Wczoraj udało mi się wygospodarować kilka godzin i zająłem się korektami w swoim ix35.
1. Stukaniem w klapie bagażnika.Potwierdzam, spojler/owiewka czy jak to nazwać lubi gubić nakrętki.
Objaw pasował. Diagnoza w 100% trafna. Jedna nakrętka całkowicie odkręcona. Profilaktycznie dokręciłem obie.
2. Skrzypiący podłokietnik.Zerwałem z zatrzasku schowka gumową naklejkę i zastąpiłem ja naklejką filcową (8na4mm). Podłokietnik zamilkł.
3. Skrzypiący środkowa deska pomiędzy fotelami.Kawałki filcu wcisnąłem pomiędzy łączenie części pomiędzy fotelami, a częścią na froncie. Wydaje się, że jest lepiej. Zobaczymy na jak długo.
4. Skrzypienie foteli z przodu.Nasmarowałem wazeliną część skórzaną fotela, stykającą się z elementem plastikowym siedziska.
5. Telepiąca się tylna ramka/tablica rejestracyjna.Podłożenie filcu również i tu pomogło. Nie jest jeszcze idealnie, więc zastanawiam się nad podłożeniem na całości cienkiej uszczelki okiennej. Najlepiej pewnie zarówno pod kontur ramki jak i pod kontur tablicy rejestracyjnej.
6. Problem przy ruszaniu na zimnym (szarpanie, utrata mocy). To najpoważniejszy problem, ale jak widzę też już rozpracowany na forum, bo w ASO nic nie byli w stanie mi zdiagnozować:
(...)Ostatnia wizyta przy ok. 70 tyś km Wymiana tarczy SPRZĘGŁA wraz z dociskiem , przy okazji łożyska - WAŻNE - objaw tej usterki to: od pewnego czasu śpiący samochód pod chmurką za każdym razem z rana podczas pierwszej przejażdżki zaczynał lekko ale wyczuwalnie szarpać na pierwszym biegu przy ruszaniu ( ten objaw o dziwo nie dotyczył np. biegu wstecznego ) wystarczyło przejechać kilkanaście kilometrów rozgrzać silnik + skrzynię i skrzynia wracała do normy nawet po kilkugodzinnym postoju było OK , zasada była taka że im zimniej na dworze tym bardziej wyczuwalny efekt szarpania na pierwszym biegu z rana któremu nie towarzyszyły żadne inne np. akustyczne efekty po prostu szarpał zwłaszcza jak się popuszczało po woli sprzęgło , lub po naprawdę dłużnym postoju przypadłość wracała, wymiana tarczy z dociskiem załatwiła sprawę.(...)
W tym przypadku muszę zostawić auto na dłużej w ASO.
Jak widać, są to drobne usterki i oby tak zostało:) Na tą chwilę uważam, że jako użytkownicy ix35 możemy być zadowoleni.
Cała "akcja korekcyjna" była spowodowana dokładaniem sterownika kierownicy do tempomatu. To również przebiegło bezproblemowo i już mogę cieszyć się wyposażaniem dodatkowym, którego zawsze mi brakowało.
Przy wszystkich czynnościach bardzo było pomocne forum HKP więc nie pozostało nic innego jak przyczepienie na koniec nadesłanych przez shadow'a ramek tablic HKP:)