Autor Wątek: [ix20] spalanie  (Przeczytany 195751 razy)

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #75 dnia: 24 Październik 2012, 20:12:13 »
Jakież by to było piękne, gdybyśmy mogli zatankować tyle w Polsce i... tyle zapłacić co na zdjęciu. Normalnie rozmarzyłem się z wieczora... :mrgreen:

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #76 dnia: 24 Październik 2012, 23:04:52 »
Cytat: "ph71"
Jakież by to było piękne, gdybyśmy mogli zatankować tyle w Polsce i... tyle zapłacić co na zdjęciu. ......

Musimy cierpliwie poczekać na denominację  :mrgreen:

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #77 dnia: 27 Październik 2012, 20:12:31 »
Miałem teraz przez 14 dni wynajętą z OC sprawcy Toyotę  Auris 1.6 AT z półautomatyczną skrzynia biegów .
Jak mój pali w mieście 10,5 tak jak ja jeżdżę to toyota paliła 7,2L na trasie 5,2L  , fakt faktem w Toyocie jest tylko pół automat ale 6 biegowy ,ale fajne autko

jack55

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #78 dnia: 02 Grudzień 2012, 21:40:01 »
Nagrałem dzisiaj filmik jadąc A 1 :-)
Okazuje się, że nawet przy prędkościach autostradowych spalanie silnika 1.6 potrafi pozytywnie zaskoczyć 8-)

beazee

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #79 dnia: 04 Grudzień 2012, 12:08:22 »
Raport z 16 miesięcy używania.
Zbliża się kolejna zima, temperatury spadły i ja obserwuję zwiększenie spalania.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #80 dnia: 08 Grudzień 2012, 08:16:40 »
Ciekawy raporcik........ nie pozostaje nam nic innego jak tylko solidnie (finansowo)   przygotować się do zimy z naszymi Hultajami.
My musimy się cieplej ubierać - one muszą więcej pić - tak naprawdę nie podoba    mi się ta zależność.

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #81 dnia: 09 Grudzień 2012, 14:57:25 »
Patrząc na zużycia benzyny w okolicach 10l/100km, to po 4 miesiącach od montażu lpg i 7000km na nim już przejechanych żałuję tylko, że podjąłem decyzję o montażu instalacji dopiero po 15000km jazdy na benzynie.
Obecnie co miesiąc zostaje w kieszeni średnio co najmniej 300zł, a bywa że więcej. Jak ktoś z jadących nie wie, że mam gaz to nie jest w stanie rozpoznać czy jedziemy na benie czy na lpg.

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #82 dnia: 09 Grudzień 2012, 15:04:27 »
Zazdroszczę Ci....... dzisiaj mój diler nie chce mi już zamontować gazu i przejąć gwarancji producenta na siebie - w lipcu jeszcze chciał. No cóż przegapiłem temat, więc muszę czekać 5 lat, aż upłynie gwarancja.

Offline ph71

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #83 dnia: 10 Grudzień 2012, 20:28:17 »
Cytat: "KoTeK"
dzisiaj mój diler nie chce mi już zamontować gazu i przejąć gwarancji producenta na siebie - w lipcu jeszcze chciał. No cóż przegapiłem temat, więc muszę czekać 5 lat, aż upłynie gwarancja.

Nie przegapiłeś. Miałem te sam dylemat gwarancyjny co TY. Ostatecznie wybrałem referencyjny warsztat producenta instalacji niż pewnego dealera z jego obietnicami.
Pozostałe ASO i tak by mówiły co chciały w kwestii gwarancji.
Póki co nie żałuję.
Poza tym czekanie 5 lat może być o tyle kłopotliwe, że możesz zechcieć już sprzedać to auto, a jeśli nie to znak czasu i przebieg zrobią swoje jeśli chodzi o stan silnika i nie tylko. Dla gazu to gorszy punkt wyjścia niż silnik i osprzęt od nowości. A tak instalka i silnik mają szansę się razem zestarzeć i ewentualny remont (jeśli w ogóle będzie potrzebny) będzie nagrodzony sporym bonusem wypracowanym przez te lata...  ;-)

Z ostatniej chwili...
http://gazeo.pl/lpg/pojazdy/osobowe-fabryczne/Hyundai-ix20-LPG-maluch-z-czynnikiem-X,artykul,6589.html

