Autor Wątek: [ix35 EL] Problemy z naszymi ix35  (Przeczytany 219246 razy)

Offline Slay75

• Giełda
[ix35 EL] Problemy z naszymi ix35
« Odpowiedź #105 dnia: 21 Listopad 2013, 21:41:19 »
Potwierdzam, spojler/owiewka czy jak to nazwać lubi gubić nakrętki.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #106 dnia: 21 Listopad 2013, 22:17:24 »
nie spodziewałem się takiego odzewu :) dzięki za info, jutro będę ogarniał co i jak :)

Offline jacek2

• Giełda
« Odpowiedź #107 dnia: 22 Listopad 2013, 07:36:38 »
Widzę że jest to choroba wszystkich hyuików. Miałem to samo na początku eksploatacji i też dokręcałem ten spojler. Auto z 2010r, i widzę że dalej ta usterka występuje nawet w nowszych egzemplarzach.... :oops:  :shock:

paff

• Gość
« Odpowiedź #108 dnia: 22 Listopad 2013, 07:50:21 »
To nie usterka, a raczej niedopatrzenie. Nie dokręcają maksymalnie śrub, co w połączeniu z twardym zawieszeniem powoduje że podczas jazdy śruby się odkręcają.

To samo z nadkolami. Ja już mam wszystkie wymienione nakrętki na ich odpowiedniki z Forda. Też plastikowe, ale je można dokręcić i siedzą sztywno.

Trafiło mi się również wykruszanie pianki spod siedzenia, ale mają się temu przyjrzeć na rocznym przeglądzie. Pozostanie tylko stukot od strony bagażnika - najprawdopodobniej centralki czujników cofania.

Czytając ten wątek trochę się przejąłem tematem, ale po głębszym zastanowieniu, stwierdzam, że zaczynam przypominać blondynkę, której złamał się paznokieć. Wyeliminuje problemy, na razie są banalne, a te grubsze mam nadzieję, że się nie przytrafią.

Fun z jazdy jest spory, szczególnie jak zjeżdżam z asfaltu :P

mron

• Gość
« Odpowiedź #109 dnia: 22 Listopad 2013, 07:54:38 »
Cytat: "gurszczak"
Cytat: "paff"
Cytat: "Caastiv"
coś mi puka w klapie bagażnika jak ją otwieram. dźwięk jest taki, jakby tam pod plastikiem latała jakaś śrubka albo nakrętka

Mialem taki syndrom. To sruba od owiewki, dwie skrajne sie odkrecily. Jak klape masz otwarta, to wyciagnij zaslepki gumowe, sa rowniez skrajnie rozmieszczone. Ruszajac klapa powinna sruba wypasc, wtedy mozesz ja tym samym otworem wkrecic i po drugiej stronie rowniez dokrecic :)

Zreszta owiewka delikatnie sie rusza chwytajac ja przy krawedzi.[/list]

U mnie było to samo i trzeba zrobić dokładnie tak jak kolega opisał ;)

I ja potwierdzę, latała mi nakrętka i na pierwszym serwisie jak powiedziałem to Pan od razu widział - spoiler. Zaślepki gumowe i poszukać, dokręcić po sprawie.

ftomas

• Gość
« Odpowiedź #110 dnia: 22 Listopad 2013, 13:14:34 »
Jak u Was wygląda trwałość z emblematami na tylnej klapie , pytam ponieważ u mnie po 3,5 roku po chmurką - i w tym okresie 100 % myjka ciśnieniowa samoobsługowa , stan emblematów opłakany, złuszczone , zwłaszcza CRDI , czy ewentualnie ktoś już to reklamował i z jakim skutkiem , podpowiem np. że ja reklamowałem z powodzeniem łuszczącą się gałkę biegów ...wymienili bez słowa na NFZ :)

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #111 dnia: 22 Listopad 2013, 15:18:19 »
dzięki za tą podpowiedź ze śrubą w klapie - faktycznie się odkręciła - dokręcona została i lewa i prawa przy okazji też kontrolnie.
emblematy mi podpylili jak jeszcze jako demo jeździło. tzn samo IX.  emblemat już dostałem, ale jakoś nie mam weny go przyklejać. zostawię to serwisowi jak przy okazji będzie. zapytaj przy okazji w serwisie. powinni Ci to wymienić na gwarancji

Azool

• Gość
« Odpowiedź #112 dnia: 22 Listopad 2013, 16:25:23 »
Widzę, że ta przypadłość "nakrętki" głównie dotyczy Diesli. Pewnie dlatego że silnik bardziej trzęsie nadwoziem. Oby tylko ten problem dotyczył tak mało istotnych nakrętek.

Caastiv

• Gość
« Odpowiedź #113 dnia: 22 Listopad 2013, 16:56:31 »
no ja mam akurat benzynę. ale mniejsza o to, najważniejsze, że koszt i czas naprawy są zerowe (chyba, że ktoś specjalnie musi kupić klucz - wtedy jest ciut gorzej :))

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #114 dnia: 22 Listopad 2013, 19:24:12 »
Cytat: "Azool"
Widzę, że ta przypadłość "nakrętki" głównie dotyczy Diesli. Pewnie dlatego że silnik bardziej trzęsie nadwoziem. Oby tylko ten problem dotyczył tak mało istotnych nakrętek.

kolega chyba nie wziął pod uwagę, że w dieslu montowane jest koło dwumasowe i nie trzęsie, jak kiedyś :)

Azool

• Gość
« Odpowiedź #115 dnia: 22 Listopad 2013, 19:41:10 »
Może nie jak kiedyś ale jestem przekonany że różnica pomiędzy benzyną a dieslem jest. Na co dzień w pracy jeżdżę dieslem. Nie jest to generalnie odczuwalne, nie zwracałem na to uwagi dopóki nie zainstalowałem kamery. Na postoju wyraźnie widać że obraz delikatnie drga, w benzynie to nie występuje. Nie wiem jak to jest w Hyundaiu, ale w  poprzednim Oplu i teraz w Renault mam taki efekt. Oczywiście wystarczy delikatnie podnieść obroty i efekt znika.

Nie cytujemy całości wypowiedzi będącej ostatnim postem w wątku. Usunięcie cytatu. tekla

kt0s

• Gość
« Odpowiedź #116 dnia: 24 Listopad 2013, 08:03:45 »
Wczoraj udało mi się wygospodarować kilka godzin i zająłem się korektami w swoim ix35.

1. Stukaniem w klapie bagażnika.
Cytat: "Slay75"
Potwierdzam, spojler/owiewka czy jak to nazwać lubi gubić nakrętki.
Objaw pasował. Diagnoza w 100% trafna. Jedna nakrętka całkowicie odkręcona. Profilaktycznie dokręciłem obie.

2. Skrzypiący podłokietnik.
Zerwałem z zatrzasku schowka gumową naklejkę i zastąpiłem ja naklejką filcową (8na4mm). Podłokietnik zamilkł.

3. Skrzypiący środkowa deska pomiędzy fotelami.
Kawałki filcu wcisnąłem pomiędzy łączenie części pomiędzy fotelami, a częścią na froncie. Wydaje się, że jest lepiej. Zobaczymy na jak długo.

4. Skrzypienie foteli z przodu.
Nasmarowałem wazeliną część skórzaną fotela, stykającą się z elementem plastikowym siedziska.

5. Telepiąca się tylna ramka/tablica rejestracyjna.
Podłożenie filcu również i tu pomogło. Nie jest jeszcze idealnie, więc zastanawiam się nad podłożeniem na całości cienkiej uszczelki okiennej. Najlepiej pewnie zarówno pod kontur ramki jak i pod kontur tablicy rejestracyjnej.

