Robaszek127, kupując i40 nie wiedziałem że ten dpf jest tak uciążliwy, do tego stopnia że oliwy przybywa. Kupiłem i40 bardzo mi się podoba, Benzyniaków nie lubię, zresztą jest ich mało, no i cena wyższa, Wcześniej miałem Vektre C 2,0 TDI, z 2004roku, bez dpf-a, przez 11 lat mi służyła, i na pewno ten co kupił ją ode mnie jeszcze parę lat pojeździ. Dlatego kupiłem diesla bo chciałbym z 10 lat co najmniej pojeździć. Tylko ten dpf nie daje mi spokoju, do tego stopnia że kupiłem już drugi na zapas, na Allegro, w bardzo dobrym stanie, z samochodu co miał przejechane 55tys. świeci się jak nowy. Rocznie robię 12-14tys. a przejechane mam dopiero 110tys. Więc myślę że powinno się z 10 lat pojeździć, dobijając do 250tys. z zapasowym dpf-em. Jak go wcześniej rdza nie zje , bo blachy na moje oko ma słabe.
[ Dodano: 2019-05-05, 16:33 ]
Zapytam tutaj jeszcze o olej. Wymieniłem olej w swoim i40 na Castrol 5w-40 spełnia normę C3, taki polecił mi sprzedawca. Wszyscy piszą o oleju 0w-30 lub 5w-30. Czy to źle że zalałem olej 5w-40? i czy on nie szkodliwy dla dpf-a? Olej chce zmieniać co 10tys. Zalałem na maxa i weszło mi 4.8 litra a powinno 5,3 litra, nie wiem dlaczego, filtr wymieniłem. Teść ma i30 1,4 litra pojemności i tam bez problemu 5 litrów się zmieściło.