Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana linek hamulca ręcznego - Pytanie.  (Przeczytany 36852 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

bobi17

• Gość
[Accent LC] Wymiana linek hamulca ręcznego - Pytanie.
« dnia: 04 Czerwiec 2013, 11:56:11 »
Witam.
Accent Sedan (LC) z 2000 r.
Czeka mnie niebawem wymiana linek hamulca ręcznego (zapieczone, linki z ogromnym oporem przesuwają się w pancerzu).  Diagnoza jednoznaczna, bo tak się dzieje nawet po odłączeniu końca linki od szczęk.
Pytanie.
Czy ktoś wymieniał SAMODZIELNIE w/w linki? Chodzi mi głównie o to, czy pancerz linki jest jakoś zabezpieczony przed wysunięciem się z otworu w tarczy, przez który koniec linki wchodzi do bębna?
W moim 13- latku nie widać żadnego zabezpieczenia, a mimo to linki nie mogłem wyciągnąć. I nie wiem czy to wina upływu czasu i "rudej", czy coś tę linkę zabezpiecza?
Pozdrawiam.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #1 dnia: 04 Czerwiec 2013, 17:33:08 »
Pamiętaj że pod wykładziną w stronę tylnego siedzenia znajduje się jeszcze obejma która trzyma linki. Linka prawa 59770-25000 (od 08/2002 25200), linka lewa 59760-25000 (od 08/2002 25200)

Od środka nie widać żeby było jakieś mocowanie linki.

Jokoko

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 04 Czerwiec 2013, 22:31:21 »
@up
To dla tego że zabezpieczenie jest od zewnętrznej strony :P

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 04 Czerwiec 2013, 23:03:43 »
W którym miejscu ?

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 05 Czerwiec 2013, 12:08:45 »
Witam.
Jeśli dobrze rozumiem, to linka zabezpieczona jest jakąś spinką TYLKO "od zewnątrz"? Czyli co, spinka zabezpiecza TYLKO przed zbyt głębokim WSUNIĘCIEM linki do środka?  Jeśli tak to  powinna bez przeszkód dać się wyciągnąć, a jeśli stawia opór to znaczy, że jest po prostu zapieczona w "gnieździe"?
Czy dobrze zrozumiałem?

Hants

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 05 Czerwiec 2013, 17:41:14 »
Spinki są większe niż srednica pancerza...

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 05 Czerwiec 2013, 18:43:53 »
Przed chwilą sprawdziłem i rzeczywiście w rowku tak jak na zdjęciu widać spinkę z bardzo cienkiego drutu.

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 07 Czerwiec 2013, 13:29:35 »
Witam.
Dzięki Panowie za zainteresowanie i pomoc. W zasadzie potwierdziliście moje przypuszczenia, ale teraz lepiej wiem jak się do tego zabrać.
Pozdrawiam.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #8 dnia: 08 Czerwiec 2013, 21:30:21 »
Ta spinka z drutu jest po stronie zew. czy wew. bębna.
Dzisiaj rozebrałem cały tył i zatrzymała mnie likna od ręcznego która nie chce wyjść z tarczy kotwicznej. Wszystko jest tak zardzewiałe że nie dopatrzyłem się tej zawleczki.Możliwe że jej nie ma.

[IMG=http://img189.imageshack.us/img189/9343/p1090802r.jpg][/IMG]

Przy okazji co polecacie (jakie firmy) bo do wymiany : bębny,szczęki,cylinderki i reszta ze środka (sprężynki itp).

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #9 dnia: 08 Czerwiec 2013, 21:50:57 »
Poczytaj tutaj http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=2376&highlight=180 jest tam parę cennych rad np. nie kupować Delphi LY1316. Jeśli chodzi o spinkę to w X-3 jest na schemacie jako część, a w LC już nie ma ( w moim jest). Pamiętaj że od 01.07.2002 zmieniła się średnica bębna, cylinderki i szczęki hamulcowe. Jeśli chodzi o firmy to cylinderki kup oryginalne, szczęki, bębny, zestaw naprawczy i samoregulator obojętnie jakie (za wyjątkiem LY1316).  Sporo części znajdziesz tutaj http://www.motointegrator.pl/szukaj/hamulce-bebnowe-11402/ niestety link bezpośredni do modelu nie działa więc trzeba ręcznie wybrać markę, model i silnik.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 08 Czerwiec 2013, 22:20:31 »
Kurcze akurat mam z 2002 więc muszę zmierzyć.
180 czy 200 to średnica wewnętrzna bębna?
Patrząc na fotkę którą dodałem to linkę trzyma tylko rdza tak?\
Na razie mocno zalane WD w poniedziałek c.d prac. równocześnie z wymianą reperaturek nadkoli :-)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 09 Czerwiec 2013, 20:52:02 »
Cytat: "kadafi"
180 czy 200 to średnica wewnętrzna bębna?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Lipiec 2013, 03:01:05 »
Wymieniłem linki, bębny, szczeki,cylinderki ,sprężynki i płyn hamulcowy a ręczny cieniutko trzyma. Regulacja linki nie wiele pomaga. Samoregulatory działają  - beben wchodzi na sytk (tak doregulowane są szczęki).
Co może być tego powodem?

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 28 Lipiec 2013, 20:39:48 »
Cytat: "kadafi"
Wymieniłem linki, bębny, szczeki,cylinderki ,sprężynki i płyn hamulcowy a ręczny cieniutko trzyma. Regulacja linki nie wiele pomaga. Samoregulatory działają  - beben wchodzi na sytk (tak doregulowane są szczęki).
Co może być tego powodem?

Witam.
Kolego "Kadafi". Wymieniłem wszystko to co Ty i ręczny trzyma jak szatan!
Tak myślę, dlaczego u Ciebie jest inaczej i  gdzie może być problem? Jeżeli rozpierak zaznaczony na zdjęciu jest tak wyregulowany, że przy całkowicie poluzowanych linkach  bębny hamulcowe wchodzą ciasno, to po naciągnięciu linek przy dźwigni ręcznego w kabinie... MUSI trzymać! A może ten rozpierak jest źle zabudowany? Tzn. jego końcówki są obrócone o 180*(może jedna z nich) i dżwignia nie jest w stanie rozeprzeć szczęk? To nie jest wszystko jedno jak są obrócone (wokół osi podłużnej rozpieraka) !
Zdjęcie przedstawia PRAWY Tylny hamulec.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #14 dnia: 28 Lipiec 2013, 21:22:32 »
Może też samo regulatory są zamienione lewy z prawym.