Autor Wątek: [Getz] [Getz] samodzielny przegląd coroczny  (Przeczytany 27237 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline albert

• Giełda
[Getz] samodzielny przegląd coroczny
« Odpowiedź #15 dnia: 18 Wrzesień 2013, 18:56:16 »
Ja wymieniam filtr paliwa co 2 lata, pozostałe filtry i olej co rok.
Filtr paliwa - Knecht.
Filtr oleju - Knecht.
Filtr powietrza - Hyundai.
Sklep: sklepmoto.pl.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #16 dnia: 18 Wrzesień 2013, 19:07:14 »
Cytat: "new"
czy trzeba wymienić filtr paliwa ?

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1959&highlight=oleju

Posłuchaj Alberta z jedną różnicą filtr paliwa oryginał Hyundai lub Mobis.

R4ZOR

• Gość
« Odpowiedź #17 dnia: 19 Wrzesień 2013, 20:08:21 »

new

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 20 Wrzesień 2013, 10:51:57 »
Bardzi dziękuję za pomoc.

Rozmawiałem w sklepie i powiedziano mi, że w Getz nie trzeba wymieniać filtru paliwa bo jest on zintegrowany z czymś i nie ma takiej potrzeby. Co o tym sądzicie ?

A możecie mi podpowiedzieć czy kupować rzeczy od Filtrona albo Filter MANN. Mimo iż podaliście firmę Knecht to pytam bo dzisiaj chciałem iść kupić części a jutro wymienić a mogą nie mieć w sklepach tej marki a z internetu musiałbym czekać a chciałbym to już zrobić.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #19 dnia: 20 Wrzesień 2013, 11:07:23 »
Opinii na temat tych filtrów jest dużo. Są pozytywne i negatywne. Moim zdaniem wynikają z poprawności montażu, eksploatacji samochodu, jakości paliwa, itp. Mnie się nie spieszyło, więc wybrałem firmę z dużą ilością pozytywnych opinii. Kupisz, pojeździsz i drugim razem będziesz już wiedział, czy było warto.
Zanim kupisz sprawdź wymiary filtra w swoim samochodzie, bo mogą być o różnych wymiarach. Ja tak miałem do swojego: dwie różne długości.

new

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 20 Wrzesień 2013, 13:45:10 »
A odnośnie tego tematu:
Rozmawiałem w sklepie i powiedziano mi, że w Getz nie trzeba wymieniać filtru paliwa bo jest on zintegrowany z czymś i nie ma takiej potrzeby. Co o tym sądzicie ?

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #21 dnia: 20 Wrzesień 2013, 14:26:33 »
Przejrzałem internet i wygląda na to, że Getz z silnikiem benzynowym ma rzeczywiście filtr paliwa w baku.
Może wypowiedzą się benzynowcy.  :-P

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Wrzesień 2013, 16:19:07 »
New jak chcesz słuchać sprzedawcy w sklepie to po co zadajesz pytanie na tutaj.
W moim pierwszym poście w tym temacie wrzuciłem trzy tabelki i dodam że są właśnie od Twojego modelu więc jeśli producent samochodu zaleca wymianę filtra co 30 tyś km to należy to zrobić. Między tabelkami jest link, a w linku film jak wymienić filtr paliwa w Getz
jakbyś go obejrzał to byś wiedział że filtr nie jest "zintegrowany z czymś" tylko z pompą paliwa. Całość całego modułu paliwowego jest w zbiorniku paliwa i można się tam dostać po demontażu tylnego siedzenia.  Do silników benzynowych jest jeden rodzaj filtra paliwa , a do diesla tak jak napisał Albert mogą być dwa różniące się wymiarami. Produktów firmy Filtron bym nie polecał. Pamiętaj także że oprócz filtra właściwego (31112-1CA00 lub 31112-1C000) jest jeszcze zgrubny (31090-17000) w postaci siateczki jeśli będzie zabrudzona to można oczyścić środkami do odtłuszczania ewentualnie wymienić.

crashzero

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Wrzesień 2013, 11:24:24 »
Zgadzam się z przedmówcami.
Kupiłem filtr paliwa do Getza (diesel) i sprzedawca zadał mi pytanie, czy auto jest sprzed października 2004 czy po, gdyż nastąpiła wówczas zmiana w silnikach diesla.
Gdy sprawdzałem ostatnio auto (koniec sierpnia), nie było potrzeby wymiany filtra. Zalecono mi ew. jego wymianę tuż przed zimą (koniec października lub w połowie listopada). Aaa... i u mnie jest on pod maską, obok filtru powietrza.

