Witam forumowiczów (nigdy nie wiem jak zacząć nowy temat).
na szybko: ulewa/nawałnica, samochód pokasłał, zgasł. Rozrusznik nie kręci silnikiem, akumulator sprawny, filtr powietrza mokry. Jakie są możliwe uszkodzenia?
dla pijących kawę: za siedmioma górami...

w Szczecinie jakieś 20-30min konkretnie lała się woda z chmur. Tramwaje nie jeżdżą, bo zalało tory, samochody na niektórych ulicach z kołami pod wodą. Akurat jechałem na zakupy. Jakaś zalana ulica, woda się piętrzy, silnik zaczął kasłać i zgasł. Jakiś dym przez chwilę uciekał spod maski. Odczekałem chwilę, zakręciłem - dziwny dźwięk, jakby się pasek ślizgał a dodatkowo kilka szybkich stuków. Gdy woda zeszła z ulicy (z 20 minut), ponowna próba odpalenia. Rozrusznik cyknął, ale nie zakręcił. za to miałem wrażenie, że na przewodach przy akumulatorze coś się zaczęło dymić (izolacja?). Pewnie rozrusznik próbował kręcić, ale stał w miejscu i ciągnął duży prąd. Trwało to chwilę, więc raczej nie powinno mu zaszkodzić.
Zholowałem do garażu, zajrzałem pod maskę okazało się, że z filtra powietrza kapie woda. Podejrzewam, że zaciągnął ją głębiej. Zgłosiłem to do ubezpieczalni, przyjdzie jakiś człowiek rzeczoznawca i ma określić jakie są uszkodzenia i jakie odszkodowanie mi się należy (mam tzw. minicasco od zdarzeń losowych).
Pytanka mam:
1. co mogło się zepsuć? Silnik mógł się zatrzeć, "prześlizgnąć"(?) się rozrząd, nic poważnego? Zdaję sobie sprawę, że pytanie jest ogólnikowe, ale jestem raczej informatykiem i elektrykiem niż mechanikiem, a chcę wiedzieć czy rzeczoznawca nie będzie próbował działać na moją niekorzyść (typu "wyschnie, to pojedzie, a filtr, proszę, ubezpieczenie 30PLN na nowy").
2. Jeżeli pojawią się jakieś pomysły, to prosiłbym, osoby które miały jakieś doświadczenie z podaną propozycją usterki, o szacunkowy koszt naprawy.
3. Nie mogę załatwić tego bezgotówkowo. Dostanę wycenę szkody z ubezpieczalni. Co w przypadku gdy się z nią nie zgodzę albo gdy się okaże, że naprawa kosztowała więcej niż odszkodowanie?
Jeżeli ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki, na co zwrócić uwagę, proszę o podpowiedź.
Pozdrawia
Maciek uziemiony