Autor Wątek: Przednie światła przeciwmgielne i ich montaż - Accent '95  (Przeczytany 6435 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

adams502

• Gość
Przednie światła przeciwmgielne i ich montaż - Accent '95
« dnia: 29 Kwiecień 2009, 20:20:34 »
Witam. Mam pytanie o ile się dobrze orientuję to w mojej wersji auta nie montowano halogenów oryginalnie (na pewno nie do tego zderzaka, zdjęcia w podpisie) ale po zdjęciu w kabinie panelu z włącznikami światła przeciwmgielnego i regulacji świateł (po lewo pod kierownicą) znalazłem tam 2 kostki niepodłączone jedna dwużyłowa, druga trzy żyłowa (takie same ustawienie kabli jak przy włączniku tylnego przeciwmgielnego światła). Po otwarciu maski przy lampach przednich znalazłem dwużyłową kostkę (obie jednakowe przy obydwu lampach) niepodłączoną z żyłą zieloną i z żyłą czarną.

Czy jeżeli to co opisałem jest od świateł przeciwmgielnych to czy jeżeli kupie oryginalny włącznik (jest na niego miejsce tylko teraz jest zamiast niego zaślepka) i podepnę lampy pod te kostki koło lamp przednich to wszystko ma szansę działać (jako lampy przeciwmgielne mam lampy soczewkowe)?

doman76

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 29 Kwiecień 2009, 20:56:34 »
Jest na to duza szansa. Zobacz czy masz przekaznik(lub wyprowadzone styki) i bezpiecznik od lamp przeciwmgielnych.
Odnosnie lamp przeciwmgielnych to proponowalbym dopasowac cos, w miare dobrej firmy, w kazdym razie nie pchac sie w oryginalne(cena)

k7s5a2

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 29 Kwiecień 2009, 21:37:40 »
@adams502 - http://www.k7s5a2.yoyo.pl/hfp/fog.png ?
Z tego co jest napisane w tej instrukcji to takowe światła były ale nie widziałem jeszcze czegoś takiego na oczy.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 30 Kwiecień 2009, 11:50:55 »
Mnie takze interesowaly by takowe swiatla.
Niestety nie ma oryginalnych do tego zderzaka - hahaha.
Tez mam dylemat jakie wybrac i zalozyc aby w zderzak ladnie wpasowac, coby nie razily wygladem.
Instalacja sie nie przejmuje bo jak nie bedzie pasowac , to sam zrobie od nowa :)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 30 Kwiecień 2009, 13:08:40 »
Ja też mam wszystko co potrzeba żeby samemu zrobić instalację, a i umiejętności też są, ale może uda się wykorzystać oryginalną. Sprawdziłem dzisiaj i niestety nie ma prądu w tej kostce do przełącznika, pod deską rozdzielczą są przekaźniki i u mnie 2 gniazda 4 pinowe są wolne!!! Może brakuje tylko przekaźnika?

Co do lamp to kupiłem takie: http://moto.allegro.pl/item621254853_halogeny_soczewkowe_z_homologacja_soczewki_dlaa.html

Da się je zamontować w dwóch miejscach, jak już je zamontuje to dam fotkę, całkiem nieźle pasują jak przymierzałem.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 30 Kwiecień 2009, 14:00:29 »
Jako ciekawostkę napiszę, że w Scoupe miałem wyjścia przy klaksonach ale jedyna wolna kostka wewnątrz była od tempomatu (miałem automata). Kostka była taka sama jak od halogenów i po podłączeniu do niej włącznika halogenów zmieniały się obroty silnika :mrgreen:
Łatwiej było zrobić nową instalację niż kombinować

Cien

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 30 Kwiecień 2009, 15:06:29 »
Cytat: "adams502"

Co do lamp to kupiłem takie: http://moto.allegro.pl/item621254853_halogeny_soczewkowe_z_homologacja_soczewki_dlaa.html

Da się je zamontować w dwóch miejscach, jak już je zamontuje to dam fotkę, całkiem nieźle pasują jak przymierzałem.

Czekam na fotkę ba takie to już mam - ale moim zdaniem do niczego mi nie pasowały żeby nie psuć wyglądu z przodu.

adams502

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Maj 2009, 20:05:59 »
Oto co udało mi się zrobić:

Cien

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Maj 2009, 22:14:15 »
za wysoko te fotki
Ja bym poprosil jak aparat jest 10 cm nad ziemia :)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Maj 2009, 22:26:01 »
To co Ty chcesz ludzi przejeżdżać!? Nie wiem po co z ziemi robić fotki, ale jutro zrobię i wstawię.

Cien

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Maj 2009, 22:28:20 »
Cytat: "adams502"
To co Ty chcesz ludzi przejeżdżać!? Nie wiem po co z ziemi robić fotki, ale jutro zrobię i wstawię.

:mrgreen: - bo mam tak http://forum.hyundaifanklub.pl/viewtopic.php?p=22440#22440
Thx :-)

adams502

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 05 Maj 2009, 09:42:12 »
No ale z tego co widzę to masz inny zderzak :-(

xardas

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 05 Maj 2009, 11:48:58 »
Fajnie Adams502 ty to zrobiłeś. A jaki lakier masz, zadbane autko... Ale widać też, że lubisz czerwonymi samochodami jeździć w domu i straży, to co następne F350 spyder :) ?
A tak obiektywnie to dobrze ci te światełka świecą, duża jest różnica mając np długie włączone i włączając jeszcze halogeny ?

Cien

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 05 Maj 2009, 13:25:02 »
Cytat: "xardas"
...duża jest różnica mając np długie włączone i włączając jeszcze halogeny ?

No halogeny maja za zadanie oswietlac blisko za to szeroko, a nie daleko - z tego co mi wiadomo ;)

Adam- tak wlasnie myslalem ze ten zderzak jest ciut inny :(

xardas

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Maj 2009, 15:09:05 »
Cytat: "Cien"

No halogeny maja za zadanie oswietlac blisko za to szeroko, a nie daleko - z tego co mi wiadomo ;)

:(

Chyba to nie tak. Halogeny są umiejscawiane normalnie w dolnej części zderzaka po to że jak jest mgła (która jest w pewnej wysokości nad ziemią) to świecą one "pod mgłą" przez co zdecydowanie lepiej widać (odległościowo) a zabawki świecą po bokach - to po co takie "halogeny". Ja mam oryginalne co prawda jeszcze nie założone halogeny do accenta, które na wielkość są niewiele mniejsze jak zwykłe lampy (stosowane w zderzakach np. verna), one powinny świecić chyba jak należy... chyba. Nie to żebym kwestionował to co napisałeś..

Braciak miał kiedyś fiata bravę, w którym światła nawet długie to świeczki... miał też halogeny, które właśnie świeciły na bok, co nic totalnie nie dawało. Ale sama nazwa halogen do czegoś zobowiązuje :). To jak to w końcu z tym jest