Witam szanownych speców i chcę na wstępie uprzedzić, że słabo się znam na motoryzacji więc moje opisy będą mocno improwizowane. Dwa miesiące temu kupiłem Accenta 1.3i 63kw 2000r w raczej kiepskim stanie. Większość usterek udało mi się usunąć ale pozostały dwie najbardziej irytujące.
Dziury w przyśpieszeniu tak jako laik mogę to opisać, samochód w przedziale 2-3tys obrotów gubi przyśpieszenie. Nie jest to brak mocy bo bez problemu „ciągnie” ale czasami efekt jest taki, jakbym puścił gaz albo wcisnął sprzęgło. Dzieje się tak przez ułamek sekundy po czym auto znowu przyspiesza. Udało mi się zaobserwować że przy takim zjawisku wskazówka obrotomierza trochę się cofa.
W samochodzie były wymieniane:
świece, przewody wn, wszystkie filtry, olej, druga lambda, rozrząd, uszczelka pod klawiaturą.
Obecnie nie mam żadnych błędów(kupiłem elma) check się nie świeci.
Odpiąłem też przepływomierz podczas pracy silnika i od razu zaczął dziwnie pracować, wyskoczył check i ostatecznie samochód zgasł.
Druga usterka to warczący abs, zjawisko pojawia się najczęściej jak toczę się z zawrotna prędkością 2-5km i staram się delikatnie zatrzymać auto. Zdarzyło się też wielokrotnie gdy jechałem z podobna prędkością po dziurawym wjeździe (na jedynce ale też na wstecznym) i to bez dotykania hamulca!
Sprawdziłem i wyczyściłem wszystkie zębaki, kontrolka absu po rozruchu gaśnie, płynu jest prawie max.
Wszelka pomoc mile widziana