Offline albert

• Giełda
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Wrzesień 2013, 14:47:32 »
W przypadku filtra paliwa do CRDi nie sugerowałbym się informacją podawaną przez sprzedawcę. Gdy ja kupowałem w tamtym roku, to dostałem sprzeczne informacje od różnych sprzedawców, przeważnie błędne. Oni po prostu powielają błędne informacje. Najlepiej zmierzyć wysokość filtra w samochodzie i taki kupić. Wszystkie wymiary są takie same, oprócz wysokości. Różnica ok. 43 mm.
W CRDi rzeczywiście filtr jest pod maską, pod podszybiem.

new

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Wrzesień 2013, 14:52:33 »
Kosmos nie unoś się bo nigdzie nie napisałem ani nie dałem odczuć, że chcę słuchać ludzi ze sklepów. Zadałem pytanie "Co o tym sądzicie" a więc pytam, upewniam się, potwierdzam, itp. Teraz wiem dzięki Wam, że filtr paliwa jednak należy wymieniać mimo iż nie jeździ się często na paliwie bo mam LPG.

Zamówiłem dzisiaj filtr powietrza, paliwa, kabinowy KNECHT a filtr paliwa Hyundai'a oryginalny. Olej to Mobil 10w40.

Co to tego filtra w postaci siatki to nie mieli więc postaram się go przeczyścić.

Dziękuję za pomoc :)

Offline robaszek127

• Giełda
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Wrzesień 2013, 16:01:37 »
U siebie sprawdziłem oryginalny filtr brc jak wygląda bo zrobiłm na nim ponad 15tys a wcześniej poprzedni właściciel nie wiadomo ile jeździł. Co do władu był czysty jedynie na samym dole zabrudzony. Przeczyściłem rozpuszczalnikiem i sprężonym  powietrzem i jak nówka. Jeżdżę tylko na gazie orlenu bo mam kartę z 8gr rabatem i tam jest najlepszy gaz a do tego jak widać czysty.
Co do leju polecam do getza sytetyk nawet Lotos. U siebie wcześniej zalałem elfem 10W40  i silnik brał trochę oleju tak niecały 1L na 15tys. Wlałem kupiony w Realu w promocji  4L lotosa 5W40  za 45zł i już oleju nie ubywa. Filtr oleju teraz kupuje tylko mann czy kneht bo filtron poodobno pogorszył się jakościowo.

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Wrzesień 2013, 21:06:33 »
New życzę bezawaryjnej jazdy (widzę że tak będzie bo części na czas wymieniane) i tylko usuń jedynkę za Mobil .

new

• Gość
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Październik 2013, 22:21:11 »
Mam pytanie. W jednym ze zdjęć jest informacja, że rozrząd wymieniamy co 120.00km a na drugiej kartce co 60.000 czego się trzymać ? Jako, że mam gaz to co ile km powinienem wymieniać świece i kable ? Jakie polecacie ?

Cytat: "kosmos2011"
Cytat: "new"
czy trzeba wymienić filtr paliwa ?

Obrazek

http://hyundaiklub.pl/forum/viewtopic.php?t=1959&highlight=oleju

Obrazek
 Obrazek

Posłuchaj Alberta z jedną różnicą filtr paliwa oryginał Hyundai lub Mobis.

Offline Złośnik

• Global Moderator
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Październik 2013, 22:55:07 »
Rzadko co wytrzyma 120tys km. Polecam wymianę co 60tys. Standard. Dalej już jest ryzyko, gdyby to była żarówka, pasek klinowy to ryzykowałbym, chociaż koszt tak małe, że aż wstyd - ale w kwestii rozrządu lepiej nie ryzykować. Skoro prawidłowa wymiana na nowe części może spowodować poprzez ich wadliwość nawet nie dotarcie do granicy 30tys. to co dopiero mówić o 120tys. W tabelce masz uwzględnioną częstotliwość wymiany paska co 60tys. dla trudnych warunków eksploatacji zarówno obciążeniowej jak i temperaturowej, a umówmy się - w Polsce ani drogi ani warunki eksploatacji nie należą do przyjemnych.

Co 60tys i na oryginalnych lub sprawdzonych dobrych zamiennikach.