka-hamulcowego.html

Jeśli prowadnica nie rusza się swobodnie - zdemontuj ją, sprawdź gumki - jeśli są sparciałe lub dziurawe to wymień - oczyść dobrze papierem ściernym - smaruj smarem miedzianym (nie miedziowanym).

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 04 Grudzień 2014, 22:31:39 »
grubość tarczy mierzyć oczywiście suwmiarką ?

sam proces wymiany klocków jest mi znany - w wakacje dorabiałem sobie w warsztacie od chrzestnego .

układy hamulcowe opla , deawoo , vw składam z zamkniętymi oczami :D

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #24 dnia: 05 Grudzień 2014, 00:14:55 »
Jeśli wielkość rantu na to pozwala to można suwmiarką, jeśli nie to są do tego śruby mikrometryczne.

BKK

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 23 Październik 2015, 19:27:39 »
Nawiązując do tematu. Mnie też czeka rozbiórka piasty, bo nie wiedzieć czemu, ucięło mi dwie szpilki. Na szczęście po przekątnej, to się jakoś dotoczyłem. Łożyska mam prawie nowe, ale wiem, że uszczelniacze zostały już przy pierwszym montażu brutalnie potraktowane. Czy można je nabyć osobno? Tylko od accenta, czy pasują tez od innego modelu? I czemu mi te szpilki ścięło..

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 23 Październik 2015, 20:06:54 »
W poście #21 masz link i jak zjedziesz na dół strony Fox zobaczysz sam uszczelniacz. Na allegro są ale o dziwo po 40 pln.

http://www.fox.rzeszow.pl/USZCZELNIACZ-LOZYSKA-PRZEDNIEJ-PIASTY(4,253259,12263).aspx

Szpilkę też powinni mieć.

http://www.fox.rzeszow.pl/Sruba(4,23876,30956).aspx to jest śruba mocująca piastę.

[ Dodano: 2015-10-23, 20:06 ]

O przepraszam szpilka to tu http://www.fox.rzeszow.pl/SRUBA-PIASTY-dlugosc-42-mm(4,254416,12327).aspx

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 09 Styczeń 2016, 13:32:33 »
Koledzy, koleżanki!
Czeka mnie wymiana hamulców. Po rozmowie z mechanikiem wiem, że tarcze są już ździebko zużyte i klocki już nie zbyt dobrze łapią kontakt z tarczą. Skutkiem tego jest duża różnica w docisku kół.

Więc tu moje pytanie do was:
Co jeszcze muszę zakupić oprócz nowych tarcz i klocków?
Przy okazji, możecie doradzić jakieś dobre tarcze hamulcowe, czy zwykłe hyundaiowskie w zupełności wystarczą??
Od razu zaznaczam, że 90% samochód jeździ po mieście, więc im lepszy "zestaw" tym lepiej.

Offline niebieskiultras

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 11 Styczeń 2016, 09:43:51 »
Polecę Ci tarcze ATE. Wytrzymują naprawde wiele km. Nie wiem czy sa dostępne do hyundaia teraz ale jesli nie to TRW czy BOSHA możesz zakladac śmiało.

przy wymianie tarcz czeka Cie demontaż piast co za tym idzie nowe łożyska można by założyć bo za pewne jeszcze nikt tam nie zaglądał.

A klocki ja u siebie miałem bosha i mimo starych tarcz auto hamowało calkiem nieźle

Michalinio

• Gość
« Odpowiedź #29 dnia: 11 Styczeń 2016, 21:16:29 »
Akurat w prawym kole dość często musiałem łożyska wymieniać ;)

Czyli wygląda to tak:
- tarcze;
- klocki;
- piasty;
- osłony tarcz;

Coś jeszcze wchodzi w skład zestawu?