6. Problem przy ruszaniu na zimnym (szarpanie, utrata mocy). To najpoważniejszy problem, ale jak widzę też już rozpracowany na forum, bo w ASO nic nie byli w stanie mi zdiagnozować:
Cytat: "Slay75"
(...)Ostatnia wizyta przy ok. 70 tyś km Wymiana tarczy SPRZĘGŁA wraz z dociskiem , przy okazji łożyska - WAŻNE - objaw tej usterki to: od pewnego czasu śpiący samochód pod chmurką za każdym razem z rana podczas pierwszej przejażdżki zaczynał lekko ale wyczuwalnie szarpać na pierwszym biegu przy ruszaniu ( ten objaw o dziwo nie dotyczył np. biegu wstecznego ) wystarczyło przejechać kilkanaście kilometrów rozgrzać silnik + skrzynię i skrzynia wracała do normy nawet po kilkugodzinnym postoju było OK , zasada była taka że im zimniej na dworze tym bardziej wyczuwalny efekt szarpania na pierwszym biegu z rana któremu nie towarzyszyły żadne inne np. akustyczne efekty po prostu szarpał zwłaszcza jak się popuszczało po woli sprzęgło , lub po naprawdę dłużnym postoju przypadłość wracała, wymiana tarczy z dociskiem załatwiła sprawę.(...)
W tym przypadku muszę zostawić auto na dłużej w ASO.

Jak widać, są to drobne usterki i oby tak zostało:) Na tą chwilę uważam, że jako użytkownicy ix35 możemy być zadowoleni.

Cała "akcja korekcyjna" była spowodowana dokładaniem sterownika kierownicy do tempomatu. To również przebiegło bezproblemowo i już mogę cieszyć się wyposażaniem dodatkowym, którego zawsze mi brakowało.

Przy wszystkich czynnościach bardzo było pomocne forum HKP więc nie pozostało nic innego jak przyczepienie na koniec nadesłanych przez shadow'a ramek tablic HKP:)

embe70

• Gość
« Odpowiedź #117 dnia: 24 Listopad 2013, 14:02:34 »
ha! Znalazłem walającą się śrubkę w klapie bagażnika i dokręciłem :) Miód malina nic nie stuka. A apropos dźwięków uprzykrzających życie - od jakiegoś czasu coś dziwnie trze (cyka, pyka, nie wiem jak to określić) nad lewym uchem kierowcy. Jeśli walnę w podsufitkę tuż przy drzwiach i wypowiem magiczne zaklęcie "cholerna koreańska technologia" to przestaje na jakiś czas. Miał ktoś taki przypadek?

Dzięki,
Michał

Offline Zibi

• Giełda
« Odpowiedź #118 dnia: 24 Listopad 2013, 18:52:31 »
Cytat: "Azool"

Może nie jak kiedyś ale jestem przekonany że różnica pomiędzy benzyną a dieslem jest. Na co dzień w pracy jeżdżę dieslem. Nie jest to generalnie odczuwalne, nie zwracałem na to uwagi dopóki nie zainstalowałem kamery. Na postoju wyraźnie widać że obraz delikatnie drga, w benzynie to nie występuje. Nie wiem jak to jest w Hyundaiu, ale w  poprzednim Oplu i teraz w Renault mam taki efekt. Oczywiście wystarczy delikatnie podnieść obroty i efekt znika.

od pewnego czasu mam na przedniej szybie Mio MiVue 388 (kamera z GPS) i przy najbliższej okazji postaram się nagrać jakieś 30 sekund na postoju, aby koledze udowodnić, że kolega jest w błędzie.

Kauczuk

• Gość
« Odpowiedź #119 dnia: 24 Listopad 2013, 20:07:44 »
Cytat: "kt0s"
3. Skrzypiący środkowa deska pomiędzy fotelami.
Kawałki filcu wcisnąłem pomiędzy łączenie części pomiędzy fotelami, a częścią na froncie. Wydaje się, że jest lepiej. Zobaczymy na jak długo.

Mógłbyś zrobić jakieś zdjęcie gdzie dokładnie to zrobiłeś? Bo też mi ta środkowa konsola trzeszczy (tak mi się zdaję, że to ona) i też myślę o filcu.

Pozdro!