Forum > Lantra / Elantra

[Elantra XD] Łożyska kół i awaryjność

<< < (2/5) > >>

Złośnik:
Ogólnie tak jak z innymi autami - jak będziesz jeździł lub ktoś wcześniej po polach to i nawet 1000km łożyska nie wytrzymają bo i z jakiego powodu ? Tytanowe ? Nie.
Poza tym to co wcześniej kolega pisał: łożyska dokręcamy kluczem dynamometrycznym. Tam ma być minimalny prawie niewyczuwalny luz. Inaczej szybko zjedzie się łożysko bo w nim kulki mają pracować a nie być dowalone jak pomnik i stać w miejscu.
Trwałość jest naprawdę zadowalająca - ja mam auto 15 letnie i większość rzeczy fabrycznych. Aż dziw. Ale jeśli się chce i dba.

kosmos2011:
Blazej nie wiem skąd słyszałeś o niezawodności 12 letniego samochodu poczekaj aż zaczną się kłopoty z silnikiem CRDi to co do tej pory wymagało wymiany to "drobne" części eksploatacyjne i nawet przebieg 80 tyś nie może byś zaskakujący. W moim LC po 106 tyś km do wymiany końcówki drążków kierowniczych, amortyzatory przód tył, gumy stabilizatorów, przewody hamulcowe sztywne i elastyczne+całość hamulców tył. Wymieniono piasta koła tył, łożysko koła przód, przepływomierz, kable i cewka wysokiego napięcia, miska olejowa, pompa wody, dwa razy złącze elastyczne wydechu. Jeśli chcę się posiadać i eksploatować samochód to trzeba się liczyć kosztami. Ta jak koledzy już napisali montaż części gdzie potrzeba specjalistycznych narzędzi niestety kończy się podwójnymi kosztami.

blazej:
Nie zapędzajmy się tak: w Elantrze z przodu łożysko nie jest stożkowe, moment dokręcenia piasty ma drugorzędne znaczenie. Z tego co czytałem, czasem niepoprawny montaż łożyska w piaście skraca jego żywotność. Gdyby problem się powtórzył, wymienię łożysko razem z piastą.

ort. tekla

BartBartez:

--- Cytat: "blazej" ---z przodu łożysko nie jest stożkowe, moment dokręcenia piasty ma drugorzędne znaczenie
--- Koniec cytatu ---

Ma znaczenie i to bardzo duże.

blazej:
Dokręcanie piasty powoduje działanie siły wzdłuż osi. Nie ma szans zgnieść tego dwurzędowego łożyska w ten sposób. Proszę mi wyjaśnić, jak moment dokręcenia może mieć wpływ na żywotność łożyska w tym przypadku?

A co do niezawodności/zawodności - właśnie dla starych samochodów ma ta cecha znaczenie. Szukałem samochodu z dobrą opinią właśnie dlatego, że kupowałem stary. Gdybym kupował nowy, patrzyłbym na np. na stylistykę.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej