Autor Wątek: [Accent LC] Wymiana linek hamulca ręcznego - Pytanie.  (Przeczytany 36813 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline kadafi

• Giełda
[Accent LC] Wymiana linek hamulca ręcznego - Pytanie.
« Odpowiedź #15 dnia: 28 Lipiec 2013, 22:34:06 »
Jutro sprawdzę jeszcze raz - wzorowałem się na filmiku z YT którego link kiedyś właśnie wkleił kosmos2011,

Przy okazji zapytam.
Oprócz części wymienionych w tylnych hamulcach na przodzie mam wymienione tarcze+klocki.
Dzisiaj kończy mi się przegląd - jak pojadę z takimi nowymi prawie hamulcami (stare zostały tylko zaciski i tarcze kotwiczne) bo nie przejechałem na nich nawet kilometra to może coś nie wyjść na przeglądzie? Domyślam się że wszystko musi się do siebie dotrzeć i spasować... hm zobaczymy co bedzie.....

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 29 Lipiec 2013, 19:10:11 »
Zakładam, że dobrze odpowietrzyłeś układ hamulcowy (wszystkie koła).
Na początek wypadałoby traktować hamulce nieco łagodniej, ale po kilku łagodniejszych hamowaniach zaryzykowałbym jednorazową "próbę". Na "luźnej" nawierzchni (np. szutrze) rozpędzić nieco pojazd i depnąć pedał na "maxa". Jeśli przednie koła zostaną zablokowane, a ślad hamowania obu kół będzie tak samo długi, to raczej na przeglądzie powinno być w porządku.
Oczywiście nowe klocki do nowych tarcz muszą się dopasować, ale to nie powinno trwać długo (obydwie współpracujące ze sobą powierzchnie są przecież gładkie i płaskie). Dłużej dopasowują się nowe klocki do starych tarcz, których powierzchnia najczęściej nie jest już całkiem gładka.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #17 dnia: 29 Lipiec 2013, 22:43:37 »
Panowie problem ręcznego rozwiązany. Wszystko było poskładane jak należy.
Tu moja rada/porada:
Przy wymianie linki, szczęk lub bębnów chcąc mieć wszystko wyregulowane na cacy trzeba najpierw poluzować na maxa linkę ręcznego - w tunelu środkowym.
Po wymianie np bębnów ustawiamy wstępnie samoregularory - ręcznie aby bęben wchodził na styk. Po wymianie interesujących nas podzespołów dopiero na samym końcu naciągamy linkę do odpowiedniego poziomu.

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 30 Lipiec 2013, 12:12:47 »
Cytat: "kadafi"

Przy wymianie linki, szczęk lub bębnów chcąc mieć wszystko wyregulowane na cacy trzeba najpierw poluzować na maxa linkę ręcznego - w tunelu środkowym.

Myślałem, że to "oczywista oczywistość". Jeśli się tego nie zrobi to szansa na ściągnięcie bębnów hamulcowych są ZNIKOME
A tak na marginesie: Jeśli się wymienia linki , to samo ich poluzowanie w w tunelu środkowym chyba nie wystarczy. Trzeba je nawet ODŁĄCZYĆ I WYBUDOWAĆ.

Fajnie, że problem rozwiązany. Powodzenia na przeglądzie! Pozdrawiam.

Hants

• Gość
« Odpowiedź #19 dnia: 30 Lipiec 2013, 13:49:03 »
Wg mnie, Twoja prawa szczęka nieprawidłowo styka się z tłoczkiem

Tom

• Gość
[Accent LC] Problemy z hamulcem ręcznym
« Odpowiedź #20 dnia: 09 Lipiec 2014, 18:23:34 »
Witam! Czy macie w swoich Accentach problemy z ręcznym? Ja odkąd go kupiłem (5 lat prawie) to jeszcze nigdy nie miałem w pełni sprawnego ręcznego. Wymienione były szczęki i bebny hamulcowe i ileś naście razy były przez różnych mechaników robione regulacje. Ostatnio stwierdzono, że jeśli chodzi o koła to wszystko jest prawie idealne, natomiast podciągnęli linkę we wnętrzu. Pojeździłem miesiąc i już jest ręczny słabszy. Dzisiaj podkręciłem tak samo jak mechanik to dźwigni prawie ruszyć nie mogłem, ręczny niby był ale nie jakiś ekstra ale za to coś tam delikatnie blokowało dlatego zluzowałem tak żeby wajche podnieść do 3/4. A moze robie błąd, może trzeba jeszcze zluzować żeby wajche podnosić bardzo wysoko? Już mam dość walki z tym ręcznym, co roku na przeglądzie diagnosta mruczy o ten ręczny.

Czy one tak poprostu majaczy co? Gdzieś czytałem, że tylne hamulce generalnie są słabe w Accentach aczkolwiek nożny zarówno z przoduu jak i z tyłu jest ok.

Wymieniać linki? Widze że są dwie więc koszta pewnie będą dość spore. Może ktoś z Was miał też takie przygody i je definitywnie rozwiązał?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 09 Lipiec 2014, 18:52:41 »
Ja mam tak:
Wszystkie bebechy nowe łącznie z linkami. I ręczny będzie brzytwa ale jak podciągnę mocniej linkę tylko wtedy koło jest lekko blokowane przy całkowicie poluzowanym ręcznym.
Obecnie jak miałbym określić działanie ręcznego od 1-6 to daje 5-.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 09 Lipiec 2014, 19:11:23 »
no właśnie też mi zaczęło lekko blokować, moze dlatego ostatnio coś mi za dużo spalił. Jak tak mocno podciagnęli to pewnie blokowało. To jest parodia żeby z wajchą mordować się dwoma rękoma, a auto i tak zjeżdża przy byle jakim pochyleniu.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #23 dnia: 09 Lipiec 2014, 23:18:37 »
U mnie wajcha chodzi bardzo lekko ale zaciągam prawie do końca.
Trzyma na tyle dobrze że auto nie zjedzie z pochyłości i ciężko ruszyć na ręcznym ale kół przy jeździe nie zablokuje  ;-)

doman76

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 10 Lipiec 2014, 22:23:31 »
bo mało któremu mechanikowi chce się bawic w regulacje. Najpierw koniecznie należy poluzować linke - ustawić szczeki, a reczny na samym końcu regulujesz.
Dodatkowo jeśli nie miałeś wymienianych linek to sugeruje je wymienić - koszt nieduzy, ja w tamtym roku placilem po 45zl za sztuke, do modelu po lifcie.

Tom

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 11 Lipiec 2014, 22:06:26 »
Doman jeśli chodzi o koła to było wszystko regulowane, miałem kiedyś mechanika, który mi się bawił tymi hamulcami ale nie regulował nic w kabinie tylko wszystko przy kołach. Obecnie mechanicy stwierdzili, że przy kołach jest wsyzstko ok i podkręcili tylko linke we wnętrzu. Teraz jak ja zacząłem grzebać to jak bardzo mocno podkręciłem linke to pedał hamulca był twardy, jak znowu mocno poluźniłem to był bardzo miękki, bardzo dziwnie się hamowało. Teraz ustawiłem optymalnie tzn. hamulec nożny działa tak jak powinien, ręczny jest ale nie zbyt mocny. Kolejna kwestia jest taka, ze jak podkręciłem mocno to bębny się blokowały tak jakby ręczny był lekko zaciągnięty dlatego musiałem poluźnić. Znowu jak szczęki się poluźni to może hamulec roboczy być słaby. Ech trzeba było może kupić bębny oryginalne, a nie jakieś zamienniki.

Offline acc24

• Giełda
[Accent LC] Regulatory szczęk lewy prawy
« Odpowiedź #26 dnia: 12 Marzec 2017, 01:15:44 »
Witam

Zakładałem dzisiaj nowe regulatory i niestety myślałem, że na lewą i prawą stronę są takie same. Wyrzucając opakowania rzuciły mi się w oczy napisy lewy, na drugim prawy.

W lewym kole z tyłu niestety po tej operacji coś terkocze przy hamowaniu, jakby przyłożyć coś do szprych w rowerze, czy to wina, zamienionych regulatorów?
W lewym kole wykręciłem z 5 obrotów, po kliku hamowaniach regulator się sam wkręcił do końca, a ręczny jak był słaby to teraz w ogólne nie ma.
Jak rozpoznać czy to lewy, czy prawy regulator?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 12 Marzec 2017, 14:40:39 »
Zanim założysz nowy temat użyj funkcji szukaj.

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=3782&highlight=b%EAben

Offline acc24

• Giełda
« Odpowiedź #28 dnia: 12 Marzec 2017, 17:36:00 »
Dzięki, temat ogarnięty, faktycznie było zmieniane miejscami, wszystko działa jak należy.

Szukałem po słowach kluczowych"regulator szczęki", wyskoczyło 141 wyników i większość niezwiązanych, chyba muszę bardziej przykładać się do wyszukiwania.

Offline acc24

• Giełda
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Kwiecień 2019, 15:10:07 »
Kupiłem nowe bębny, z prawej strony wszedł ładnie i było dużo luzu,
z prawej też jest luz obraca się bez przeszkód, ale jak dokręcę śrubkę na bębnie, to nie mogę go przekręcić.
Linki odpuszczone na maksa, regulator też skręcony maksymalnie, wiecie co to może być?
Sprawdzałem 10 razy i nie widzę dlaczego tak się dzieje :)