Autor Wątek: [Accent X3] Stuki i szumy dochodzące z zawieszenia.  (Przeczytany 13804 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Małgorzata

• Gość
[Accent X3] Stuki i szumy dochodzące z zawieszenia.
« dnia: 08 Styczeń 2012, 19:27:55 »
Za dwa tygodnie czeka mnie wizyta w warsztacie na zimowy przegląd. Z niepokojących objawów jakie zauważyłam podczas jazdy to stukanie z prawego przedniego koła. Dźwięk przypomina obijanie elementów plastikowych i jest słyszalny na wybojach. Gdy auto sunie po równym asfalcie, cisza. Podczas przyspieszania słyszalny jest szum, dla odmiany z prawego tylnego koła. Więcej stuków i szumów nie kojarzę.
Pomóżcie.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Styczeń 2012, 23:01:17 »
Szum z tylnego koła to łożysko a stukanie to guma amortyzatora albo łącznik stabilizator jeśli Ci kierownicą odbija na dziurach

Offline IgoReCzeK

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 09 Styczeń 2012, 11:43:33 »
Cytat: "Małgorzata"
Dźwięk przypomina obijanie elementów plastikowych i jest słyszalny na wybojach.
Stawiam raczej na wybite gumy przy plastikowym łączniu stabilizatora. Cena łącznika około kilkadziesiąt złotych i kilkadziesiąt minut pracy przy samochodzie na podnośniku. W przypadku amortyzatora jest już więcej pracy.
Cytat: "Małgorzata"
Podczas przyspieszania słyszalny jest szum, dla odmiany z prawego tylnego koła.
To by sugerowało zużyte łożysko w tylnej piaście. Sprawdź jeszcze jak się zachowuje na zakrętach? Szum powinien się zmieniać podczas skręcania. Jeśli jeszcze nie wymieniałaś piast z tyłu a przebieg samochodu zbliża się do 100.000. km, to będzie ten właśnie problem.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 09 Styczeń 2012, 17:33:37 »
Cytat: "IgoReCzeK"
Stawiam raczej na wybite gumy przy plastikowym łączniu stabilizatora. Cena łącznika około kilkadziesiąt złotych i kilkadziesiąt minut pracy przy samochodzie na podnośniku. W przypadku amortyzatora jest już więcej pracy.

Oby się okazało, że to tylko wybite gumy...

Cytat: "IgoReCzeK"
(Szumy podczas przyspieszania) To by sugerowało zużyte łożysko w tylnej piaście. Sprawdź jeszcze jak się zachowuje na zakrętach? Szum powinien się zmieniać podczas skręcania. Jeśli jeszcze nie wymieniałaś piast z tyłu a przebieg samochodu zbliża się do 100.000. km, to będzie ten właśnie problem.

100.000 km stuknęło mi już dawno, więc pewnie przyjdzie wymieniać piasty...
Szumi jedynie podczas nabierania prędkości, podczas przyspieszania. W czasie pokonywania zakrętów szumów nie stwierdzam, lecz jeszcze się temu przysłucham
Ale ja ostatnio przygłuchłam i mogę ich zwyczajnie już nie słyszeć.

[ Dodano: 2012-01-09, 16:34 ]

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #4 dnia: 09 Styczeń 2012, 17:56:18 »
Małgorzata, zmieniałaś ostatnio może opony na zimowe :?: Tu może też być przyczyna głośniejszej pracy, szumu...

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 09 Styczeń 2012, 19:51:24 »
Opony zmieniłam już dawno. Ten szum w porównaniu z szumem opon zimowych jest nieco wyższy. Poza tym wydobywa się z jednej strony auta. Gdyby to była tylko kwestia opon zimowych dźwięk dobiegałby z każdej strony równomiernie.

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 09 Styczeń 2012, 20:38:56 »
Równie dobrze mogą być wywalone tuleje na wahaczu z przodu, choć równie dobrze to może być łącznik stabilizatora. Ja u siebie z przodu wymieniłem kompletne wahacze z przodu łącznie ze sworzniami i na poprzecznych nierównościach nadal coś wyraźnie tłucze. Obawiał się że do wymiany będą jeszcze końcówki drążków kierowniczych. A co do szumu to również wydaje mi się ze to łożysko szumi (huczy). Koszt łącznika to ok 35 zł. ja przynajmniej tyle płaciłem.

NieAmator

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Styczeń 2012, 08:03:54 »
Jak by były końcówki to już by luzy czuła.

Offline accencik

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 10 Styczeń 2012, 14:36:37 »
No widzisz ja mam wszystko wymienione i nadal coś stuka. Dzisiaj podjadę na stacje kontroli niech go wezmą na szarpaki, trzepaki i może coś wyjdzie.

Małgorzata

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 31 Styczeń 2012, 17:58:27 »
Za porady dziękuję z całego serca. Auto zreperowane rękami mechanika. Szumy w tylnym kole generowane były przez zużyte łożysko w piaście. Stuki z koła przedniego - nazwy nie wspomnę. Takie małe w kształcie walca.

Offline Zbyszek

• Administrator
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Styczeń 2012, 18:11:03 »
Zapewne tuleja wahacza :mrgreen: Dobrze, że auto już sprawne :-P

lukos

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 30 Sierpień 2013, 15:46:19 »
Wymieniał już ktoś sworzeń w wahaczu? Czy jest to skomplikowane czy da sie w domu zrobić i czy trzeba wprasowywać nowy ?