Autor Wątek: [Tuscon] Przyciemniane szyby  (Przeczytany 2845 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

rafmed

• Gość
[Tuscon] Przyciemniane szyby
« dnia: 07 Kwiecień 2009, 07:03:37 »
Proszę o informacje dotyczącą przyciemnianych szyb do Tucsona. Czy taki zabieg jest możliwy do wykonania i jak na to spogląda policja- mam na mysli folie do przyciemnienia.

vesoly

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 07 Kwiecień 2009, 08:57:30 »
W skrócie: tylną i tylne boczne możesz nawet zamalować olejną i nikomu nic do tego natomiast przednia i boczne-przednie jeżeli są przyciemnione (w dowolnym stopniu!) to już przyciemnić nie wolno. Jeżeli przednia szyba jest przezroczysta (TYLKO POD TYM WARUNKIEM) to można ją przyciemnić ale tak aby przepuszczalność światła przez tą szybę wyniosła minimum 75%. Dla szyb bocznych przednich ta przepuszczalność musi wynosić minimum 70%. Tyle jest w przepisach.

marekityle

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 07 Kwiecień 2009, 22:28:29 »
Cytat: "vesoly"
Jeżeli przednia szyba jest przezroczysta (TYLKO POD TYM WARUNKIEM) to można ją przyciemnić ale tak aby przepuszczalność światła przez tą szybę wyniosła minimum 75%. Dla szyb bocznych przednich ta przepuszczalność musi wynosić minimum 70%. Tyle jest w przepisach.

no i jak trafisz na służbistę na drodze to co najmniej dowód rejestracyjny zatrzymany, z tego co mi wiadomo to na każde przyciemnienie musisz mieć atest wydany przez producenta szyby, a producent nie przewidział przyciemniania więc nie wolno oklejać żadną folią. Można ewentualnie wymienić całe szyby na fabrycznie przyciemniane

rafmed

• Gość
szyby tucson
« Odpowiedź #3 dnia: 10 Kwiecień 2009, 07:15:08 »
Dziękuję Panowie za odpowiedź.

Mimix

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Kwiecień 2009, 11:42:52 »
Cytat: "marekityle"
no i jak trafisz na służbistę na drodze to co najmniej dowód rejestracyjny zatrzymany, z tego co mi wiadomo to na każde przyciemnienie musisz mieć atest wydany przez producenta szyby, a producent nie przewidział przyciemniania więc nie wolno oklejać żadną folią. Można ewentualnie wymienić całe szyby na fabrycznie przyciemniane

nie do konca tak jest. Atest dostaniemy na wszystkie szyby oprocz przednich bocznych i przedniej szyby (majac tu na mysli przyciemnianie folia). Jedyny mozliwy sposob na przyciemnienie przednich bocznych z atestem jest mozliwy przyciemniajac szyby piecowo, ale to rozwiazanie jest niestety drogie, choc efekt jest duzo lepszy od folii. Ja sam jezdze na folii na wszystkich szybach oprocz przedniej. Nie jest to mocne przyciemnienie (choc juz niedopuszczalne); ale ani razu nie mialem problemu z Panami mundurowymi.