Autor Wątek: [Getz] warkot silnika tak jak przy nieszczelnym wydechu  (Przeczytany 4895 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Yaro

• Gość
warkot silnika tak jak przy nieszczelnym wydechu
« dnia: 25 Kwiecień 2009, 18:27:46 »
Od jakiegoś czasu mam kłopocik z głosna praca z poczatku myślałem że po 5 latach bo tyle mam to autko padł wydech co prawda przebieg mam dopiero 32000 ale cóz wiek i tu "rozczarowanie" wydech cały szczelni i nie ma mowy że coś z nim nie tak ale warkot dalej został głowica such oleju nie ubywa i nie przybywa a ja dale nie wiem co boli moje autko na zimnym i na gorącym tak samo warkot ale nie metaliczny może ktos miał podobnie i podzieli się wiedzą. Dodam że to silnik benzynowy 1.3
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 22:06:46 przez Brt »

klodek

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 26 Kwiecień 2009, 22:02:50 »
Sprecyzuj ten odgłos....

a czytałeś temat stukanie zaworów na zimnym silniku ??
Może to coś tego typu...

Jak dla mnie to głośna praca może być wynikiem starego oleju... Mój pięknie pracuje przez 8.000km a potem zaczyna ją stykać wtryski, ponieważ są hydrauliczne.
Ja olej zmieniam co 10.000km

Hants

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 27 Kwiecień 2009, 09:48:51 »
Ale sie nie smiejcie. Wez dlugiego metalowego preta, przyloz go sobie do skroni, niedaleko ucha i pobaw sie w pana doktora. Nie wierzylem, dopoki sam nie sprobowalem :-) Osluchaj alternator, pompe wody, pompe wspomagania i raczej gdzies tu szukaj problemow.

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 27 Kwiecień 2009, 10:19:35 »
Cytat: "Hants"
Wez dlugiego metalowego preta

Zawsze się to robiło kołkiem drewnianym.

Yaro

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 27 Kwiecień 2009, 11:36:40 »
Panowie spraewa wygląda tak.Po skondensowanych poszukiwaniach określiłem lokalizacje hałasu. Walec z siatki za łączeniem rury wydechu z katalizatorem.Dzwoniłem nawet do serwisu i zaśpiewali mi za wymiane tylko tego elementu ze wspzwaniem na starą rurę 350PLN coś tak sobie myślę że tam niezłe zioła ktoś wącha. Podzwoniłem i okazało się że z zamiennikami jest kiepsko ale cały fragment z wymiana kompletem uszczelek a co najważniesze całą rurą i uszkodzonym elementem 365 PLN i to firmowy stosowany w renault i megane nazwy w tej chwili nie pomnę. Dzięki wielkie za wszystkie wypowiedzi

Hants

• Gość
Re: warkot silnika tak jak przy nieszczelnym wydechu
« Odpowiedź #5 dnia: 27 Kwiecień 2009, 11:48:28 »
Cytat: "Yaro"
wydech cały szczelni i nie ma mowy że coś z nim nie tak

I na ... :evil: my sie tu produkujemy i cos wymyslamy?

Yaro

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 27 Kwiecień 2009, 11:54:25 »
Hant to wyszystko co piszecie tżeba brać pod uwagę że komuś tak czy inaczej się przyda i po to właśnie są takie fora jak to.Wszyscy jesteśmy już o jakąś wiedzę do przodu.Dzięki wielkie :-)

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 27 Kwiecień 2009, 13:21:21 »
Yaro, Mierzysz średnicę i długość siatki. Idziesz do sklepu moto i kupujesz za max 90 zł. Koszt wymiany tego elementu nie przekroczy 100zł. Zostaje Ci 175zł, więc kupujesz flaszkę i co Ci tylko do głowy przyjdzie i cieszysz się że nie dałeś się zrobić w jajo. Po co wymieniać cały element jeśli tylko siatka się rozsypała?

Yaro

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 28 Kwiecień 2009, 07:04:43 »
Bartez pewnie i masz racje że tak właśnie mozna by zrobićale cały ten element z racji wieki nie wygląda najlepiej jest trochę skorodowany więc wspawywanie i tak nadwątliło by rury w tym stanie i nieuchronnie prowadziło do kolejnej naprawy a autko pozostanie u nas już do końca gdyz będzie a raczej jezdzi już nim żona i jest jako 2 autko

BartBartez

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 28 Kwiecień 2009, 10:29:49 »
Cytat: "Yaro"
cały ten element z racji wieki nie wygląda najlepiej jest trochę skorodowany

To Hyundai już takie lipy wali?
W starym Scoupe wydech mam w dobrym stanie

jaro

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maj 2009, 19:55:22 »
Yaro widze ze jestes z Gliwic wiec polecam Ci warsztat w Katowicach - Gawrońscy (boczna ulica od Kościuszki).
Ja za wymiane tego złącza elastycznego płaciłem 150pln.
Trwalo to całe 30 minut. Bardzo przyjemni i konkretni ludzie.

xaltuton

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 06 Maj 2009, 11:03:43 »
Ja tez mialem warkot z przodu silnika (5 letni getz) i tez winna okazala sie siatka
pomiedzy kolektorem a tlumikiem. Koszt w hurtowni zamiennika to 50zl, wymiana kosztowala mnie 2 tyle (pol godziny pracy) - wiec w sumie wydalem stowe.
Stary element trzeba wyciac i wspawac nowy. Oczywiscie trwalosc bedzie znacznie mniejsza niz oryginalu, ale przynajmniej nie musialem wymieniac calego ukladu wydechowego (wiadomo, jaki koszt wtedy). Teraz autko ciche jak nowe :)
tylko zawor mi stuka jak jest zimny silnik :/