Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 192399 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #90 dnia: 16 Grudzień 2012, 10:35:31 »
Spalanie 1.4 i 1.6 nie różni się więcej niż o litr, tak w katalogu jak i w praktyce.
Jeśli auto ma być tylko do miasta i to mocno zakorkowanego zostawiłbym 1.4. Jeśli w grę wchodzą także trasy i większe obciążenia (masa załadowanego auta, prędkość, itp.) to tylko 1.6. Ten silnik ma 6 bieg i nieco inne przełożenia niektórych biegów, a to się bardzo przydaje.
Niezależnie od wyboru silnika, te 20-30% większego zużycia trzeba śmiało wkalkulować w codziennej praktyce, szczególnie jeżeli często korzysta się z dobrodziejstw klimy, ogrzewania, elektryki, świateł mijania, itd.

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #91 dnia: 16 Grudzień 2012, 22:53:41 »
Polecam 1.6 Automat do miasta i na trasę ,pali nie raz tyle samo co z manualna skrzynia biegów

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #92 dnia: 20 Grudzień 2012, 11:12:06 »
Cytat: "lukasz.zst"
Polecam 1.6 Automat do miasta i na trasę ,pali nie raz tyle samo co z manualna skrzynia biegów

Kiedy w styczniu kupowałem swojego ix-a nawet przez myśl mi nie przeszło, żeby brać automat. I to taki nieco leciwy jak w tym modelu 4-biegowy.
Ale gdybym dzisiaj miał się decydować, na pewno szukałbym auta testowego także z automatem do porównania i zastanowiłbym się poważnie nad takim wyborem.
Cały rok jeżdżenia w korkach z dosyć niekomfortowym sprzęgłem robi swoje. Poza tym dla maksymalizacji komfortu akustycznego i finansowego rzadko jeżdżę powyżej 120 km/h nawet autostradą.
W takich warunkach można rzeczywiście uzyskiwać zużycie paliwa zbliżone do skrzyni ręcznej i zbieżne z danymi katalogowymi producenta.
Nie sądziłem, że kiedyś to napiszę, ale następne auto będzie z całą pewnością w automacie i to biorąc pod uwagę pewne dodatkowe koszty wymiany oleju i obsługi tego typu skrzyni w trakcie eksploatacji.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #93 dnia: 20 Grudzień 2012, 20:52:38 »
Apetyt rośnie w miarę jedzenia, obyśmy tylko nie za bardzo utyli ;-) Oj, chciałoby się może mieć silnik 1,6 zamiast 1,4, a może i automat, ale ja chyba poprzestanę na moim typie czyli manualu 1,4, abym na drogach zbyt nie szarżowała i na benzynkę trochę mniej wydawała. Zadowolenie chyba i tak będę miała?
Pozdrowionka dla Wszystkich Miłych Kolegów :-)

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #94 dnia: 20 Grudzień 2012, 22:02:46 »
Tylko e ten leciwy automat 4 biegowy ma plusy takie że jest bez obsługowy , tylko olej , a skrzynie typu DSG lub z automatyzowane , ford, fiat ,opel ,toyota maja taką wadę żę wymienia sie w nich sprzęgła dociski itd co podnosi koszta .W skrzyniach z zautomatyzowanych nie DSG zaleca sie jeżdżenie tylko za pomocą gazu a nie puszczania hamulca  a cała robotę wykona automat ponieważ bardzo szybko doprowadza to do uszkodzenia skrzyni

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #95 dnia: 20 Styczeń 2013, 16:55:07 »
Jestem mega zdziwiony opiniami o wysokim spalaniu mniejszego IXa. U mnie w warunkach zimowych panujących obecnie (-10 do 0 stopni) spalanie w mieście przy podróżach długości ok. 20 km wynosi maksymalnie 7,4 (przy czym komputer pokazuje przeważnie 7). Wystarczy że wyjadę na mniej uczęszczane drogi tudzież w porze mniejszego obciążenia to spalanie wyraźnie spada do 6. Na dłuższej trasie nie próbowałem, mam na koncie dopiero 500 km. Póki co jest całkiem dobrze. Pozdr.

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #96 dnia: 20 Styczeń 2013, 17:49:06 »
Flu, wielkie dzięki za optymistyczne prognozy :-D . Humor poszedł w górę  :-D  We wtorek odbieram swojego ix20 i temat spalania trochę leży mi na sercu.
Mam nadzieję, że mój też nie okaże się smokiem!

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #97 dnia: 20 Styczeń 2013, 18:18:37 »
Oazę jak staniesz kilka razy w korku ile ci pali

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #98 dnia: 20 Styczeń 2013, 23:24:37 »
Argument z czapy. Ciekawe który samochód nie spala więcej przy mozolnym toczeniu się w korkach. Ponadto albo mówimy o standardowym poruszaniu się po mieście (gdzie są i korki i obwodnice i jazda wieczorem w mniejszym ruchu) i na tej podstawie porównujemy nasze auto z innymi (czy też z własnymi wyobrażeniami na temat prawidłowego spalania), czy może od razu przetestujmy wjazd na  Grossglocknerstrasse by stwierdzić że samochód pali za dużo. Masakra.

