Autor Wątek: [Accent LC] Autoalarm - problem.  (Przeczytany 8144 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Adam985

• Gość
[Accent LC] Autoalarm - problem.
« dnia: 15 Maj 2013, 10:16:43 »
Witam , od 2-3 dni mam problem z autem. Mianowicie samoistnie włącza się alarm,  sygnał dźwiękowy  którym jest klakson , zapalają się awaryjne światła które migają i  auto wyje. Macie jakieś pomysły jaka może być przyczyna? Auto ma jakieś czujniki czy coś takiego ?  Wczoraj późnym wieczorem musiałem wyjść przed blok i zamknąłem auto od środka bez użycia pilota ale nie wiem czy wtedy alarm się załącza czy też nie,wydaje mi się że od tamtej pory jest spokój ale i tak muszę coś z tym zrobić.Pozdrawiam.

bobi17

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maj 2013, 22:01:11 »
Witam.
Po zamknięciu drzwi bez użycia pilota alarm się nie aktywuje. Alarm może się załączać z powodu spadku napięcia w instalacji. Sprawdź akumulator.
Najlepszego!

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maj 2013, 22:09:36 »
Sprawdź, czy wszystkie szyby masz domknięte.

Ragnarok

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 18 Grudzień 2013, 19:59:40 »
Minęło ponad pół roku, więc może problem już rozwiązany? Ciekaw jestem faktycznej przyczyny, bo moje auto też tak "żyło własnym życiem", w pewnym okresie i do dziś nie wiem dlaczego. Nie mam centralnego zamka, alarm więc z osobnego pilota, a sugestia otwartych szyb to na pewno nie przyczyna.
Alarmu w końcu przestałem używać i odłączyłem syrenkę, a i klakson też.

Co do włączającego się samoistnie klaksonu to problem mógł być spowodowany zwarciem na stykach w kole kierownicy, u mnie pomagało na początku walenie pięścią w kierownicę, choć później już i to nie pomogło. Raz poszedłem do kina, auto na parkingu podziemnym, wracam a ono wyje. Nawet nie wiem jak długo tak wyło, ale energia w aku na szczęście była. Tyle, że tego zwarcia w kierownicy nie szło sprawdzić bez demontażu tejże, a że jest tam poduszka, to żaden mechanik się nie chciał podjąć i odsyłał do ASO. A tam śpiewali minimum 1000 zł całość  :shock: . U mnie rozwiązanie przyszło tak - mechanik w warsztacie odpiął oryginalny klakson i dał jakieś sprytne obejście, zamontował obok dwie nowe głośne fanfary (trąbki) i poprowadził kabel do specjalnego przełącznika (czerwonego a jakże) na środkowej konsoli w miejscu pod nieużywany przycisk. Teraz aby zatrąbić nie ciskam w kierę tylko w przycisk obok i gra muzyka. A i mniej trąbię odkąd mam ten patent, ale za to dłużej trzymam jak już ;-).

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #4 dnia: 20 Grudzień 2013, 14:58:50 »
Zmień mechaników.
Pierwszy za poduszkę której bał się zdemontować i odsyłał od aso ( wczoraj rozbierałem kierownicę i zdejmowałem poduszkę z jej wypięciem) - żyję , poduszka cała i wszystko działa.
Drugi za totalne olanie problemu - poszedł na łatwiznę i wcisnął ci zwykłego "druta" - czytaj zrobił druciarstwo  ;-) i skasował kasę.

Ragnarok

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 29 Grudzień 2013, 14:11:57 »
Za byle poduszkę nie będę zmieniał mechanika, jeśli przynajmniej w rozliczeniach i serwisach jest uczciwy to nie musi być ideałem we wszystkim. Jak się nie podejmuje czegoś zrobić to widać ma powód i ja to rozumiem. Jakby chciał to by coś tam zrobił i wziął kasę. Mógłby też coś schrzanić i też wziąć kasę. Tym bardziej cieszę się, że roboty nie wziął. Za obejście standardowego klaksonu jestem wdzięczny, bo zrobił to dobrze i działa - mam głośniejszy klakson za parę złotych i bez rozbierania poduchy.
Gratuluję, że potrafisz samodzielnie rozebrać kierownicę :).

