Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192811 razy)

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #195 dnia: 12 Kwiecień 2013, 14:37:47 »
Cytat: ""
Cześć, czy wymienialiście olej po pierwszych 2 tysiącach i czy spadło Wam po tym spalanie? Mój ma już 1700 km i zastanawiam się czy tego nie zrobić :roll:, bo nadal mój nieduży silnik 1,4 pali jakieś 9,5 przy braku korków i trasach ( miejskich) przeważnie 12 km oraz nodze z puchu.

Maolma przejeżdżasz 12km dziennie czyli jak domniemywam  6km do pracy i 6 km z pracy i oczekujesz spalania poniżej 9l. Na tak krótkich dystansach to po prostu nie ma prawa się udać. :idea: Podobną sytuację opisywał powyżej  KoTek przejeżdżając podobny dystans ;-) Wymiana oleju w tej kwestii niestety nic nie pomoże.
Pozostaje jeszcze sprawa silnika 1.4 o mocy 90KM jaki Wybrałaś :-?
Hyundai ix20 swoje waży i ten silnik jest zdecydowanie za słaby do tego auta.Jezdziłem Vengą z tym silnikiem i w porównaniu z mocniejszym 1.6 różnica jest bardzo duża zarówno w osiągach jak i  w elastyczności.Nie wspominając o 6 biegowej skrzyni.Uważam, że pojemności skokowej nie da się niczym zastąpić i stwierdzenie to ma  sens nawet w obecnej erze mody na wszechobecny downsizing  ;-)

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #196 dnia: 12 Kwiecień 2013, 21:00:04 »
Cytat: "Maolma"
Cześć, czy wymienialiście olej po pierwszych 2 tysiącach i czy spadło Wam po tym spalanie? Mój ma już 1700 km i zastanawiam się czy tego nie zrobić :roll:, bo nadal mój nieduży silnik 1,4 pali jakieś 9,5 przy braku korków i trasach ( miejskich) przeważnie 12 km oraz nodze z puchu.

Wymiana nie ma sensu, zresztą kolega powyżej już to stwierdził.  Twoje 12 km to tak jak moje 10 - czyli 5-6 w jedną stronę itd. Wydaje mi się, że dużego spalania w mieście na krótkich dystansach po prostu nie przeskoczysz. W trasie, zresztą tak jak opisywałem, sprawa wygląda już zdecydowanie inaczej.
Pocieszające w Hultajach jest to, że nie spalą więcej niż to co im wlejesz  :mrgreen: . Nie ma siły......trzeba z tym żyć. Oprócz spalania jestem zadowolony z tego auta.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #197 dnia: 12 Kwiecień 2013, 21:02:40 »
Jack55, dobiłeś mnie :-( , znowu zły "życiowy" wybór Spalanie byłoby z pół litra jednak większe, ale i pewnie większy trochę zryw i większa przyjemność.
Do pracy mam 12 km, a nie 6, to chyba troszkę usprawiedliwia moje nadzieje na lepszą przyszłość.

[ Dodano: 2013-04-12, 21:06 ]
Cytat: KoTeK
Cytat: "Maolma"
Oprócz spalania jestem zadowolony z tego auta.
Cześć Kotku, ja zdecydowanie też

[ Dodano: 2013-04-12, 21:09 ]
    Dzięki za Wasze rady :-)   - oleju nie wymieniam.

Offline KoTeK

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #198 dnia: 13 Kwiecień 2013, 08:14:29 »
    Są gorsze wybory...... Chociaż wydaje mi się, że nie jest to zły wybór. Przyznam się szczerze, że parokrotnie na jazdach testowych jeździłem autem z silnikiem 1,4 i naprawdę byłem zadowolony z jego osiągów. Wybór na 1,6 padł dlatego, że katalogowo spalanie było chyba o 0,7 litra większe, więc myślę sobie, 3 zł więcej na 100 km za więcej kucyków i lepszy moment warto zapłacić.

Zobacz u niektórych "Twoje auto" nie chcę zostać nałogowcem:

endriu napisał/a:   
    [ no tak dziwnie dużo ci pali ja w trasie na 40 l zrobie 750km w miescie pali kolo 7 . Trasa nie jezdze autostradami tylko krajówkami i nie przekraczam 120 km /h . ciekawy jestem jak ci sie spisze na trasie życze małego spalania . ]

Zarówno Ty jak i ja mamy niesprzyjające warunki do jazdy w mieście. Przez 5-6 km samochód nawet dobrze się nie rozrusza - więc paliwo pije jak kameleon ocet. Bądźmy dobrej myśli, przecież kiedyś nawet nałogowiec musi odpuścić i trochę pofolgować  :-P
    Głowa do góry, mamy przecież bardzo ładne,  fajne i funkcjonalne autka.
    To prawda, gdyby była turbina, silnik byłby mniejszy, a i spalanie zapewne skromniejsze - ale nie ma. Przecież nie będziemy z tego tytułu walili głową w ścianę. Oczywiście mimo takiej konkluzji dalej trzeba dyskutować na temat naszego dużego spalania  :mrgreen: bo inaczej forum zamilknie.

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

Offline Maolma

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #199 dnia: 14 Kwiecień 2013, 08:23:41 »
    Kotku ;-) , dzięki Tobie i śpiewającym z rana ptaszkom miło zaczęłam dzień :-D. Bądźmy optymistami i nie przejmujmy się chlającymi naszymi smokami :mrgreen:
    Miłego niedzielnego dnia :!:

[ Dodano: 2013-04-14, 08:26 ]
    Chlejącego, prawda?

[ Dodano: 2013-04-14, 08:27 ]
    Chlejącymi, oj chyba jeszcze śpię

Offline endriu

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #200 dnia: 14 Kwiecień 2013, 10:28:52 »
    Idzie wiosna a co za tym idzie jest cieplej to i smoki palą mniej wskazania komp. 5,9 rzeczywista po tankowaniu po odbiciu 6,5 miasto .  ;-)

Offline Maolma

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #201 dnia: 14 Kwiecień 2013, 20:21:56 »
    Smok smokowi nierówny. Twój to smoczek. Mój smok  9,5 miasto trasy 12 km bezkorkowe, trochę "światłowe". A jak wyglądają Twoje trasy " miastowe" i jak traktujesz pedał gazu (ja używam jak najmniej i jak najlżej)?

ed. Usunięcie cytatu. Nie cytujemy wypowiedzi, na którą odpowiadamy, jeśli znajduje się ona bezpośrednio nad naszym postem. tekla

beazee

• Gość
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #202 dnia: 23 Kwiecień 2013, 09:50:24 »
    Przyszedł czas na dłuższą trasę, autostradowo:
    - prędkość optymalizowana spalaniem (spadała na podjazdach, wzrastała na zjazdach), średnia z jazdy: 104 km/h, min: 88km/h, max: 123km/h
    - spalanie chwilowe wg. komputera starałem się utrzymywać w przedziale 5.5 - 6.5 l/100km
    - obroty: nie przekraczać 4000 obr/min

Od pompy do pompy wyszło 580km/h (6h 33m) i wyliczone spalanie [fanfary!] 6.8 l/100km.
    Trzeba być dobrze wyspanym i mieć interesującego rozmówcę by nie przysnąć za kółkiem :)

jack55

• Gość
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #203 dnia: 23 Kwiecień 2013, 18:17:25 »
    Czyli silniczek 1.4 nie taki paliwożerny jak go malują. :-) Spalanie żurnalowe.Tak trzymać ;-)
    Maolma co ty na to :?:

beazee

• Gość
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #204 dnia: 23 Kwiecień 2013, 19:53:42 »
    Chodzi przede wszystkim o warunki użytkowania.
    "Emerycka" (pod wzgledem dociskania pedału gazu) jazda autostradą na trzech odcinkach po 180km vs. żwawa jazda miejska, od świateł do świateł, i jednej górki pod drugą górkę, korek jeden, korek drugi, zgaszenie silnika po 10km.

Offline lukasz.zst

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #205 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:32:18 »
    Sąsiad który ma ix20 zachęcił mnie do zatankowanie na shellu v power. Potężna jest różnica w spalaniu , mam drugi bak już zatankowany . Normalnie w mieście wychodzi 9,6L z klimą i automat  , teraz mi wyszło 7,9L po mieście w korku. Zatankowałem tylko bo jest rabat w sklepie LIDL . Będę na pewno dalej testował , mam takie odczucie że silnik jest dużo mocniejszy, rwie sie do pracy bardzo szybko

Offline Maolma

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #206 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:32:50 »
    Cytat: "jack55"

Czyli silniczek 1.4 nie taki paliwożerny jak go malują. :-) Spalanie żurnalowe.Tak trzymać ;-)
    Maolma co ty na to :?:

Benzynka ucieka, na tych moich 12 km trasach mam obecnie średnie spalanie wg. komputera 9,0 ( noga jak zwylke puch i jazda jak najbardziej ekonomiczna- obserwuję spalanie chwilowe). Jutro tankuję, zobaczymy ile się wleje.

jack55

• Gość
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #207 dnia: 23 Kwiecień 2013, 20:41:54 »
    Czyli spalanie zmierza ku lepszemu na wiosnę :-)
    Maolma z czasem silnik się ułoży i będzie dobrze.....Pozdrawiam ;-)
    Ja z kolei noga z ołowiu i spalanie wg.komputera 8,7 jazda tylko po Trójmieście.

[ Dodano: 2013-04-23, 20:47 ]
    Cytat: "lukasz.zst"
    Sąsiad który ma ix20 zachęcił mnie do zatankowanie na shellu v power. Potężna jest różnica w spalaniu , mam drugi bak już zatankowany . Normalnie w mieście wychodzi 9,6L z klimą i automat  , teraz mi wyszło 7,9L po mieście w korku. . Będę na pewno dalej testował , mam takie odczucie że silnik jest dużo mocniejszy, rwie sie do pracy bardzo szybko

Potwierdzam.Mam takie same odczucia jak Kolega.Tankuję od pewnego czasu na Shellu V Power Racing 100 i poprawa w spalaniu i dynamice odczuwalna nawet dla laika :-D
    Początkowo nie chciałem wierzyć Koledze, który ma Opla Astrę 3 i namówił mnie do tankowania lepszej benzynki.Naprawdę warto bo w spalaniu jest znacząca różnica :-)
    A tak z innej beczki to tydzień temu wymieniłem opony zimowe Goodyear Ultra Grip 8 na fabryczne Continental i nawet przy małych prędkościach jest jednak o wiele ciszej w kabinie.No cóż wiosna,wiosna..........

i w ogóle amazing 8-) I love Victoria's Secret Fashion :-D

beazee

• Gość
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #208 dnia: 23 Kwiecień 2013, 21:20:00 »
    Cytat: "jack55"
    [tydzień temu wymieniłem opony zimowe Goodyear Ultra Grip 8 na fabryczne Continental i nawet przy małych prędkościach jest jednak o wiele ciszej w kabinie.

Też to zauważyłem. Nie dość, że głośniejsze to jeszcze piszczały przy ruszaniu :)
    Na fabrycznych Continentalach nie udało mi się jeszcze zerwać przyczepności - ASR/ESP obcina obroty.

Offline irekmiecz

• Giełda
    [ix20] spalanie
    « Odpowiedź #209 dnia: 24 Kwiecień 2013, 10:35:39 »
    Shell-owi za FuelSave 95 podziękuję. Nie wykluczone że tylko trafiłem na "chrzczoną" partię paliwa lecz potwierdzę nie najlepsze opinie które znalazłem wcześniej na innych forach.  Z 160 kilometrów w mieście i 440 w trasie spodziewałem się wyniku około 7/100 (a nawet poniżej), wyszło 8,25/100km.
     Może kiedyś się skuszę by osobiście wypróbować V Power-a .
    Po przejechaniu 14400km. komputer pokazuje mi średnie spalanie od początku 6,7/100km. a wyliczone z tankowań to 7,12 na setkę. Po zatankowaniu do pełna komputer wskazuje możliwy dystans do pokonania w przedziale od 611 do max 620 kilometrów. Szacuję że około 70 procent kilometrów nakręcam w ruchu miejskim, rzadko w korkach.