Forum > i40 VF

[i40 VF] Wypalanie filtra DPF w 1,7 CRDI

<< < (158/168) > >>

Alonzo_:

--- Cytat: "MK33" ---Czy wyciągnięty filtr DPF da się ponownie zamontować? Czy taki demontaż jest nieodwracalnym zabiegiem?
--- Koniec cytatu ---

Da się pod warunkiem że założyłeś inną puchę  bez dpfa a swój cały wymontowałeś i leży sobie albo musisz kupić nowy/uzywany jeśli twój stary został "wydłubany". Plus program.
Jeśli nie lałeś niczego do paliwa dotychczas to zacznij lać zobacz jak wtedy wypalanie będzie wyglądać po kilku/nastu zbiornikach i wtedy zdecyduj czy wycinać.
Bez dpfa żyje się mega komfortowo w hyundaiu zwłaszcza ale strach jechać na zachód no i  kiedyś bardzo prawdopodobne że trzeba będzie jednak go założyć (koszt).

MK33:
A czemu strach jechać na zachód? Jakoś nie widziałem żeby tam tak trzepali te samochody.

Ciekawy materiał:
//www.youtube.com/watch?v=frTAFCKCCw0

robaszek127:
Ukróca i to jak zrobili z przebiegami. Za dużo ludzi je wycina i zrobił się z tego biznes jak z kręcenia licznikami. Lepiej więc zamontować pustą obudowę a swój dpf trzymać w razie  czego.

MK33:
A niby jak planują to sprawdzać? Jeśli samochód jest sprawny to limity zadymienia nie będą przekroczone.

Alonzo_:

--- Cytat: "MK33" ---A czemu strach jechać na zachód? Jakoś nie widziałem żeby tam tak trzepali te samochody.

Ciekawy materiał:
//www.youtube.com/watch?v=frTAFCKCCw0
--- Koniec cytatu ---

Wszystko ładnie i prawda co do norm, i badań, i okresu smogu.
Z jednym się jednak nie zgodzę.
Weryfikacja czy auto ma usunięty dpf wbrew pozorom jest prosta i nie wymaga gazowania pod czerwone. Zazwyczaj wystarczy do tego nos.
Ale nos to nie określona prawem aparatura  :lol:
Tyle że jak to udowodnić potem wg narzędzi dostępnych prawem na SKP? w zasadzie nie da się.
Ale upierdliwy diagnosta może jak poczuje w spalinach brak dpfa ryć z latarką i szukać śladów zbrodni. Czasami znajdzie a wtedy dupa.
Dlatego zamiast kozaczyć lepiej jechać na przegląd do sprawdzonego diagnosty wg mnie.
Na razie myślę że ten temat  będzie zamiatany pod dywan z ewentualnymi akcjami pod KE jak poprzednia gdy ostatecznie projekt zmian poszedł do kosza.
To nie jest politycznie opłacalne.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej