Autor Wątek: Odłączenie sygnału dźwiękowego - Accent '00  (Przeczytany 2639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

soviet100

• Gość
Odłączenie sygnału dźwiękowego - Accent '00
« dnia: 12 Maj 2009, 18:02:27 »
Takie BEEP BEEP jak otworze drzwi a mam światła załączone wiecie jak to odłączyć? bo to porządnie wkurza człowieka .

łysyyy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Maj 2009, 19:34:13 »
Jak wczoraj grzebałem przy gnieździe OBD ( a konkretnie odłączałem kabel ze złącza i mi wyciągnęło gniazdo), to coś tam zwarło się przypadkiem i sygnał się odezwał... Stąd wnoszę że właśnie tam będziesz mógł ten sygnał odłączyć. Wystarczy pewnie zdjąć tylko obudowę plastikową spod kolumny kierownicy i będzie dostęp... A zaraz idę naprawić to gniazdo, to zerknę od razu na ten sygnał

cezary46

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Maj 2009, 19:52:00 »
Jak zostawisz na światłach i rozładujesz akumulator to dojdziesz do wniosku, że ten sygnał taki głupi to nie był.

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Maj 2009, 20:23:44 »
ale to dziadostwo robi beep beep nawet jak silnik jest zapuszczony a mnie to wtenczas najbardziej denerwuje bo gadam z kims a to robi beeeep beeep .

xardas

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Maj 2009, 20:27:15 »
To zmień samochód. Od tego jest by bib-bibczało, a jak gadasz z kimś to zamknij drzwi, albo otwórz szybę, nie rozumiem cię.. Tak jak kolega napisał to nie fiat uno i po wyłączeniu silnika światła nie gasną... łatwo rozładować akumulator. A poza tym to fajne bibczenie.

Rozwal sobie car audio to może przestanie bibczeć :D :) <hahaha>

łysyyy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Maj 2009, 20:52:14 »
Zamiast rzeczowo odpowiedzieć, to krytykujecie i się wyśmiewacie... Po pierwsze to ten sygnał w Accencie jest rzeczywiście źle rozwiązany... Owszem powinien być, ale załączenie powinno następować przy włączonych światłach i zgaszonym silniku przynajmniej (lub jak to w niektórych autach jest, w przypadku włączonych świateł i wyjęcia kluczyka ze stacyjki). Niestety w Accencie jest tak, że włącza się także przy włączonym silniku i otwarciu drzwi...
Nie mniej jednak, sprawdziłem i opisuję:
zdejmij pokrywę plastikową pod kolumną kierownicy (ta duża, "schodząca" w dół ku pedałom, mocowana na czterech śrubach M6 i sześciokątnym łbie na klucz 10). Po odkręceniu tych czterech śrub (w 4 narożnikach pokrywy) trzeba jeszcze delikatnie wyszarpnąć pokrywę (ma jeszcze 2 zatrzaski (po lewej i prawej stronie, w połowie długości pokrywy)
Po zdjęciu tej obudowy, po prawej stronie drążka kierownicy masz dużo różnych kostek. Praktycznie od razu w oczy rzuca się niebieska kostka (15x30x50mm) zamocowana na jakimś wystającym płaskowniku (niejako wsunięta dołem kostki na ten płaskownik). Ta kostka to właśnie sygnał włączonych świateł. Odłącz od niej kosteczkę (2 przewody z niej wychodzą) i ZROBIONE!!!
Roboty jest na max 5 min (nie śpiesząc się). Potrzebny Ci tylko klucz nasadowy 10

soviet100

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Maj 2009, 20:57:28 »
Dzieki wielkie bo to na prawde denerwuje jeszcze raz dzieki za rozwiazanie moich problemow a innym zycze zeby jak oni beda mieli jakis problem z accentem to tez sie smiac z nich beda .

łysyyy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Maj 2009, 21:07:32 »
Szczerze mówiąc to też go odłączyłem bo tak jak Ty zwróciłem już na to wcześnie uwagę i po prostu wyłączałem światła na chwilę... A sytuacja nie trudna do wyobrażenia (mam nadzieje dla innych też), jak wyjeżdżasz gdzieś, jeszcze na osiedlu zatrzymujesz się bo sąsiad coś tam chce i macha żebyś się zatrzymał, podchodzi i otwiera drzwi żeby coś tam powiedzieć, a sygnał zaczyna się odzywać i przeszkadzać w rozmowie... A przecież nie gasisz silnika na 20 sekund...? Prawda Panowie...? Sam miałem taką sytuację może z 5 razy w ostatnim miesiącu...
P.S. Jak będę miał kiedyś chwilę, to pokombinuje z przerobieniem tego, tj. spięciem tego obwodu dodatkowo ze stacyjką (tak żeby obwód zamykał się tylko w przypadku zgaszenia silnika i włączonych światłach).