Forum > Santa Fe SM
[Santa Fe SM] Ścina przednie opony po obu stronach (wew/zewn
ozzyhw:
Witam.
Po 30000km opony przednie do wymiany - na brzegach prawie nie było bieżnika. Przy zakładaniu (kupiłem 4 nowe) była robiona cała geometria. Ścięte są zewnętrzne i wewnętrzne krawędzie obu przednich opon przy czym tylne wciąż wyglądają jak nówki.
Czy ktoś ma pomysł co jeszcze może być przyczyną (poza zbieżnością bo tą raczej wykluczam)?
Ma ktoś jakieś pomysły?
albert:
Zbyt niskie ciśnienie w oponach.
ozzyhw:
Nie. Ciśnienie takie jakie być powinno. Nie pisałem o tym bo wydawało mi się to oczywiste :-)
maciekw:
hm. no tak. tego uczą na każdym kursie prawka. Tak jak napisał albert - kłąniają się podstawy eksploatacji opon. zbyt niskie ciśnienie - samochód opiera się na krawędziach opony (środek jest wklęśnięty), zbyt wysokie - samochód opiera się na środku opony (krawędzie są podniesione). Nie wiem, jakie masz przepisy w GB, ale jako czasowe rozwiązanie zamień przód z tyłem i utrzymuj ciśnienie zgodnie z instrukcją obsługi lub naklejką przy słupsku drzwi kierowcy.
[ Dodano: 2013-06-18, 22:57 ]
dopiszę - może masz opony jakiegoś producenta, który zaleca inne ciśnienie dla tego ciężaru samochodu.
ozzyhw:
Opony jednego producenta. Ciśnienie wg tabliczki. Przyczyna musi być inna. Opony piszczą przy ostrym skręcie (90st) nawet przy niskiej predkości (szczególnie dobrze to słychać na parkingach w marketach gdzie podłoże jest gładkie - takie jakby pomalowane farbą)
Co do przepisów takie jak w PL ale... jak dotąd żaden policjant mnie nigdy nie zatrzymał. Problem jedynie przy przeglądzie ale już kupiłem dwie używane opony na przód więc wszystko jest ok:-)
PS. Przy okazji jeśli już mowa o ciśnieniu. Myślałem już o tym żeby skoro ścina brzegi dopompować na maxa i wtedy powinno raczej brać środek :-) ale to tak raczej w charakterze żarciku :-D
Nawigacja
[#] Następna strona