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #6 dnia: 29 Grudzień 2013, 14:28:47 »
Może tego że się boi demontować poduszkę to bym tak nie ganił, ale robienie instalacji rodem z MADMAx'a klaksonu na desce i że tego się nie bał to gratuluję, i pomysłowości oraz tego, że TY zgodziłeś się na to. Każdy element ma swoje przeznaczenie i nie bez powodu klakson jest umieszczony w kole kierownicy. Właśnie po to aby nie odrywać rąk od kierownicy. Tak samo pedał gazu i hamulca jest pod nogami a nie w okolicach nosa, rąk czy krocza. Bojąc się demontować kierownicę czy poduszkę nie proponuje się półśrodków w tej postaci tylko odsyła się do innego mechanika.
Widziałeś kiedyś żeby np. montować dźwignię otwierania bagażnika pod np. nadkolem albo w okolicach kolektora ? Kiedyś mechanik nie mógł przez pół dnia odkręcić śruby od wahacza aby wymienić w nim tuleje, ale to nie znaczy, że zamiast tego zamontował nową tuleję na dachu.
Dziwne działania :( Ale każdy robi jak chce.

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 30 Grudzień 2013, 07:16:18 »
Dokładnie maiłem na myśli to co  Złośnik,  napisał.

Ragnarok

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 30 Grudzień 2013, 11:18:24 »
Ogólnie to racja, wszystko powinno być na swoim miejscu. Jednak w tym przypadku było tak, że musiałem mieć ten klakson na szybko, nie było czasu szukać alternatywnych zaufanych mechaników gotowych to zrobić profesjonalnie i tanio i nie było czasu na zostawienie auta dłużej niż dzień (jeździłem jakiś czas bez klaksonu, zbliżał się przegląd diagnostyczny). Obejście klaksonu zajęło parę godzin. Montaż na desce nie jest idealny ale w tamtej sytuacji był najlepszym wyjściem. Zresztą miejsce jest sensowne i szybko dostępne.
Myślałem wtedy, że to będzie prowizorka i w miarę czasu zrobię główny klakson w kierownicy, ale już z rok śmigam i się przyzwyczaiłem. Jest wiele ciekawszych i bardziej potrzebnych rzeczy, na które warto wydać kasę :-).

Adam985

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Styczeń 2014, 18:47:24 »
Witajcie , dawno tutaj nie zaglądałem ale się to zmieni :) , jeśli chodzi o mój problem to czy faktycznie dalej jest tego nie wiem , zamykam od środka cały czas a otwieram kluczykiem i tak się już przyzwyczaiłem, nie załączam alarmu , czy to przez akumulator tego nie wiem , owszem jest słaby i czeka mnie wymiana ale czy wtedy już tak było ciężko mi to ocenić, szyby były domknięte.Pozdrawiam

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 31 Styczeń 2014, 06:53:05 »
:shock:

Adam985

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 31 Styczeń 2014, 08:07:48 »
Czemu taki zdziwiony jesteś kadafi,  ?

Offline kadafi

• Giełda
« Odpowiedź #12 dnia: 31 Styczeń 2014, 21:05:02 »
Trochę yyy.... Nie wiesz czy problem dalej istnieje, nie wiesz czy to przez aku, nie wiesz czy auto ma jakieś czujniki, nie wiesz czy alarm się załączy po zamknięciu auta od wewnątrz, nie starałeś się rozwiązać problemu, wiesz że szyby były domknięte.

Generalnie alarmy "centralki" są do siebie podobne (pomijając te wypasione), nie ma w nich niczego skomplikowanego jeśli chodzi o podłączenie. Trudno natomiast pomagać nie wiedząc jaki to alarm z jakimi opcjami ( czujnikami). Oczywiście jest kilka opcji do sprawdzenia w ciemno ale trzeba mieć choć minimalną wiedzę o tym co ma się zamontowane i gdzie.

Znasz model?
Znasz wyposażenie dodatkowe/opcjonalne?
Wiesz jak alarm działał przed awarią?

Ja nie mam szklanej kuli w domu, kota mam ale nie czarnego.
Odkopujesz temat po 8 miesiącach z postem z którego tak naprawdę nie wiele wynika - dlatego moje zdziwienie.