Autor Wątek: [Santa Fe SM] Santa Fe 2.0 CRDI gaśnie przy dużych prędkości  (Przeczytany 38640 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

pascalo83

• Gość
Witam. Kupilem w styczniu santa fe 2.0 crdi  113km bez napedu na 4. Zgrzyta 1 bieg przy ruszaniu tylko 1 bieg. Zauwazylem ze cieknie olej z poloski. W czerwcu cos strzelilo w silniku wiec zareklamowalem w komisie bo dali 12 mc gwarancji. Okazalo sie ze poszla klawiatura. Wymienili wraz z rozrzadem. Niestety po odbiorze okazuje sie ze auto powyzej 120 km /h niespodziewanie gasnie. Mowia ze nie ma bledow i tyle. Ktos wie co to moze byc? PROSZĘ O POMOC, to niebezpieczne podczas wyprzedzania. Moze cos zle podlaczyl?

edycja tytułu, nie piszemy na caps lock. tekla

Indian

• Gość
[Santa Fe SM] Santa Fe 2.0 CRDI gaśnie przy dużych prędkościach max 120 km/h.
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Sierpień 2013, 19:29:44 »
Gaśnie tak po prostu czy szarpie, dławi się itp? Gaśnie przy prędkości czy przy określonych obrotach? Np na czwórce jest tak samo? A potem co, zapala jakby nic się nie stało? Może to paliwo - zapchany filtr, syf który przytyka smok w zbiorniku? Aha, no i ten olej z półośki - zgrzytanie to nic dobrego -jak cieknie to sprawdzaj poziom oleju i postaraj się szybko uszczelnić.

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Sierpień 2013, 21:26:51 »
Dzieki ze odpisales. Okazuje sie iz nie leci z uszczelniacza to ropa po wycieku z uszczelek wtryskiwaczy i pompy wtryskowej . Wymienil mi mechanik moj. Zgrzyta tylko 1 bieg. Auto gasnie po wcisnieciu pedalu gazu na 5 biegu. na pozostalych nie gasnie . przy obrotach ok 3  lub powyzej. Filtr wymieniony ma 2 miesiace, olej tez . Moze paliwo?
Zatankowalem na stacji shel to mocniejsze paliwo.do pelna 4 tygodnie temu . Przejechalemm tylko 80 km . Potem chwile trzeba postac by odpalic ok 1 min
. Kontrolki gasna gdy wrzuce na luz jak czuje ze ze zgasl

Indian

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Sierpień 2013, 16:46:17 »
Zgrzyt jedynki to albo padające sprzęgło (zobacz czy wciskasz je do końca, może dywanik blokuje) albo padająca skrzynia - poziom oleju i tak bym sprawdził, nawet jak nie cieknie. Jeszcze lepiej go wymienić - jak spuścisz do czystego naczynia to po odstaniu i zlaniu ostrożnym możesz zobaczyć jakie "skarby" osiadły na dnie naczynia - opiłki, woda itp. A z silnikiem - ja obstawiam paliwo -syf w zbiorniku (może być to coś co dostało się tam z paliwem i zwyczajnie przytyka smok, przewody itp. ale mogą to być np. resztki poprzednich wtryskiwaczy lub inny syf z układu wtryskowego, który powrotem z pompy i wtrysków wrócił do zbiornika. Może winę ponosi zawór regulacji na listwie wtryskowej - OBD powinno coś wykazać także podczas jazdy.

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Sierpień 2013, 21:13:22 »
albo zawór wysokiego ciśnienia na listwie i odcina lub wtryski zaczynają się sypać czyli zaczynają lać i też może odcinać

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 04 Sierpień 2013, 17:22:44 »
Co więc radzicie ? Pedał sprzęgła regulował w komisie podkrecał i nic nie dało. Prawdopodobnie synchronizator poszedł. Auto stoi u nastepnego mechanika i nic. Wtryski: były wymieniane w nich uszczelki bo przepuszczały paliwo, pompa wtryskowa to samo uszczelki wymienione. Co robic? Naprawiac czy sprzedac dalej? A i regenerowałem alternator. Auto narazie wiecej stoi niz jezdzi. Kupilem w styczniu a pojezdzilem 2 mc  teraz znow miesiac stoi. Szkoda mi jej dobre auto , nowa klawiatura , rozzrzad alternator i te uszczelki.  Zauwazylem iz wezyk przy wtryku ostatni jest mokry od ropy .

Waldemar

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Sierpień 2013, 19:36:46 »
przechodziłem to samo ale się nie poddałem i jak na razie to co trzeba było zrobić zrobiłem myślę że kwestio dobrego mechanika aby zdiagnozował bo tak na czuja jest ciężko te auta potrzeb€ją ręki a potem są wdzięczne to jest mój drugi  accent 10 lat i santek chyba 5 lat , jak jest na gwarancji w komisie to ja bym oddał niech robią do skutku jak Ci zależy na tym autku ja tak robiłem przez rok jak kupiłem no a potem ja resztę co wyszło po roku :oops:

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 05 Sierpień 2013, 16:02:50 »
Dzis zgasl jedynie 3 razy. Wyskoczyl blad 0009 Hyundai CRDI błąd U009 zwarcie magistracli CAN . Co to jest ? gdzie szukac .

felkner

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 05 Sierpień 2013, 16:17:22 »

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 06 Sierpień 2013, 11:37:46 »
Uszczelki byly wymieniane miesiac temu na nowe. Bylo wszystko ok z nimi alternator caly zregenerowany .

[ Dodano: 2013-08-06, 11:43 ]
Uszczelki na pompie sa zalozone orginalne . To sie zaczelo po wymianie rozzrzadu i tej klawiatury.  :-(  :-(

felkner

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 06 Sierpień 2013, 11:52:50 »

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Sierpień 2013, 15:27:31 »
Niech mechanik probuje. Pozniej sprobuje w serwisie . chwilami mam ochote go zezlomowac. Tyle juz wsadzone . A moze jakis kabel gdzies urwal?
po montarzu rozrzadu? teraz blad sie nie swieci.

felkner

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 06 Sierpień 2013, 16:06:16 »

pascalo83

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 08 Sierpień 2013, 16:06:54 »
Okazuje sie ze jest uszkodzony mechanicznie czujnik rozzrzadu. mozliwe ze tylko to?

felkner

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 08 Sierpień 2013, 16:57:46 »