Kupując samochody w średnim stanie podejmujesz ryzyko a hyundai to nie polo (jak słusznie zauważyłeś) więc potrzeba kogoś ogarniętego. Poza tym jeżeli uważasz, że tutaj jest za mało informacji i porad dotyczących accenta to podaj proszę inny adres gdzie można dowiedzieć się więcej

W kwestii cewki to powiedz mi co innego Ci pozostaje? Dodatkowo pisałeś o mocniejszych objawach przy gorszej pogodzie więc tym bardziej stawiałbym na tą kwestię. Miałem podobnie u siebie aż do stanu kiedy ciągle wypadały zapłony.
Jeżeli świece i przewody są sprawne a spalanie nie przebiega prawidłowo, co objawia się utratą mocy, to cewka zapłonowa jest ostatnim elementem, który może siać złe wibracje. Nota bene uważam, że 100 PLN to nie jest aż taki wydatek a zmienić można spokojnie samodzielnie bo odkręca się dwie śrubki. U mnie cewka zdechła przy ~98 kkm. Jeżeli masz przejechane więcej a nie widać aby była zmieniana to istnieje duża szansa na to, że po prostu element jest zużyty i daje odpowiednio dużo prądu aby odpalić mieszankę.