Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Hałasujące zawieszenie

(1/5) > >>

Ampilodz:
Witam wszystkich. Jestem tu nowy więc wszelkiego rodzaju uwagi mile widziane.
Mam pewien problem ze swoją Elą (XD 2006 liftback). Auto zakupiłem miesiąc temu w zamian za skradzionego golfa (zmiana na lepsze szczerze powiem). Auto fajnie się prowadzi wszystko sprawne i pięknie działające ALE jest jeden myk - hałasujące na nierównościach zawieszenie. Auto posiadało stuki już przed przeglądem zerowym ale na szarpakach nic nie wyszło. Ja sam również nic nie stwierdziłem, a i mechanik (zakładając, że podszedł do tematu poważnie) też nic nie znalazł. Hałas przypomina wytłuczone łączniki lub jakieś tuleje gumowe i objawia się głuchym dudnieniem na nierównościach drogi (przy gładkim nawet pofalowanym asfalcie cisza). Pytanie moje do właścicieli elantr xd - czy u was jest podobnie na codzień i po prostu to auto tak ma bo taki jego urok czy raczej dalej szukać przyczyn owych nieprzyjemnych dźwięków?
Za wszelkie odpowiedzi z góry dziękuję

mcdrive:
ja miałem tak w lantrze z tyłu ale umnie to były zuzyte łaczniki i całokowicie zerowa sprawnosc wszystkich czterech amortyzatorów, wylane i wygazowane do 0 !

niewiem jaka jest zywotnosc amortyzatorów wyprodukowanych pewnie ok 2005r i czy mogły by juz byc zuzyte, ale bys to odczuł na dziurach  napewno

valdi:
Ja jeżdże XD trzy lata i muszę stwierdzić, że rzeczywiście, zawieszenie troszkę słychać, takie lekkie postukiwania na nierównościach. Nasila się to zimą, ale szczerze mówiąc nie przeszkadza mi to, tragedii nie ma;)
W tej chwili samochód ma przejechane 135 tys km, i jak do tej pory nic w zawieszeniu nie wymieniałem.
Ale na plus musze zapisać, że Elantra bardzo dobrze się prowadzi:)

Ampilodz:
no faktycznie prowadzi się naprawdę super. Właśnie po chłodnej nocy troszkę mi zawieszenie hałasuje mocniej. Amortyzatory są w pełni sprawne, ręczne szarpanie nic nie daje żeby coś wycedzić gdzie stuka i puka więc podczas jedynie jazdy...zastanawiam się nad prewencyjną wymianą łączników bo wiem ze w drugim aucie (kia cee'd) dosyć często się wysypywały dopóki serwis po znajomości nie włożył jakichś znacznie lepszych a objawy były podobne... niemniej jednak czy przeszkadza to w jeździe? absolutnie nie jednak w porównaniu do vw to jest jedyny minus bo ciut drażni po dziurawych naszych ulicach. Jednak po za tym w moim odczuciu nie ma co porównywać tych aut...golf obłaził wewnątrz z tworzyw i był trochę jak galareta. Spore zaskoczenie, że jazda w trasie elą to sama przyjemność, wygodny krążownik spasowanie i jakość materiałów jak na teoretycznie lipną koreańską (polska łatka przypięta z lanosa) motoryzację a tu pełne zaskoczenie. tylko tak jak mówię - to stukanie ;P albo w końcu dojdę co to (i się podzielę na forum) albo może uda mi się przyzwyczaić...nie chciałbym jednak zniszczyć auta bo mimo 155 tys. jest prawie jak nowe...

kosmos2011:
Wpisz tutaj http://koreacat.ru/hyundai/ vin i będziesz miał numery wszystkich części. Często jest tak że na szarpaku nic nie wychodzi, a przyczyna jest w łączniku lub gumie stabilizatora. Tylko nie narzekaj że ETKA jest lepsza, a kabelkiem do VAG-a można więcej niż ELM-327. Tu jest Polska i tu się mówi o "Hjundaju". Wrzuć taga "Elantra XD" do tematu.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej