Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 242531 razy)

Offline Venom

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #75 dnia: 07 Listopad 2017, 12:19:23 »
Cytat: "Przemek"
. Zauważ że przy wypalaniu filtra jakaś ilość ropy dostaje się do oleju, tak wiec nie jeżdzisz na oleju tylko na mieszance oleju i ropy. W takiej sytuacji szybszemu zużyciu podlegają turbina, panewki, oraz inne elementy które powinny mieć dobre smarowanie.
 .

Ropa dostaje się do silnika nie od wypalania jako takiego a od niedokończenia procesu wypalania . Podczas wypalania silnik dostaje większą dawkę paliwa aby temperatura była wyższa, jak to przerwiesz to dodatkowe paliwo się nie spala tylko ścieka po cylindrach do  silnika . Co ciekawe .ja w moim i40 nigdy nie zauważyłem procesu wypalania , serio :-)

Offline Przemek

• HKP
  • **
« Odpowiedź #76 dnia: 07 Listopad 2017, 12:55:45 »
Masz racje dostaje się podczas przerwania tego procesu. Ja u siebie tez nigdy nie zaobserwowałem procesu wypalania wiec zapewne silnik był gaszony w jego trakcie.

Offline tom69

• HKP
  • **
« Odpowiedź #77 dnia: 11 Listopad 2017, 13:16:23 »
Witam wszystkich Mam i40 , 141 KM, i podzielę się moimi spostrzeżeniami co do wypalania dpf.
Mam go 10 m-cy, z PL salonu, też starałem się "złapać" go na wypalaniu.
No i udało mi sie ( wczoraj po tankowaniu to już drugi raz).
A fakty są taki ...
Mam w nim ustawione kasowanie licznika po tankowaniu, zaraz po wyjeżdzie ze stacji paliw Pokazuje spalanie wahające się między 7-9 L/100 km. ale po paru km. zaczyna się stabilizować na poziomie 5,2-5,4 (spokojnej jazy - 50-80 km/h , taką mam trasę do domy oddalonego ze Sz-na - 35 km.)
W pewnym momencie - stabilnej umiarkowanej jazdy- zaczynam zauważać, że spalanie wzrasta stopniowo po jednej dziesiątej litra na h. aż do wartości 6,1-6,3 L/100km. (to tak trwa z 15-20 minut , dokładnie nie powiem), a potem zaczyna spadać do wartości 5 z groszem. Oczywiście cały czas jadę spokojnie, cały czas równomiernie w miarę, aby wynik był miarodajny.
 Przejechałem od tankowania 45 km. i spalanie średnie mam 5,3.
Staram się obserwować kiedy się włączy wypalanie, ale to b. trudne, dla mnie jedynie udaje się to zauważyć właśnie po kasacji licznika , kiedy spalanie mi wzrasta ponad to co zazwyczaj mi spala- a pali mi 5,4 L/100km.
Zapisane mam wszystkie tankowania od kiedy go kupiłem i dzielę przes stan licznika ... taki ze mnie matematyk .. hehe .
Pozdrawiam Wszystkich czytających i życzę bezproblemowej exploatacji :)

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #78 dnia: 11 Listopad 2017, 13:35:07 »
z ciekawości...po co zapisujesz te tankowania ?

Offline tom69

• HKP
  • **
« Odpowiedź #79 dnia: 11 Listopad 2017, 14:17:07 »
1) Wiem ile mi spala teraz - na początku exploatacji- mogę rzetelnie sobie to policzyć i jak ktoś chce to podać ile mi to auto z tym silnikiem pali ON-u.
2) Mogę sobie policzyć koszta exploatacji teraz i za kilka lat.
3) statystyki ,takie hobby :)
 Jak coś jeszcze to pytaj, w miarę możliwości odpowiem.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #80 dnia: 11 Listopad 2017, 18:01:26 »
Nie no ok, jeśli hobby to ja nie mam pytań :-) Spoko .

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #81 dnia: 13 Listopad 2017, 21:21:25 »
Jak interpretować pomiar ciśnienia na DPFie o wartościach - na wolnych obrotach1 kPa a na max obrotach 13 kPa...?

Offline djrexy

• Giełda
« Odpowiedź #82 dnia: 14 Listopad 2017, 03:19:23 »
Czy ktoś z szanownych kolegów używał tego specyfiku?
https://www.amazon.co.uk/Wynns-WY28272-Diesel-Particulate-Cleaner/dp/B008VQMLXE
Opinie niby dobre.

Offline pudzian3

• Giełda
« Odpowiedź #83 dnia: 14 Listopad 2017, 04:12:35 »
z checia tez sie dowiem... a czy swoja droga ktos robil czyszczenie typu terraclean tudziez inne tego typu oczyszczanie z nagaru? czy jest to oplacalne?? niby DPF tez czysci

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #84 dnia: 17 Listopad 2017, 08:39:46 »
Czy dpf w silniku 1,7 crdi niezależnie od wariantu mocy, modelu auta i marki w kocernie H/Kia jest taki sam? Na logike zakładam, że tak ale czy ktoś może mnie upewnić albo wyprowadzić z błędu?

Offline kosmos2011

• Giełda
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Listopad 2017, 17:41:57 »
Są tak ze trzy rodzaje ze względu na Euro-4, 5.

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #86 dnia: 18 Listopad 2017, 12:15:28 »
Dzięki. W takim razie jeszcze - czy ich wygląd zewnętrzny jest taki sam?

Offline i40 brytyjczyk

• Giełda
« Odpowiedź #87 dnia: 19 Listopad 2017, 14:09:58 »
Cytat: "djrexy"
Czy ktoś z szanownych kolegów używał tego specyfiku?
https://www.amazon.co.uk/Wynns-WY28272-Diesel-Particulate-Cleaner/dp/B008VQMLXE
Opinie niby dobre.

wg mnie efekt placebo.
Lepiej jest kupować vervę, czy tam na innych stacjach lepsze paliwo...

Offline waszek_rmc

• Giełda
« Odpowiedź #88 dnia: 20 Listopad 2017, 06:46:58 »
Moim zdaniem specyfiki tego typu coś tam pomagają, może nie naprawia filtra ale stosowane regularnie pomagają dopalac sadze.
 W sobotę miałem dziwna sytuacje. Jadę długa trasę oczywiście jak to życie dopalanie zaczęło się 10 km przed celem, zatem odpaliłem sobie torque, stanąłem na parkingu i czekam łaskawie aż spadnie temperatura. Standardowo pod sam koniec chwilowe głośniejsze „buczenie” , egr jakieś wartości pokazał i temperatura ładnie spadla na filtrze do 176. Auto zgasiłem poszedłem coś załatwić, po 10 min trasa i... znowu dopalanie :(
Zrobił swoje i potem resztę dnia i cała niedziele się nie odzywał.
W piątek jadę na ten serwis, podobno cała diagnostykę robią zanim się zabiorą za czyszczenie ( wykrycie źródła problemu ma wpływ na długość gwarancji). Już się doczekać nie mogę ;)

Offline Alonzo_

• Giełda
« Odpowiedź #89 dnia: 22 Listopad 2017, 18:03:39 »
Moje spostrzeżenia co do momentu wypalania dpfa:
- gdy na luzie zmienia sie nagle odsłuch pracy silnika - początek  wypalania
- gdy falują obroty na jałowym (bez włączonego kierunkowskazu) - początek wypalania
- gdy hamując silnikiem na wykresie chwilowego spalania pierwsza kreska zapala się i gaśnie po sobie kilka razy - trwa wypalanie - kreska tak się zachowuje do czasu aż wypalanie się zakończy.
Aby nie włączać apki za każdym razem ja opierać się będę na powyższych objawach z czego najważniejszym dla mnie będzie  wskażnik chwilowego spalania.