Riux miałem wypalanie co 30 km. ASO twierdzilo, że jest wszystko ok. Nie było. Skończyło się wypaleniem uszczelki pod wtryskiem i uszkodzeniem turbiny.
Mechanik pewnie czyścił komputerowo tak? To w ogóle nie pomaga.
Po rozcięciu DPF okazało się że było tam pełno popiołu. Przepustowość żadna.
Zostaje Ci oddać go do regeneracji lub...
Decyzję musisz podjąć sam
Kolego po ilu przejechanych kilometrach z wypalaniem co 30 km wystąpiły te awarie ? Mam takie same czeste wypalanie serwis wielokrotnie sprawdzał auto i uważa że jest wszystko super i tak ma być . Hyundai Polska też napisało mi meila że takie wypalanie jest ok.Własnie tak jeżdżę i czekam aż coś się zepsuje mam jeszcze rok gwarancji na auto
anowny Panie,
W nawiązaniu do Pańskiego zgłoszenia, uprzejmie informujemy, że zgodnie z weryfikacją sprawności Pańskiego samochodu przeprowadzoną przez ASO Nord Auto nie zdiagnozowano niesprawności w procesie oczyszczania spalin. Dodatkowo zagadnienie było konsultowane z Działem technicznym Hyundai Motor Poland.
Uprzejmie informujemy, że nie istnieją wytyczne producenta na temat częstotliwości regeneracji filtra cząstek stałych.
Regeneracja filtra następuje po przeliczeniu przez jednostkę sterującą informacji na temat różnicy ciśnień przed i za filtrem i po spełnieniu warunków koniecznych do przeprowadzenia regeneracji. Częstotliwość regeneracji zależy przede wszystkim od: prędkości obrotowej silnika, ilości uruchomień silnika, długości trasy, korków, stylu jazdy, paliwa, sprawności EGR (nie powinien być zaślepiony). Jeżeli regeneracja jest skuteczna i filtr oczyszcza się, to układ jest sprawny.
Jesteśmy przekonani, że zagadnienie zostało w pełni wyjaśnione.
Z poważaniem,
Zespół Centrum Obsługi Klienta Hyundai Motor Poland