Autor Wątek: [Getz] [Getz] samodzielny przegląd coroczny  (Przeczytany 27234 razy)

Kurako

• Gość
[Getz] samodzielny przegląd coroczny
« dnia: 01 Maj 2013, 11:37:36 »
witam,

z racji tego że tym roku odezwał sumie do mnie mój portfel i powiedział: po co będziesz płacić za coś co możesz zrobić samemu. więc postanowiłem że sam wymienię olej i wszystkie filtry.

kupiłem 5 litrów oleju mobil 1 5w50 , filtr powietrza, paliwa i oleju.

filtr powietrza znajduje się pod maską, ale czy może mi ktoś wskazać gdzie znajdują się pozostałe filtry ?

przyda się kanał do tego wszystkiego prawda?

pozdrawiam, kurako.
« Ostatnia zmiana: 20 Czerwiec 2020, 20:50:17 przez Brt »

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #1 dnia: 01 Maj 2013, 12:16:59 »
Kanał rejczel sie przyda. Filtr znajdziesz jak zaglądniesz pod auto z kanału. Klucz do odkręcania filtrów masz?
Osobiście robie wszystko przy swoim aucie, włącznie z wymianą rozrządu, ale mam warsztat, kanał, mase przyrządów itd. nie wiem czy jest w Twoim przypadku sens męczyć sie z wymiana oleju gdzieś pod blokiem skoro wymiana oleju kosztuje ok 30 zł?
Filtr paliwa chyba też masz pod samochodem z tego co kojarze, więc kanał również by sie przydał.

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 01 Maj 2013, 12:35:33 »
czyli mowisz ze nie ma sensu :P

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #3 dnia: 01 Maj 2013, 13:09:40 »
Cytat: "Kurako"
czyli mowisz ze nie ma sensu :P

Jeżeli chcesz się nauczyć czegoś nowego, to jest sens. Ale jeżeli chcesz tylko zaoszczędzić, to, moim zdaniem, nie ma sensu.

Offline skali

• Giełda
    • http://www.facebook.com/profile.php?id=100001998647968
« Odpowiedź #4 dnia: 01 Maj 2013, 13:20:29 »
albert, dokładnie to miałem na myśli ;)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #5 dnia: 01 Maj 2013, 18:40:14 »
Wymienić można sobie samemu nawet bez kanału. Jedynie trzeba mieć płaskie naczynie na olej lub poszukać zagłębienia w terenu by mieć lepsze dojście. Filtr jak nie jest przesadnie dokręcony spokojnie odkręcam 2 rękami. W firmach jak kupujesz u nich olej najczęściej z beczki wymiana jest najczęściej za free.
Ja zawsze sam sobie wymieniam bo i przy okazji zostaje stary olej a przydaje się.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #6 dnia: 01 Maj 2013, 18:55:37 »
Trzeba mieć jeszcze miejsce, żeby to robić. Własne podwórko lub garaż lub ustronne miejsce. Jak będziesz wymieniał olej na ulicy pod domem lub na parkingu, to mandat masz jak w banku. Zanieczyszczenie olejem nawierzchni lub gruntu i sam nieźle się zanieczyścisz. No i coś z tym starym olejem trzeba zrobić. Nie warta skórka za wyprawkę.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #7 dnia: 01 Maj 2013, 19:00:51 »
Tak jak napisał robaszek127 wystarczy sam lewarek, a do filtra oleju wkrętak. Sporo oleju musi brać silnik twojego samochodu jak kupiłeś 5 litrów, na Twoim miejscu przy zmianie oleju podejrzewam że na inny rodzaj zastosowałbym płukankę do silnika. Sam w ubiegłą sobotę wymieniałem olej wraz z płukanką zrzucając przy tym miskę olejową i trochę syfu po 105 tyś km wypłukało. Samodzielna wymiana części eksploatacyjnych jest prosta i jest to dobrze spędzony czas. Wydaje się że najwięcej pracy będzie przy filtrze paliwa co było juz opisane na forum.

Offline Andy

• Giełda
Re: [Getz] samodzielny przegląd coroczny
« Odpowiedź #8 dnia: 02 Maj 2013, 08:23:47 »
Cytat: "Kurako"
witam,

kupiłem 5 litrów oleju mobil 1 5w50 , filtr powietrza, paliwa i oleju.

pozdrawiam, kurako.

Ja tak gwoli ścislości - wystarczy baniak 4 litrowy, chyba, że na większe dolewki potrzebujesz :)

Kurako

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 02 Maj 2013, 11:06:00 »
dziękuję za odpowiedzi :) kupiłem 5 litrów bo muszę dolewać co miesiąc ;)

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #10 dnia: 02 Maj 2013, 22:01:40 »

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #11 dnia: 03 Maj 2013, 09:10:49 »
Nieźle kogoś skasowali na 950 plus 450 robocizna.A to nie jest remont silnika tylko naprawa. Nowe pierścienie dadzą efekt jeśli cylindry są w dobrym stanie. Jeśli tylko padły olejowe to powinno pomóc.
Koszt wyjdzie nowych pierścieni, uszczelniaczy, UPG, szlif glowicy u nas 30zł, pasek rozrządu 70zł plus koszt robocizny jeśli się robi u mechanika.

darek186

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Maj 2013, 22:49:58 »
Cytat: "kosmos2011"
Tak jak napisał robaszek127 wystarczy sam lewarek, a do filtra oleju wkrętak. Sporo oleju musi brać silnik twojego samochodu jak kupiłeś 5 litrów, na Twoim miejscu przy zmianie oleju podejrzewam że na inny rodzaj zastosowałbym płukankę do silnika. Sam w ubiegłą sobotę wymieniałem olej wraz z płukanką zrzucając przy tym miskę olejową i trochę syfu po 105 tyś km wypłukało. Samodzielna wymiana części eksploatacyjnych jest prosta i jest to dobrze spędzony czas. Wydaje się że najwięcej pracy będzie przy filtrze paliwa co było juz opisane na forum.

czego użyłes do "podklejenia" miski olejowej? jakiego produktu? u mnie po ostatniej płukance (liqui moly) "poci się" jedna sruba w misce olejowej, bede musial sie tym zajac przy nastepnej wymianie oleju.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Maj 2013, 23:10:50 »
Czy  będziesz demontował miskę czy tylko doszczelniał. Doszczelnianie jest o tyle kłopotliwe że oryginalna "uszczelka" trzyma mocno i u mnie trzeba było zastosować mały łom. Zastosowałem preparat szybkoschnący opisany w tym temacie  http://www.hyundaiklub.pl/forum/viewtop. Preparat nałożony był na krawędz miski i nie było kłopotu z dopasowaniem do bloku silnika. Taka aplikacja wydaje się że daje lepsze rozłożenie uszczelniacza.
Jeśli będziesz demontował miskę to sprawdz najpierw czy masz właściwe klucze (przegub lub oczkowe-łamane) do odkręcenia śrub w trudno dostępnych miejscach. W silniku 1.3 przeszkadza rura od wydechu i ostatecznie musiałem ją zdemontować, wcześniej w ubiegłym roku przy okazji wymiany złącza elastycznego wymieniłem nakrętki przy katalizatorze i tłumiku środkowym co teraz dało wygodę demontażu rury wydechowej. Odkręcenie tych zapieczonych nakrętek bez podgrzania jest prawie niemożliwe. W 1.1 może jest prościej, ale lepiej wcześniej przygotować sobie "pole operacyjne" niż potem być zaskoczonym.

new

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Wrzesień 2013, 16:58:05 »
Chciałbym się podpiąć pod temat :)

Zabieram się do wymiany w Getz 1,4 benzyna + LPG 2006 oleju, filtr oleju, filtr powietrza, filtr kabinowy i mam pytanie czy trzeba wymienić filtr paliwa ?

Gdzie kupujecie w internecie najtańsze rzeczy i jakiej firmy filtry najlepiej kupować ? Filtron, Filter Mann, Bosch czy jakie ?
Może ktoś pomóc ? :) Będę wdzięczny :)