[ Dodano: 2013-01-21, 23:01 ]
Testowania IXa ciąg dalszy. Warunki takie jak dziś - a więc tzw. "bardzo trudne dla kierowców warunki zimowe" pt. permanentna śnieżyca i oblodzenie, toczenie się po autostradzie z prędkością maks. 80 km/h (bo szybciej się nie dało), w mieście głównie stanie w korkach gdzieś pomiędzy godziną 16.00 a 17.00  - komputer pokazał średnie spalanie na poziomie 7,3 l/100 km (na 80 przejechanych dziś kilometrów). Do własnej oceny czy to dużo czy mało.

Silnik 1.4 w moim ubiegłym lupo połykał w takich "waruneczkach" dyszkę. Pozdrawiam.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #99 dnia: 23 Styczeń 2013, 17:14:57 »
[ Dodano: 2013-01-21, 23:01 ]
Testowania IXa ciąg dalszy. Warunki takie jak dziś - a więc tzw. "bardzo trudne dla kierowców warunki zimowe" pt. permanentna śnieżyca i oblodzenie, toczenie się po autostradzie z prędkością maks. 80 km/h (bo szybciej się nie dało), w mieście głównie stanie w korkach gdzieś pomiędzy godziną 16.00 a 17.00  - komputer pokazał średnie spalanie na poziomie 7,3 l/100 km (na 80 przejechanych dziś kilometrów). Do własnej oceny czy to dużo czy mało.
Pozdrawiam.[/quote]

Bo szybciej paliłby więcej .
7,3 l/100 km robi wrażenie, ale powiedz ile z tych 80 km jest jazda po autostradzie, a ile w korkach na 1-2 biegu - bo to może diametralnie odwrócić ocenę.
U mnie jazda do pracy - ok 10km z tego 7-8km to korki pali niestety 10L/100 - jak nie więcej. :-(

[ Komentarz dodany przez: Zbyszek: 2013-02-16, 18:46 ]
Post poprawiłem (kolor czerwony jest zarezerwowany dla potrzeb moderowania i administrowania).

sense

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #100 dnia: 23 Styczeń 2013, 20:18:53 »
Piszesz, że przejechałeś 80km...
W korku stałeś godzinę (w ciągu której przejechałeś ca 10km), pozostałe 70km przejechałeś z prędkością maks. 80km/h (to świetna prędkość dla samochodu na ekonomiczne spalanie) i to ma być średnia miejska?

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #101 dnia: 23 Styczeń 2013, 20:46:20 »
MI spalił 10,8L  ceterum k-ce

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #102 dnia: 23 Styczeń 2013, 21:41:46 »
Ciekawe ile spali mój ix20 1,4. Póki co wyświetla mi się chyba jakiś licznik przebiegu, bo doszło do ponad 20 - w pierwszej chwili myślałam, że to spalanie tak rośnie - szok :roll: , ale chyba coś poprzyciskałam na kierownicy, nie zaglądając do instrukcji.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #103 dnia: 23 Styczeń 2013, 21:48:05 »
Cytat: "Maolma"
......... ale chyba coś poprzyciskałam na kierownicy, nie zaglądając do instrukcji.

Chyba tak  :mrgreen:  Aż jestem ciekawy ile Twoje cacko będzie paliło !!!

flu

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #104 dnia: 23 Styczeń 2013, 22:39:21 »
Sense - lekko Cię dedukcja zawodzi stąd nie wiem o jakiej podróży piszesz ale z pewnością nie o mojej. 70 km przejechanych na autostradzie z prędkością 80 km/h - to może napisał ktoś na jakimś innym forum stąd pomyłka. Sprawdź dokładnie co napisałem (a raczej czego nie napisałem). Albo lepiej nie - jeszcze stwierdzisz że jazda 80 przez grudy śniegu jest ekonomiczna.  
Wracając do spalania. Samochód powyżej 120 km/h wchodzi na wartości średnie powyżej 8 l (wg komputera) czasem nawet dość grubo. Nie jest to oczywiście żadna nowość dla nikogo z Was. Czy to jednak jest nadzwyczajne dużo dla silnika 1.6? Raczej nie. Nie wiem jak Wy Panowie jeździcie ale mi się naprawdę nie udało nawet zbliżyć do 10 l pomykając także po Katowicach przy obfitej w przeszkody drodze. Podróże "zaopatrzeniowe" do najbliższego marketu powodują podobne spalanie (ok. 7,5). Z kolei prędkość autostradowa to dla mnie 100 - 130 (nie 160) stąd po testowaniu na A4 przy podobnych prędkościach jestem zadowolony ze spalania - gdyż uwaga, niespodzianka - znowu 7.4 - 7.5. Jak pisałem - osiągnięcie komputerowej 6 jest całkiem łatwe (i przyjemne) Ale widocznie to z moim ixem jest coś nie tak. Albo ze mną. Peace Panie, Panowe!:)

Maolmo - ja też czekam z niecierpliwością jak Twoją relację!

KoTKu - odnośnie poniedziałkowego testu - ok 30 km. na autostradzie (nieszczęsne 80 km) reszta klasyczna jazda miejska.