Autor Wątek: [i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI  (Przeczytany 244542 razy)

Offline Venom

• Giełda
[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI
« Odpowiedź #525 dnia: 23 Maj 2019, 12:38:51 »
Cytat: "marcin_kutno"
Cytat: "Venom"
Cytat: "hyubi"
Byłem na kompie dwa miesiące temu, mechanik mówił że ciśnienie jest ok, 100 minibarów pokazywało. Zapytam przy okazji jaka jest górna granica ciśnienia maxium jak jest zapchany?

ale tu trzeba sprawdzić ciśnienie przed i za dpf .To co ty napisałeś to jest jakie ciśnienie ? Czego i w jakim momencie ?

W Kutnie sprawdzałeś?

Nie, w Kole. Mi tam regenerowali .

Offline marcin_kutno

• Giełda
« Odpowiedź #526 dnia: 25 Maj 2019, 00:01:30 »
Czy  ktoś używa profilaktycznie jakiś środków do dpf, typu liqui moly lub K2 dedykowanych do dpf i może coś powiedzieć o nich?

Offline kisiek

• Giełda
« Odpowiedź #527 dnia: 25 Maj 2019, 18:05:25 »
Ja mam hundka już po kastracij.W citroen i peugot przy wypalaniu komputer żeby obciążyć silnik włącza podgrzewanie lusterek i tylnej szyby.Chłopaki montują diody przy lusterkach i wtedy wiedzą kiedy wypala dpf(sprawdzone).Ciekawe czy hyundai też coś takiego ma żeby obciążyć silnik?

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #528 dnia: 25 Maj 2019, 21:21:38 »
Niestety nie ma:( przy kastracji chipa robiles czy tylko wyciales?  To miales problemy czy wyciales profilaktycznie??

Offline kisiek

• Giełda
« Odpowiedź #529 dnia: 26 Maj 2019, 05:22:12 »
Dolewał paliwa do oleju.Po wycięciu mechanicznym i przeprogramowaniu nic złego się nie dzieje.Przejechane juz rok i ani nie ubywa ani nie przybywa oleju.Żałuję tylko że go od razu nie podnioslem na mocy do 180 KM

Offline marcin_kutno

• Giełda
« Odpowiedź #530 dnia: 26 Maj 2019, 20:17:37 »
Cytat: "Venom"
Byłem na kompie dwa miesiące temu, mechanik mówił że ciśnienie jest ok, 100 minibarów pokazywało. Zapytam przy okazji jaka jest górna granica ciśnienia maxium jak jest zapchany?

ale tu trzeba sprawdzić ciśnienie przed i za dpf .To co ty napisałeś to jest jakie ciśnienie ? Czego i w jakim momencie ?

Mój mechanik z czujnika różnicy ciśnienia odczytał 70 minibarów przy 4000 obr/min
Niektórzy podają wartości przed i za filtrem dpf ale najistotniejsza jest właśnie chyba ta różnica.

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #531 dnia: 26 Maj 2019, 23:12:39 »
Jak wrócę do domu za dwa tygodnie to pojadę do mechanika, by sprawdzić różnice ciśnień przed i za  filtrem. Wypala mi teraz co 140km. to i tak zły wynik, było wypalanie i co 50km. Staram się rozszyfrować tego DPFa. W czym przyczyna że tak często wypala. Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x5km. i co drugi weekend trasa 200 km. Jest pytanie, czy to przyczyna takiej eksploatacji, i nic innego nie pozostaje jak się poddać i wyciąć DPFa. Czy coś innego i prubować wyprać? Z tego co piszą, to że ten samochód się nie nadaje na któtką jazdę, i chyba zostaje mi pierwsza opcja. Jak by co to mam i tak drugi filtr.

Offline kisiek

• Giełda
« Odpowiedź #532 dnia: 27 Maj 2019, 07:57:38 »
Hubi.kontroluj olej żeby Ci stanu nie przybywało. Jak będziesz długo jeździł na rozrzedzonym oleju z ropą to możesz przytrzec panewki a w najlepszej opcji zajechac turbo.

Offline Venom

• Giełda
« Odpowiedź #533 dnia: 27 Maj 2019, 08:00:00 »
Czy  ktoś używa profilaktycznie jakiś środków do dpf, typu liqui moly lub K2 dedykowanych do dpf i może coś powiedzieć o nich?

ja korzystałem z K2 przed regeneracją. bardzo dobre efekty. Przede wszytskim   spadek spalania i to konkretny  . Lałem tez chwalony wszędzie Archoil ale  nie zauważyłem żadnej różnicy ani w spalaniu ani w dopalaniu.Powiem więcej, spalanie wzrosło i to skłoniło mnie to zrobienia regeneracji .

[ Dodano: 2019-05-27, 08:01 ]
Cytat: "kisiek"
Hubi.kontroluj olej żeby Ci stanu nie przybywało. Jak będziesz długo jeździł na rozrzedzonym oleju z ropą to możesz przytrzec panewki a w najlepszej opcji zajechac turbo.

Ja właśnie dokładnie tak załatwiłem silnik. Panewki, pierścienie i turbo poszłoooooo. Tak to się kończy jeśli wymieniasz olej zgodnie z zaleceniami producenta czyli co 30k

[ Dodano: 2019-05-27, 08:02 ]
Jak wrócę do domu za dwa tygodnie to pojadę do mechanika, by sprawdzić różnice ciśnień przed i za  filtrem. Wypala mi teraz co 140km. to i tak zły wynik, było wypalanie i co 50km. Staram się rozszyfrować tego DPFa. W czym przyczyna że tak często wypala. Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x5km. i co drugi weekend trasa 200 km. Jest pytanie, czy to przyczyna takiej eksploatacji, i nic innego nie pozostaje jak się poddać i wyciąć DPFa. Czy coś innego i prubować wyprać? Z tego co piszą, to że ten samochód się nie nadaje na któtką jazdę, i chyba zostaje mi pierwsza opcja. Jak by co to mam i tak drugi filtr.

żaden diesel a już napewno z dpf się nie nadaje do jazdy wokół komina

Offline kacluk1987

• Giełda
« Odpowiedź #534 dnia: 27 Maj 2019, 08:22:50 »
Nie przesadzajmy. Duzo malych typowo miejwcich aut jest robionych z silnikami diesla nawet smarty... I20 po prostu dpf to sciema. I tyle e temacie..  to samo tylko w nieco mniejszym stopniu bedzoe z benzynamini ich gpf

Offline ELETomek

• Giełda
« Odpowiedź #535 dnia: 27 Maj 2019, 09:05:19 »

Na forum opla polecali dodatek Wynn's http://wynns.pl/sklep/do-diesla/dpf-regenerator-filtra-czastek-stalych-bez-demontazu/ . Ponoć skuteczny. Ja stosowałem dodatki  polepszające parametry oleju napędowego Milers i Archoil raczej bez spektakularnych efektów.

Offline marcin_kutno

• Giełda
« Odpowiedź #536 dnia: 27 Maj 2019, 09:15:45 »
O ile można wstawić link do tego forum, to poproszę.

Offline ghost2255

• Giełda
« Odpowiedź #537 dnia: 27 Maj 2019, 10:27:06 »
Jeżdżę na krótkich odcinkach 2x5km. i co drugi weekend trasa 200 km.

Jeśli taka eksploatacja ma być cały czas, to albo wyrwac chwasta, albo pomyśleć o zmianie na jakąś benzynę.

Offline hyubi

• Giełda
« Odpowiedź #538 dnia: 27 Maj 2019, 13:37:58 »
Prędzej wytne ten wyrostek jak zmienie na benzynę. Wyprobuję ten K2, z raz wypiorę, jak nic nie pomoże to faktycznie przy tej jeździe zostanie tylko wyciąć mu ten wyrostek, i się nie martwić że oleju przybywa, czy patrzeć w spalanie kiedy wypala. Normalnie na luzaka przez ten DPF jeździć się nieda. Ten środek K2 użyć co się psiuka do DEPefa, czy o jakimś innym mowa?

Offline Alfred

• Giełda
« Odpowiedź #539 dnia: 27 Maj 2019, 14:02:47 »
Ja próbowałem tych środków jak mój wypalał co 100km. Nie pomogło. Jak jest zapchany to nic nie zrobisz. Dwie opcje. Wycinasz jak dużo osób pisze, że to super rozwiązanie lub regeneracja. Ja regenerowałem i wypalanie co 500km. Z góry wiem kiedy się będzie wypalać bo sobie kasuje za każdym razem licznik. I teraz spokój.