Forum > Matrix / ix20
[ix20] spalanie
KoTeK:
Ciekawy raporcik........ nie pozostaje nam nic innego jak tylko solidnie (finansowo) przygotować się do zimy z naszymi Hultajami.
My musimy się cieplej ubierać - one muszą więcej pić - tak naprawdę nie podoba mi się ta zależność.
ph71:
Patrząc na zużycia benzyny w okolicach 10l/100km, to po 4 miesiącach od montażu lpg i 7000km na nim już przejechanych żałuję tylko, że podjąłem decyzję o montażu instalacji dopiero po 15000km jazdy na benzynie.
Obecnie co miesiąc zostaje w kieszeni średnio co najmniej 300zł, a bywa że więcej. Jak ktoś z jadących nie wie, że mam gaz to nie jest w stanie rozpoznać czy jedziemy na benie czy na lpg.
KoTeK:
Zazdroszczę Ci....... dzisiaj mój diler nie chce mi już zamontować gazu i przejąć gwarancji producenta na siebie - w lipcu jeszcze chciał. No cóż przegapiłem temat, więc muszę czekać 5 lat, aż upłynie gwarancja.
ph71:
--- Cytat: "KoTeK" ---dzisiaj mój diler nie chce mi już zamontować gazu i przejąć gwarancji producenta na siebie - w lipcu jeszcze chciał. No cóż przegapiłem temat, więc muszę czekać 5 lat, aż upłynie gwarancja.
--- Koniec cytatu ---
Nie przegapiłeś. Miałem te sam dylemat gwarancyjny co TY. Ostatecznie wybrałem referencyjny warsztat producenta instalacji niż pewnego dealera z jego obietnicami.
Pozostałe ASO i tak by mówiły co chciały w kwestii gwarancji.
Póki co nie żałuję.
Poza tym czekanie 5 lat może być o tyle kłopotliwe, że możesz zechcieć już sprzedać to auto, a jeśli nie to znak czasu i przebieg zrobią swoje jeśli chodzi o stan silnika i nie tylko. Dla gazu to gorszy punkt wyjścia niż silnik i osprzęt od nowości. A tak instalka i silnik mają szansę się razem zestarzeć i ewentualny remont (jeśli w ogóle będzie potrzebny) będzie nagrodzony sporym bonusem wypracowanym przez te lata... ;-)
Z ostatniej chwili...
http://gazeo.pl/lpg/pojazdy/osobowe-fabryczne/Hyundai-ix20-LPG-maluch-z-czynnikiem-X,artykul,6589.html
lukasz.zst:
Jechałem w zeszły weekend do zakopanego A4 i potem zakopianką przy -15C auto spaliło mi 7,7L przy spokojnej jeździe 130km w drodze powrotnej ta sama trasa lecz szybciej to wyszło 8,2L przy -3c . W mieście przy delikatnym traktowaniu pedału pali mi 11C w zimę
Nawigacja
[#] Następna strona