Offline lukasz.zst

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #84 dnia: 12 Grudzień 2012, 21:30:49 »
Jechałem w zeszły weekend do zakopanego A4 i potem zakopianką przy -15C auto spaliło mi 7,7L przy spokojnej jeździe 130km w drodze powrotnej ta sama trasa lecz szybciej to wyszło 8,2L przy -3c . W mieście przy delikatnym traktowaniu pedału pali mi 11C w zimę

beazee

• Gość
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #85 dnia: 13 Grudzień 2012, 10:19:14 »
lukasz.zst, Potwierdzam spostrzeżenia

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #86 dnia: 14 Grudzień 2012, 19:32:57 »
Cześć :-D  naprawdę z tym spalaniem jest tak źle :-( ? Ile może palić silnik 1,4 w ruchu miejskim pół na pół w korkach (Warszawa), jeśli pojeżdżę nim ze dwa tygodnie do pracy tam i z powrotem ( w jedną stronę mam 12 km), Na co mogę liczyć zimą i na co latem? Myślę kupić ix20, ale Wasze wypowiedzi mnie trochę hamują. Liczę, że w drodze do pracy taki nieduży silnik nie powinien palić więcej niż 8-9 l. Koledzy, będę bardzo rozczarowana??

Offline irekmiecz

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #87 dnia: 14 Grudzień 2012, 20:56:07 »
Witam  ;-)  Co się tyczy spalania to trzeba podkreślić że ix20 waży minimum 1178 kg. i radzę brać pod uwagę też ten parametr przy wyborze auta. Skoro posiadasz auto od jakiegoś czasu i warunki użytkowania nowego nie będą w wyraźny sposób odbiegały od dotychczasowych to proponuję, określ procentowo różnicę pomiędzy wynikami jakie notujesz a tym co podaje producent  obecnie posiadanego przez Ciebie auta. Na tej podstawie możesz przeglądając katalogi doliczać tyle procent ile wcześniej wyliczysz a uzyskane wyniki będą o wiele bardziej prawdopodobne w Twoim przypadku. Na samo spalanie ma wpływ tak wiele okoliczności że chyba nie sposób wymienić wszystkie. Do najważniejszych zaliczył bym : styl jazdy (indywidualny dla każdego kierowcy), charakterystyka ruchu danego miasta (jestem pewien że Warszawie miałbym gorsze wyniki), szeroko rozumiany stan techniczny pojazdu i wiele innych.
 A oto ciekawy artykuł który przybliży skąd się biorą rozbieżności pomiędzy katalogami a realnym użytkowaniem ;
 http://www.auto-swiat.pl/1-klamstwa-o-zuzyciu-paliwa-test-spalania  
 http://www.motofakty.pl/artykul/zuzycie-paliwa-wedlug-normy.html

Offline Maolma

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #88 dnia: 14 Grudzień 2012, 21:27:49 »
Wiem, wiem, masa to masa... unieść trzeba. Muszę to sobie jeszcze przekalkulować. Kiedyś miałam auto na gaz, powiedziałam nigdy więcej - rozkraczał się zawsze przed samymi torami, co za pech, choć dobrze,że nie na ;-). kilku mechaników nie wiedziało co jest, że gasł. Wreszcie mi go ukradli i spoko. Powiedziałam gazu nigdy więcej, ale może i20? Sprzedają z gazem - dobra promocja, choć przy mojej jeździe jakieś 12 tyś rocznie chyba sobie jednak dam spokój.
Dzięki :-)  za podpowiedź jak to wszystko przekalkulować i  ciekawą lekturkę,

Offline KoTeK

• Giełda
[ix20] spalanie
« Odpowiedź #89 dnia: 15 Grudzień 2012, 22:36:14 »
Cytat: "Maolma"
Cześć :-D  naprawdę z tym spalaniem jest tak źle :-( ? Ile może palić silnik 1,4 w ruchu miejskim pół na pół w korkach ........

Oj spokojnie..... zauważ, że większość z nas wypowiada się o silniku 1.6. Twoje wymarzone auto 1.4 będzie paliło pewnie ze 3-4 kufle mniej, a to już sporo. Zgadzam się spalanie to nie jest najmocniejsza strona IX, ale wygląd + komfort jazdy chyba są tego warte (choć podjeżdżając za każdym razem na stację CPN jestem wkurzony  :mrgreen: )